Minél hosszabb a nyak, annál szebb a nő az elszigetelt törzs szerint: a nyakgyűrűzés kegyetlen hagyománya

A törzs nőtagjai közül sokan már ötéves koruktól nyakgyűrűkkel élnek.

Nyakgyűrűzés hagyománya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A világ tele van érdekes és különleges emberekkel, történetekkel, ez pedig különösen igaz a zárt, világ zajától távol lévő törzsekre, akik a saját hagyományaik szerint élnek, és még nem érintette meg őket a modern technológia.

A kayan törzshöz tartozó padaungok is ilyenek, akik több évszázados hagyományt követve élik a mindennapjaikat, azonban ezek a tradíciók nagyon mások, mint a világ többi táján. A törzsben élő nők ugyanis sárgarézből készült nyakgyűrűket hordanak egész életükben, vállalva ezzel a fájdalmakat és a testük eldeformálódását.

Ezért hordják a nehéz gyűrűket

A padaungok Észak-Thaiföld határvidékén élnek, ám a törzs Mianmarból származik, ahonnan a ’80-as évek végén, ’90-es évek elején kellett elmenekülniük a katonai rezsimmel való konfliktus miatt. A felállított menekülttáborokban figyeltek fel jobban a törzs nőire, akik hosszú nyaka azonnal feltűnést keltett. Az ősi hagyomány eredetét még az idősebb asszonyok sem tudják pontosan, egyes legendák szerint a sárgarézből készült nyakgyűrűk a tigristámadásokat akadályozták meg, míg egy másik monda arról szól, hogy a gyűrűk megvédték a nőket attól, hogy rabszolgává váljanak, így kevésbé vonzóak más törzsek számára. Ennek a teóriának az ellenkezőjét is állítják, miszerint a gyűrűk vonzó külsőt adnak viselőjüknek, hiszen így sokkal karcsúbb és nőiesebb lesz a nyakuk, mint a férfiaknak, gyakran pedig a sárkányokhoz is hasonlítják őket.

kayan-törzs3
Fotó: Profimedia

A tradíció már egészen gyermekkoruktól elkíséri a nőket. Sok helyen ötéves koruktól elkezdik a nyakgyűrűk használatát, amiből a növekedés során egyre többet illesztenek rájuk, a legidősebb nőknek pedig akár 20-25 gyűrűjük is lehet, amik 10 kilót nyomhatnak. Az eljárás 30 centiméterrel is megnövelheti a nők magasságát, ám a közhiedelemmel ellentétben valójában nem a nyak nyúlik meg. A nehéz, tömör rézrudak folyamatosan lefelé nyomják a kulcscsontot, a vállakat és a mellkast, ez pedig olyan vizuális hatást eredményez, mintha megnyúlt nyakuk lenne. Alváskor és tisztálkodáskor sem veszik le, de mivel nincs szorosan a nyakukon, ezért akár belülről ki tudják párnázni, és be is tudnak nyúlni, hogy megmossák. 

kayan-törzs4
Fotó: Profimedia

Az is tévhit, hogy soha nem vehetik le a nyakgyűrűket, hiszen a nyakuk súlya nem bírja el a fejüket, és megfulladnak. Szülésnél és orvosi vizsgálatoknál is megszabadulnak tőlük, a törzsi szabályok szerint pedig annak az asszonynak, aki házasságtörést követ el, kötelező közszemlére tennie a megnyúlt nyakát. Önszántukból azonban csak ritkán távolítják el őket, hiszen a leszedésük eléggé hosszadalmas és fájdalmas folyamat, ráadásul így láthatóvá válnak a zúzódások és elszíneződések is, amiket a gyűrűk okoztak. A nők a leszedés után nagyon kellemetlen, erős fájdalomról számolnak be, ám ez néhány nap alatt elmúlik.

Nem csak a hagyomány miatt csinálják ezt

A törzs nőtagjainak nem kötelező a nyakgyűrűk hordása, ám sokan úgy érzik, hogy nincs más választásuk, hiszen a tradíciók mellett tulajdonképpen a megélhetésüket jelenti. Az utóbbi években rengeteg turista volt kíváncsi a különös módon élő asszonyokra, ám sajnos ezáltal a kizsákmányolás áldozataivá is váltak. A falvakat vezető helyi üzletemberek belépődíjat szednek a látogatóktól, amiből a nőknek csak kevés jut, ők inkább az ajándéktárgyakból és kézműves munkáikból keresik a bevételeket.

kayan-törzs2
Fotó: Profimedia

A nyakgyűrűs nők több pénzt kapnak a falutól, akkor azonban csökkentik a bérüket, ha valami modern dolgot csinálnak, például mobiltelefont vagy számítógépet használnak. Egy helyi nő, Ma Lo szerint azt mondták nekik, ez tönkreteszi a hagyományos imázsukat, és a turisták nem fizetnek. A nők emellett nem beszélhetik meg problémáikat külföldiekkel, ha megteszik, akkor szintén csökken a fizetségük, és büntetést is kapnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a nők többsége még mindig menekültstátuszban van Thaiföldön, ez pedig megnehezíti nekik a munkakeresést, így sokan rákényszerülnek arra, hogy a külsejükkel keressék a pénzt. A fiatalabb korosztályban viszont már sok olyan nő van, akik úgy döntöttek, hogy nem használják a nyakgyűrűket, mert úgy vélik, hogy ez egy kellemetlen gyakorlat, amely elavult a modern valóságban. Ezek a nők úgy tekintenek rá, mint egy ősi szokásra, amelyet a mai időkben nem szabadna elvárni senkitől, és küzdenek, hogy véget vessenek ennek.

A namíbiai törzs furcsa szépségideálja

A vörös pasztával tincseként bevont hajat gyönyörűnek tartják a namíbiai himba törzs tagjai.

Nincs ennél vonzóbb dolog egy nőn a namíbiai férfiak szerint: a vöröses zsírral bevont haj igazán kívánatos

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Profimedia)

Ezt is szeretjük