A 3 legidegesítőbb frizuraprobléma ellenszerei
A hajad zsíros, mosás után égnek áll, a szálak pedig nem fogadnak szót? Íme, néhány egyszerű praktika.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Derült égből villámcsapás: hajad egyik napról a másikra
fénylőből zsíros lett. Ha festett, most kiszáradt, akár a szalma. Bármilyen zselét, krémet, habot vagy balzsamot próbálsz ki, bármennyi időt töltesz a tükör előtt a hajszárítóval, hajad nem olyan, mint szeretnéd. Ennek oka, hogy változik a tested, ezzel együtt pedig a haj is.

Hajformázás

Egy jó frizura már fél siker, mégis sokszor úgy érezheted reggel, hogy az istenek összeesküdtek ellened, és nem akarják, hogy normálisnak tűnő hajjal hagyd el a házat. Mit tehetsz?

Ha hajad vékony szálú és puha, akár a babáké, akkor tartást és testet kell neki adni, hogy megtartsa a saját súlyát, így estig megmaradjon a frizura, amit reggel megálmodtál. Egy egyszerű, de meglepő trükkel dúsíthatod: először használd a balzsamot, és csak utána a sampont.

Ha hajad hajlamos összegubancolódni, használj hajbalzsamot. Hajmosás előtt alaposan fésüld ki a hajad.

Zuhanyzás közben hagyd a balzsamot a hajon, majd fésüld át a tincseket - még a zuhany alatt - ritka fogú fésűvel, végül öblítsd le. Amikor törlöd, próbáld meg nem összekuszálni, inkább csak felitatni a vizet róla.

A göndör fürtök gyorsan kócolódnak, ezért használj száraz hajra való, hidratáló hatású sampont és balzsamot. Szárítás előtt simíts a hajba formázókrémet.

Ha túl sok hajzselét vagy waxot tettél a hajadra, és nincs időd kimosni, néhányszor simítsd át a tincseket törülközővel.

Ha hajad vékony szálú, egyenes, és dúsítani szeretnéd, vágasd lépcsőzetesre, ettől dúsabb hatású lesz. Kenj a hajtövekre és a végekre is dúsító habot, és szárításkor koncentrálj ezekre a részekre. Hamarosan ismét divatba jön a dauer, ami szintén dúsító hatású, de roncsolja is a hajat. Ha mégis emellett döntesz, gondoskodj a hajadról pakolás formájában minden héten.

Zsíros haj

Talán a zsíros haj okozza a legtöbb problémát, hiszen a sapkán kívül nem nagyon palástolható. Mit tegyél?

Zsíros hajtő ellen keverj össze egyenlő arányban vizet és alkoholmentes tonikot, öntsd szórófejes üvegbe, rázd össze, és permetezd a hajtőre. Ezzel a trükkel elodázhatod a zsírosodást.

Egyes elméletek szerint a stressz is felelős lehet a zsíros hajért. A bőr ilyenkor megfeszül, a hajhagymák pedig természetellenesen állnak, ezért több faggyú jut a felszínre. Ez is egy jó ok a lazításra.

A teafa- vagy rozmaringolajat tartalmazó sampon felszívja a fölösleges zsírt a hajról. Szintén segít, ha hagyományos samponba keversz egy csepp összehúzó hatású teafaolajat, és ezzel mosod a zsíros hajat.

A gyógysamponok - korpa vagy zsírosodás ellen - túlságosan kiszáríthatják a fejbőrt, így fokozzák a faggyútermelést, és még zsírosabb lesz a haj. Inkább a hagyományos, samponos mosás után öblítsd le a hajat erős, hideg mentateával. Ne öblítsd ki, és a szokásos módon formázd a hajat.

Kellemetlen szag
Ha szeretnél megszabadulni a szagoktól, melyek makacsul ragaszkodnak hajadhoz, például az ételszagtól vagy a cigarettafüsttől, simítsd végig a hajat nedves arctisztító kendővel. Ez magába szívja a szagot, és a hajad friss lesz.

Elektromos töltés

Ha a hajad szó szerint égnek áll az elektrosztatikus töltéstől, akkor vesd be az alábbiakat.

A sampon leöblítése után, még balzsamozás előtt töröld át a hajat törülközővel, így a balzsam jobban felszívódik, és megóvja a hajat az elektromos feltöltődéstől.

Ha hajszálaid teljesen össze-vissza állnak, oszlass el tenyeredben egy kevés hidratálókrémet, majd finoman ütögesd a hajvégekbe, vagy simítsd végig az elektromosan feltöltődött hajat kicsit bekrémezett arctisztító kendővel.

Törött hajvégek
A fésű, a kefe és más hajformázó eszközök túl erőteljes használata roncsolja a hajvégeket. Ha már megvan a baj, ragaszd össze ideiglenesen a hajvégeket pomádéval vagy waxszal. Használj könnyű, szilikonos termékeket, és irányítsd a hajszárítót egy percig a végekre. Melegíts meg egy kevés olívaolajat, és simítsd a hajvégekbe, majd gyorsan szárítsd meg.

Fújj a hajra rugalmas tartást adó lakkot vagy nem aeroszolos, pumpás lakkot. Simítsd át a hajat kefével vagy természetes szőrű sminkecsettel. A viasz alapú spray-k is jó szolgálatot tehetnek.

A túlzásba vitt hajkefehasználat elektromos feltöltődést okoz a hajon. Főleg, ha merev sörtéjű a kefe, ami roncsolja is a szálakat. Használat előtt melegítsd hajszárítóval, így a sörték meglágyulnak.

Cikkünk megírásában az Illia Kiadó Villámszépség című könyve segített.

Ezt is szeretjük