Beavatkozik a hormonrendszerbe, mégis minden nap használod

Miért veszélyesek a parabének?

Nézd meg, mi van a krémedben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A parabéneknek több változatát is gyakran használják kozmetikumokban, de ezek az anyagok a kutatások szerint igencsak nagy kockázatokat rejtenek.

A legelterjedtebb kozmetikai tartósítószerek közé tartoznak, és megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig sok mindenben, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak.

A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén néven találhatod meg a csomagoláson feltüntetve, ritkábban használt változatai az izobutil-parabén, izopropil-parabén, benzilparabén.

Hormonmásolók

Felmerülhet a kérdés, hogy miért ilyen elterjedt ezeknek a szereknek a használata, ha egyszer károsak. Bár a parabéneket a húszas évek óta alkalmazzák, az anyag akkor keveredett gyanúba, amikor mellrákos sejtekben mutatták ki.

Csak az utóbbi időben kezdtek komolyabban kutatni a hatását, illetve el kellett telnie bizonyos időnek, hogy elég adat álljon rendelkezésre. Azt találták, hogy ezek a vegyületek az ösztrögénhez hasonlóan viselkedhetnek, így beavatkoznak a hormonháztartásba, nemcsak a nők, de a férfiak esetében is.

Úgy tűnik, a dezodorok rejtik az egyik legnagyobb kockázatot a bennük található parabén révén, de a naptejek sem veszélytelenek.

Csodás hatású, fiatalító arcpakolások

Nézegess képeket!

Elolvasom

A metilparabén napfény hatására gyorsíthatja a bőröregedést, és DNS-elváltozásokat is okozhat.

Ellentmondó konklúziók

Bár parabének a természetben is előfordulnak, a kozmetikumokban található parabént mesterségesen állítják elő, ami hozzájárulhat káros hatásaihoz. A parabén fogadtatása ugyanakkor ellentmondásos, ahogyan a kutatási eredmények is.

Egyes vizsgálatok szerint könnyen lebomlik, és kiürül a szervezetből. A kozmetikumokban előforduló koncentráció a normál bőrt nem irritálja közvetlenül, de hozzájárulhat az allergia kialakulásához. Más esetekből azonban erősen gyanítható az összefüggés a dezodorok használata és a mellrák kialakulása között, amit az is alátámaszt, hogy a beteg sejtek gyakran a hónalj közelében lévő területen találhatók.

Amitől óvakodj

Szakértőnk elmondja, melyek a legveszélyesebb anyagok a kozmetikumokban.

Szabályozás

A Fogyasztói Termékek Európai Tudományos Bizottsága - SCCP - 2006-ban fogalmazta meg álláspontját, mely szerint nem áll rendelkezésre elegendő adat arra, hogy megállapítsák, a propil-, butil- and isobutil-parabén használata teljesen biztonságos.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egészségügyi határérték, vagyis ezeknek az anyagoknak a megengedett koncentrációja a kozmetikumokban 0,4%. Vitatott megítélésük ellenére még mindig sok kozmetikumban előfordulnak, mert elterjedtek, és az előállításuk is viszonylag olcsó. Ha azonban nem akarod kockára tenni az egészségedet, tanulmányozd a kozmetikumok csomagolását, és válassz inkább parabénmentes terméket.

Ezt is szeretjük