Milyen az arcformád?
Ez a frizura illik hozzád
Ha nem vagy megelégedve arcod természetes vonásaival, akkor vágass olyan frizurát, mely segít a problémán. Kendőző és kompenzáló trükkök.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hajviseleteddel sokat elmondhatsz magadról, hogy lezser, hagyományszerető, ápoltan kifinomult ízlésű vagy-e, vagy éppen az újdonságokat kedveled, és követed a trendet.

Fontos, hogy ne maradj el a divattól, de a leglényegesebb, hogy a frizura passzoljon a stílusodhoz és a személyiségedhez.

Ha nem tudod, melyik a megfelelő, akkor keress fel egy igazán jó fodrászt, aki figyelembe veszi az elképzeléseidet, nem erőlteti rád a sajátját, ugyanakkor megmondja, ha valamivel nem ért egyet.

Mielőtt kitalálnád, hogy milyen frizurát is szeretnél, mérd fel a hajad minőségét. Puha vagy durva szálú? Begöndörödik párás időben? Vannak rakoncátlan tincseid, melyek rövidre nyírt frizuránál bosszantóan meredeznek? Sajnos nem lehet minden hajból minden formát és fazont megvágni. Ha nem elég a hajtömeg, akkor nem lehet vágással oroszlánsörényt varázsolni.

A legjobb, ha megosztod elképzeléseidet a fodrásszal. Akár képes lapokból kivágott képekkel is illusztrálhatod, hogy mit szeretnél. Ne félj a változtatástól, lehet, hogy egy rövid fazon sokkal jobban áll, mint az egyszerű, sima, hosszú haj.

Ellensúlyozás és arcforma

Vess egy pillantást az arcformádra. A neten és a magazinokban fellelhető ábrák sajnos nem nyújtanak akkora segítséget, mint kellene. A bemutatott arcformák között rendszerint nehéz a sajátot megtalálni. A szögletes, ovális, szív alakú rajzok eleve szabályosságot feltételeznek, ami az arcra nem igaz, hiszen a szimmetria is távol áll tőle. Kevés az olyan ember, akinek valóban kerek vagy ovális az arca. Szemre döntsd el, hogy mi az, ami a te arcodon hangsúlyosabb: például nagy az állad, vagy széles a homlokod?

A frizurával két dolgot tehetsz: elrejtheted az adott aránytalanságot, például egy túl széles homloknál lágy frufrut vágathatsz, hogy eltakard, de ellensúlyozhatod is. Ha az arcodat túl kereknek ítéled, akkor egy hosszú frizurával nyújthatod.

Elrejtés

Természetes, hogy, ha az ember nincs valamivel megelégedve, akkor arra nem szívesen hívja fel a külvilág figyelmét. Az arcnál ezt sminkeléssel és frizurával is meg lehet oldani. A legegyszerűbb a frufruval játszani. A széles homlok pillanatok alatt elrejthető, ahogyan a túl széles arccsontról is elterelhető a figyelem egy Madonnásan kifelé szárított frufruval, hiszen az felfelé viszi a szemet.

Az arc alsóbb részeit már nehezebb palástolni, ahogyan az orrot sem lehet elrejteni. Ez utóbbit nem is biztos, hogy kellene. Egy karakteres nózi meghatározza a megjelenést, és egyáltalán nem biztos, hogy negatív irányba.

Elrejtés helyett ilyenkor arra kell figyelni, hogy ne tereld oda a figyelmet. Tehát, ha túl nagy az állad, ne válaszd a Kleopátra-frizurát, ami odavonzza a tekintetet.

Ellensúlyozás

A hosszúkás, keskeny arcot kétoldalt dúsabb frizurával szélesítheted. A szokatlanul széles archoz nem illik a dús, bodros frizura, a szélesebb pontokon pedig simuljon a fejhez a haj.

Ha van az arcodnak valami feltűnő jellegzetessége, például nagy az orrod, vagy széles az állkapcsod, ahelyett, hogy megpróbálnád elrejteni, helyezd inkább előnyös megvilágításba. A nagy orrot hátul dúsabb - a tarkón felnyírt, a fej hátoldalán dúsan hagyott, bodros rétegekben nyírt, rövid, széles hullámokba vagy a tarkón kontyba fésült - frizurával ellensúlyozhatod. A hosszú, hegyes állhoz remekül illik az arcot kerekítő, dús hajviselet, mely az állnál ér véget. A tokát rövid, az arcból felfelé és kifelé fésült frizurával leplezheted.

Akinek viszont alig van álla, fésülje magasra a haját, hosszát pedig úgy vágassa, hogy vagy az áll vonala felett, vagy jóval alatta érjen véget. A széles állkapcsot hagyd szabadon: a hajat fésüld ki az arcból a halántéknál, vagy vágasd rövidre, illetve a tarkón finoman fésüld a nyakba, vagy hagyd hosszabbra, és vágasd egyenesre úgy, hogy vonala az áll alatt végződjön.

Ne viselj egyenes frufrut, ami szélesíti az arcot. Ez a frizura ugyanakkor ellensúlyozhatja a túl hosszúkás arcot. A szögletes állat féloldalas frizurával, egyik oldalon az állat szabadon hagyva ellensúlyozhatod.

Lehet, hogy több frizurát is ki kell próbálnod, míg megtalálod a számodra ideálisat, tehát ne csüggedj, ha elsőre nem sikerül.

Ezt is szeretjük