„Nem a korom határoz meg, én határozom meg a koromat" - Pataki Ágival beszélgettünk

Pataki Ági mesélt többek közt az öregedéshez való hozzáállásáról, és hasznos arcápolási tanácsokat is adott.

pataki agi cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Pataki Ági Fabulon-lányként kezdte, és Magyarországon ő volt "A modell". Vele kapcsolatban nem túlzó az ikon szót használni.

Mostanában ismét sokat láthatjuk régi-új szerepében, modellként, hiszen a Helia-D egyik arcaként népszerűsíti a márkát. Magától értetődő természetességgel beszélt a Feminának az öregedésről, de szóba kerültek a magyar nők, a sztereotípiák, és még egy szépségtippet is megosztott velünk a varázslatos Pataki Ági, akivel a Helia-D Hydramax családjának bemutatóján beszélgettünk.

- Nagyon örültél, amikor felkértek, hogy a Helia-D arca legyél. Érzel valamiféle küldetéstudatot az öregedéssel kapcsolatban? Bár veled kapcsolatban ezt a szót furcsa is említeni.

- Nyugodtan használhatjuk. (Nevet.) Nagyon érdekes folyamaton mentem keresztül a meghökkentéstől az elfogadáson át az inspirációig, hiszen amikor felkértek, a kandi kamerát kerestem, azt hittem, hogy vicceskednek velem. De amikor megerősítettek 70, 80, sőt 90 éves világsztárok hasonló megjelenéseivel, akkor rájöttem, hogy ők sem megélhetési szerződéseket kötöttek, hanem inspirációnak szánják, amit csinálnak. Ha ez nagyban működik kint, nagy piacokon, nagy országokban, akkor ezt itthon kicsiben is meg lehet csinálni. Itthon lehet, hogy erre valóban én vagyok alkalmas személy. Egy világsztárt egy magyar néző, olvasó, potenciális vásárló nem ismer annyira, mint pont engem.

Ennek a résnek a betöltését, amit a Helia-D a felajánlásával be akart tölteni, úgy éreztem, hogy kötelességem elfogadni. Ami érdekes a dologban, hogy nemcsak azért mondtam igent, hogy én is inspirálhassak másokat, de így magamat is inspirálom. Segít abban, hogy tényleg foglalkozzak ezzel a kérdéssel, hiszen mindenki számára fontos lehet. 68 éves voltam a felkéréskor, és amikor kijöttek az első képek és plakátok, nagyon pozitív visszhangja volt a kampánynak, akkor tudtam, hogy volt értelme. Akkor mentem fel a social médiára, előtte abszolút elzárkóztam, de most már annak is megtaláltam az értelmét: nem számít, hogy hány évesek vagyunk, jobban mondva nem csak az számít, hanem az, hogy mi magunk mit akarunk kezdeni a korunkkal.

- Említetted, hogy ne a kor határozzon meg téged, hanem te határozd meg a korodat. Egyre többet beszélünk az ageizmusról, de veled kapcsolatban azért fontos, megjegyezni, hogy nem egy átlagos, magyar hetvenéves nőt képviselsz.

- Igen, de a cél az lenne, hogy én csak egy átlagos, magyar, hetvenéves nő legyek. Tudom, hogy ez nem így van most, és azt is tudom, hogy ez egzisztenciális kérdés is, de nem csak az. Nyilván, aki a napi betevőért küzd, attól nem várható el, hogy a kérdésben jól informált legyen, és annyit foglalkozzon magával, mint amennyit, mondjuk, én foglalkozom magammal. De az ember megpróbál sportolni, megpróbál egészségesen étkezni, elég információt begyűjteni, persze ez mind idő kérdése.

Aki a napi betevőjéért küzd, annak ezekre valószínűleg nincs ideje. Ugyanakkor nemcsak egzisztenciális kérdés, hanem mentális kérdés is, hogy mit kezdünk magunkkal. Nagyon sokszor látom azt, hogy azok a nők, akik mindent, amit felsoroltam, megengedhetnének maguknak, inkább hátradőlnek, és törölgetik a könnyeiket, hogy milyen rossz dolog megöregedni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

- Te ki mered mondani, hogy a külső igenis sokat számít. Most sokat beszélünk a belső értékekről, melyek elismerése magától értetődő kellene hogy legyen. Te azt hangoztatod, fontos, hogy a kettő egymás mellett létezzen.

- Nagyon fontos, ráadásul az, hogy milyen a külső megjelenésem, abszolút hatással van a belső békémre, egyensúlyomra. Csomó sztereotípia nem igaz: nem igaz, hogy azért, mert valaki sokat foglalkozik a külsejével, annak hülyének is kell maradnia, és nem igaz az sem, hogy nem számít, hogy hogy nézünk ki, ha elég okosak vagyunk. De számít. Emberi kapcsolatokat tartunk fent, és ez nemcsak szexuális kapcsolatra értendő, hanem társadalmi, családi kapcsolatokra is. A mikro- és makrokörnyezetünkben, ha jó benyomást keltünk, és ha a külsőnk is pozitív benyomást kelt, akkor az ránk is pozitívan hat vissza, sikerélményünk lesz, magabiztosabbak leszünk.

Ha magabiztosabbak vagyunk, könnyebben teszünk meg esetleg olyan dolgokat, amiktől félünk. Könnyebben bontjuk le a korlátainkat, például a kor állította korlátokat. Nem gondolom azt, hogy valamit ne vegyek fel, mert 72 éves vagyok, ha az ízlésemnek megfelel, akkor felveszem. 

- Sokat viccelődsz a koroddal, az öregedéssel. Tudod szórakoztatónak is látni ezt a folyamatot?

- Tudok röhögni magamon. Ez egy nagyon összetett és bonyolult dolog, mert amíg hirdetem az igét, hogy ne foglalkozzunk a korunkkal, párhuzamosan természetesen látom a koromat. Mindent látok, amit jó lenne nem látni. Nem arról van szó, hogy hülye vagyok, és nekem minden jó, és minden tetszik. Arról van szó, hogy fel kell mérnünk, hogy mi a mi felelősségünk ebben a kérdésben.

A biológia, az idő ellen nem tudsz tenni, de a saját állapotodért tudsz tenni. Az egész hajcihőnek meg az instázásomnak nem az önmutogatás a lényege, hanem az, hogy a korunk miatt nem kell idő előtt bedobni a törölközőt. Persze jó képeket teszek fel magamról, van benne egy kis (ön)csalás.

- De van honnan csalni.

- Igen. Inspirációt szeretnék nyújtani, és megmutatni, hogy nagyon sok múlik rajtunk is, hogy van közünk ehhez a dologhoz, és nem kell megadni magunkat az időnek. El kell fogadni az időt, de nem kell megadni magunkat. 

- Gondoltad volna Fabulon-lányként, hogy egyszer a Helia D-nél kötsz ki?

- Én nem gondoltam semmit, én azt se gondoltam, hogy Fabulon-lány leszek. Fabulon-lány is véletlenül lettem, Helia-D-arc is véletlenül lettem, minden véletlenül lettem, de ezzel meghazudtolnám önmagamat, mert nem arról van szó, hogy minden a véletlenen múlik, hanem arról, hogy adódnak az életben lehetőségek, és az már rajtunk múlik, hogy élünk a lehetőségekkel.

- Egy nagyon jó szépségtippet is mondtál, naponta többször is arcot mosol, újrakened a dolgokat. Nem kell mondanom, hogy a bőröd milyen jó állapotban van.

- A bőrápolás egyik alapja, hogy kívülről-belülről törődünk vele, nem elég csak kívülről, és nem elég csak belülről. A másik alapja a tisztaság. Hogy tisztán tartsuk a bőrünket ahhoz, hogy a hatóanyagok beépüljenek. Minél többször tisztítjuk meg az arcunkat, és viszünk fel új hatóanyagot, annál jobban tápláljuk a bőrünket. Ahányszor hazamegyek a munkából, a szennyezett városból, akkor én azt az egy-két percet rászánom magamra, általában szérumot viszek fel, hogy hatóanyagból a lehető legtöbbet biztosítsam a bőrömnek. De sohasem feledkezem meg a napi multivitamin- és kollagénadagomat sem bevenni.

Nézd meg, milyen gyönyörű nő volt Pataki Ági édesanyja!

Pataki Ági édesanyja fotómodellnek is beillett volna. A manöken tőle örökölte a szépségét.

(A cikkben szereplő képeket Pataki Ági engedélyével használtuk fel.)

Ezt is szeretjük