Így szépültek a nők az ókori Kínában: ólommal fehérítették a bőrüket, pórsáfránnyal színezték ajkaikat

Az ideális nő alacsony, kis szemű és nagy mellű volt az ókori Kínában.

Ókori Kína szépségápolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A kínai nők számára mindig is fontos volt a jó megjelenés és a vonzó külső, ezalól pedig az ókor sem volt kivétel. Nemcsak a császári palotákban, hanem az utcákon, a hétköznapokban is nagy figyelmet szenteltek az öltözködésnek, sminknek, de a testalkat is meghatározó szerepet játszott egy nő tökéletes megjelenésében.

Minden dinasztiának megvoltak a maga szépségideáljai, amik a kora középkor divatjára is nagy hatással voltak, sőt, még a modern trendeket is befolyásolták. A jó külső már csak amiatt is fontos volt, mert az ókori Kínában a nők alacsony társadalmi státuszúak voltak, és mivel ezekben az időkben gyakori volt a többnejűség, a nőknek javítaniuk kellett a megjelenésükön, hogy kiemelkedjenek férjük más feleségei közül.

Milyen volt a tökéletes kínai szépség az ókorban?

A Yufang mijue, vagyis a Han-dinasztia idején megjelent ókori szexkézikönyv leírta, milyen egy tökéletes nő: „Ideális esetben egy nőnek fiatalnak, alacsonynak, nagy, kerek mellűnek, finom hajúnak, kicsi szeműnek kell lennie, látható különbséget kell tenni a szem fehér és fekete része között. Az arca és teste bőre finom szerkezetű és sima, hangja és beszédmódja kellemes a fülnek. Nem vastag csontozatú, hanem nyaktól lefelé jól lekerekített, hogy ne látszódjon szögletesség.”

Az egyik legfontosabb eleme a megjelenésnek a szem volt, hiszen ezt nézték meg először a férfiak a nőkön. Ma már a legtöbben nagy őzikeszemekre vágynak, az ókori Kínában viszont a keskeny, pici szemek voltak igazán vonzóak, a szűk szemek gyengédséget jelentettek, ezt a képet szerették volna magukról mutatni a nők a társadalom felé, míg a nagyobb szemű asszonyokat könnyűvérűnek tartották. A kívánt hatás elérése érdekében nemcsak sminket vetettek be, de sokszor rá is játszottak, lényegében hunyorogtak, hogy minél keskenyebbnek tűnjenek a szemeik. A titokzatosan, félig nyitott szemeket ráadásul nagyon erotikusnak és vonzónak találták abban az időben.

A kínai nők szépségének másik kulcseleme a hófehér porcelánbőr volt, ami szintén társadalmi elvárás volt feléjük. Részben azért volt fontos, mert a tisztaságot, szűziességet jelképezte, másrészt bizonyos, előkelőbb körökben így lehetett megmutatni, hogy a nők nem kényszerülnek fizikai munkára, és nem hagyják el a házukat. Erre a hatásra főként a tavaszi és nyári időszakban gyakran rásegítettek fehér púderrel, amit a rizs finomra őrlésével készítettek, de ezenkívül a gyöngyöket is használták, hogy gyöngyport hozzanak létre, amely nemcsak fehérebbé, de ragyogóvá is varázsolta az arcot. Feljegyzések szerint Wu Zhao kínai császárné is gyöngyport használt a ragyogó bőr fenntartásához. Ezt az anyagot emellett gyógyszerként is használták a szembetegségek, a pattanások és a tuberkulózis kezelésére. Az ólom szintén gyakori összetevője volt a púdereknek, népszerű volt a bőrfehérítő tulajdonságai miatt.

Így sminkeltek az ókori Kínában a nők

A keskeny szemekkel együtt az ókori kínaiak megszállottjai voltak a karcsú szemöldök szépségének. A legtöbb ókori kínai dinasztia a vékony és hosszú szemöldököt részesítette előnyben, a Tang-dinasztiában azonban más számított szépnek. Ebben az időszakban a szemöldöknek vastagnak és rövidnek kellett lennie. Ehhez gyakran leborotválták a teljes szemöldöküket, hogy könnyebb legyen megrajzolni a tökéletes íveket, majd kékesfekete pigmentekkel vitték fel a szemöldökük helyére a festéket, ami elszenesedett fűzfából készült.

ókori-kína-szépség1
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A nők az ajkukat mindig vörösre festették, mivel ez a szerencsét és az erotikát egyaránt jelképezi. A száj színezését kezdetben a pórsáfránnyal oldották meg, amihez gyakran kevertek szarvasmarhapépet és sertéshasnyálmirigyet is. Ezt sokszor nemcsak az ajkukra, hanem az orcájukra is kenték a nők arcpirosító gyanánt. A kínaiak készítették az első rúzsokat is, ehhez már méhviaszt is kevertek, hogy ápolják az ajkak bőrét, a Tang-dinasztia idején pedig már illatosított olajokat is hozzáadtak, hogy sokkal kívánatosabb és csábítóbb legyen a nők szája.

Szex az ókori Kínában

Az ókori Kínában igen fontos szerepet játszott a szex, az arisztokraták még segédeszközöket is használtak vágyaik kielégítéséhez.

Ilyen volt a szex az ókori Kínában: érdekes szexuális segédeszközöket is használtak akkoriban

Az ókori Kínában igen fontos szerepet játszott a szex, az arisztokraták még segédeszközöket is használtak vágyaik kielégítéséhez.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük