Házi naptejrecept, 5 hozzávalóból
Ami biztosan jót fog tenni bőrödnek
A naptej könnyen elkészíthető házilag, fizikai fényvédővel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron, különösen strandoláskor nagyon fontos, hogy óvd a bőröd a károsan sok napfénytől. Számtalan naptejet, fényvédőkrémet kapni a boltokban, azonban nem mindegyik megfelelő minőségű.

És a készen vett termékeknél az ember sokszor nem tudja, hogy mit ken magára. Ha azonban maga készíti a kenceficét, pontosan tisztában lesz vele. Fényvédőt kutyulni pedig tényleg nem nagy ördöngösség.

Naptej házilag

A házi naptej fizikai filtert tartalmaz, ami annyit tesz, hogy a krémben található részecskék elterülnek a bőrön, és visszaverik a fényt, így az el sem jut a bőrhöz, legalábbis a nagy része. Ezzel szemben a kémiai fényvédők felszívódnak, és már a bőrben semlegesítik az UVA- és UVB-sugarakat. Utóbbiak használata kellemesebb lehet, mert nem színezik meg a bőrt, de mivel felszívódnak, nagyobb az esély arra, hogy allergiás reakciót váltanak ki. Ráadásul néhány kémiai filter nem is biztonságos, mert szabadgyököket termel a bőrben.

A fizikai fényvédők tulajdonképpen porított ásványok - cink-oxid vagy titán-dioxid -, melyek lemoshatóak a bőrről, és nem kerülnek kapcsolatba a szervezettel nagyobb mértékben, hiszen nem szívódnak fel, ráadásul teljesen megakadályozzák a bőr és a napsugarak kontaktusát. A házi naptejbe is ilyen filter kerül.

Hozzávalók:

  • 50 g kakaóvaj
  • 50 g kókuszolaj
  • 1 E-vitamin-kapszula
  • 5 g titán-dioxid por
  • 5 g cink-oxid por

Vízfürdő felett olvaszd meg a kakaóvajat, keverd el a kókuszolajjal, majd vedd le a tűzről, és keverd el benne a porokat alaposan, ügyelve arra, hogy ne ülepedjen le. Ha már nem forró, keverd el benne az E-vitamin-kapszulát.

Mivel a kókuszolaj szobahőmérsékleten már folyni fog, ezért kellemesen kenhető állagú krémet fogsz kapni. Bár sok helyen írják, illóolajat szigorúan tilos beletenni, egyrészt van, amelyik fényérzékennyé teszi a bőrt, másrészt allergiás reakciót is kiválthatnak az ilyen olajok.

Ezt is szeretjük