4 kínos nyári kiütés

Mit tehetsz ellenük?

Pörsenések, pattanások, viszkető hólyagok. A strandolás sem fenékig tejfel. Tudd meg, mit tehetsz a gyakori bőrpanaszok ellen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Strandolni, napozni, várost nézni kellemes, és könnyű elfeledkezni a bőrvédelemről, hiszen a káros hatások lehet, hogy csak évekkel később jelentkeznek.

Van azonban néhány kellemetlen tünet, amit percekkel vagy órákkal azután érzékelhetsz, hogy napra mentél. Egyéb kellemetlen tüneteket is tapasztalhatsz a nyár folyamán a bőrödön, ezeket gyűjtöttük most össze.

Nap- és fényallergia

Amit a köznyelv napallergiának nevez, az tulajdonképpen fényallergia. A valódi napallergiásoknak elég, ha perceket töltenek a napon, és csak a kisujjuk lóg ki a ruházat alól, a reakció mégis az egész testen jelentkezik. Ez a betegség azonban nagyon ritka. A fényallergiával azonban sokkal többen találkoznak.

Talán neked is ismerősek a kis piros kiütések, apró hólyagok, melyek a bőr azon részén jelennek meg, ahol nap érte. A fényallergiát a napsugárzás váltja ki, és akár napokig is eltarthat, amíg a tünetek enyhülnek.

Ezalatt nem szabad napra menni, mert súlyosbodhat a helyzet. Van, akinek elég, ha árnyékban tartózkodik, de elképzelhető, hogy csak a négy fal közt töltött idő segít. A kalciumtabletta mérsékelheti a viszketést és a bőrpírt. Fontos, hogy ne vakard a hólyagokat, mert hegek maradhatnak a bőrön.

Ha gyógyszert szedsz, olvasd el, hogy a mellékhatások közt szerepel a fényérzékenység. Ha igen, akkor amíg szeded az adott tablettát, ne menj napra, mert allergiás reakciót, illetve bőrelszíneződést tapasztalhatsz.

Kiütések, piros foltok

A különböző kozmetikumok, parfümök is kiválthatnak allergiát. Ilyenkor a kiütések azon a területen jelennek meg, ahová kented vagy fújtad az adott terméket. A napfény pedig csak ronthat a helyzeten. Jellemzően a napvédő krémek és az alkoholos parfümök okozzák a viszkető, kis piros kiütéseket.

Ellenőrizd, hogy hol bukkantak elő a pattanásszerű pöttyök. Ha a nyakadon, ahová a parfümöt fújod, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy az a ludas. A fényvédő krémek a dekoltázs bőrén okoznak először problémát, itt ugyanis nagyon érzékeny a felhám.

Ha hasonlót tapasztalsz, akkor cseréld le alkoholmentes változatra a parfümöt, vagy keress olyan naptejet, ami kifejezetten érzékeny bőrre készült, de az is jó, ha babáknak valót használsz.

Pattanások itt-ott

Míg télen a száraz bőrrel kell a legtöbbünknek megküzdeni, addig nyáron a bőr fokozottan zsírosodik, és az izzadtsággal keveredve ez könnyen pattanásokhoz vezethet. A nyári pattanások jellemzően a hajvonal mentén, a háton és a fenéken jelennek meg. Kialakulásukat elősegítheti a rosszul szellőző, műszálas ruházat, mely alatt befülled a bőr, a vizes fürdőruháról már nem is beszélve.

Sok mindent tehetsz, hogy elkerüld a gyulladt pattanásokat. Az arcodat néha töröld át egy ásványvizes vattakoronggal. Vásárolhatsz frissítő, vizes alapú spray-t is, de olcsóbb és jobb a sima, tiszta víz.

Kerüld a műszálas anyagból készült ruhákat, az öltözéked legyen laza, és készüljön vászonból vagy pamutból. Különösen is a bugyid anyagára légy kényes. Ha pedig strandolsz, akkor cseréld le a vizes fürdőruhát szárazra.

A rendszeres radírozás is segíthet a dolgon, így nem tömődnek el a pórusok.

Apró hólyagok

Nem biztos, hogy csak bőrpír formájában jelentkezik a napégés. Könnyen előfordulhat, mivel égési sérülésről van szó, hogy apró, vízzel telt hólyagok jelennek meg a bőrön. Elképzelhető, hogy csak 24 órával a leégést követően találkozol a dudorokkal. Fontos, hogy ne nyomd ki őket, ne kapargasd, hanem hagyd, hogy maguktól lelohadjanak. Mivel általában nem viszketnek, ezt nem lesz nehéz megállni. Valószínű, hogy a hámlás onnan indul el, ahonnan a hólyagok leszáradnak.Ha pecsenyére sültél, mert nem voltál elővigyázatos, akkor mérsékelheted a kellemetlen tüneteket egy hideg zuhany segítségével, de a jó öreg Panthenol sokat segíthet. Ne használj viszont alkoholos hűsítő krémet vagy lotiont, mert ezek még inkább kiszárítják a bőrt. Kerüld a napot, amíg mérséklődik a pirosság, és csak gondos krémezés után menj a napra.
Ezt is szeretjük