8 dolog, amit talán nem tudtál a napozásról, pedig nagyon fontos lenne
Ha nem figyelsz az apróságokra, csúnyán leéghetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár elképzelhetetlen napozás nélkül, de az egészséges barnaság mítosza már megdőlt. A bőrben termelődő színanyag, a melanin tulajdonképpen vészreakció hatására jön létre, a napsugarak hosszú távon pedig öregítik a bőrt.

Sokan azért nem veszik komolyan a kérdést, mert a hatás évekkel később mutatkozik petyhüdt, ráncos bőr formájában, amivel már nem nagyon lehet mit kezdeni. A fehér bőr azonban a világ nyugati részén sokára lesz majd divat.

A napozás ugyanakkor szerotonint és D-vitamint termel, ami nagyon fontos a test egészsége szempontjából, így az sem jó, ha valaki egyáltalán nem megy napra. A biztonságos napozás lépéseit azonban mindenkinek be kell tartani.

Barnulj biztonságosan

A legfontosabb, hogy kerüld el a leégést, ami gyulladásba hozza a bőrt és nagyon megterheli. Ha erős a nap, akkor 15 perc is elég lehet. Vízparton napozva pedig ennél is kevesebb idő alatt lepirulhat a bőr, hiszen a vízről visszaverődő sugarak is számítanak.

Ha kémiai fényvédőt használsz, akkor 15 perccel azelőtt kend be magad alaposan, hogy a napra mennél. A kémiai fényvédők azonnal visszaverik a fényt, ezeket a napozás kezdetekor is felkenheted. Ezeket onnan ismerheted fel, hogy fehéresek. Sok bőrgyógyász inkább ezeket ajánlja.

A természetben is találhatóak fényvédők, de otthon kikeverni nem szabad őket. Az Adrienne Feller Sunsol termékek kizárólag természetes összetevőket tartalmaznak.

Kezdj széles spektrumú, magas faktorszámú naptejjel, például 50-essel és fokozatosan csökkentsd. Nem jó ötlet előszoláriumozni, nem készíti elő a bőrt, csak árt neki.

Ne tölts többet fél óránál a napon, ha napozol, ez kétszer 15 percet jelent hason és háton fekve. Ezután húzódj árnyékba. Ne feledkezz meg akkor sem a fényvédelemről, ha nem a napozás a program. A városban ugyanúgy ér a nap.

Szeles időben könnyebben le lehet égni, mivel a levegő leszárítja a bőr felszínéről a láthatatlan izzadtságréteget, ami szintén egy kis védelmet nyújt.

Napozás és strandolás után mosd le alaposan a napvédő terméket a bőrről, mert ugyan tartalmaznak hidratáló összetevőket is, de a védelem a fő céljuk, és olyan anyagok is lehetnek bennük, melyek szárítják.

Nagyon fontos az alapos bőrápolás. Bár sok aftersun krémet, zselét, habot lehet kapni, de ne a csomagolás és az illat döntsön. Jó ilyenkor az aloe vera zselé, egy jó minőségű hidratálókrém vagy balzsam. A napozás utáni készítményekben sokszor megtalálható a denaturált szesz, ami tovább szárítja a bőrt, így ha ilyet látsz az összetevők közt, ne használd.

Ezt is szeretjük