10-ből 9 nő egyáltalán nem figyel rá, pedig vakság lehet a vége
Te is használod ezt a veszélyes dolgot?
Ha igen, azonnal dobd ki!

nagykep?cikkid=167894&kep=sminkelo no kozeli-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elkövetkező ünnepek alatt talán lesz időd egy kicsit arra is, hogy magaddal foglalkozz, ami remek alkalmat biztosít a neszesszered alapos átnézésére. Miért fontos ez? Azért, mert a lejárt kozmetikumok komoly veszélyeket rejtenek, a bőrirritációtól egészen a vakságot okozó szemfertőzésekig.

A Stowaway Cosmetics és a Poshly egy közösen kiadott tanulmánya szerint például a rendszeresen sminkelő nők 89%-a teszi el tartalékba a már öreg kozmetikumokat, attól tartva, hogy még szükség lesz rájuk. Ezzel szemben kevesebb mint 20% használja el a termékeket az ajánlott három hónapon belül. Tudd meg, meddig biztonságos az egyes szépítőszereket használni!

Mikor járnak le a kozmetikumok?

Az élelmiszerekkel ellentétben a kozmetikumok gyártói nem kötelesek nagyon pontosan megadni, hogy meddig tarthatóak el termékeik, ami sokakat megtéveszt, így azt gondolják, hogy a szépítőszerek szinte bármeddig jók. Valójában azonban ez nem igaz.

A poralapú kozmetikumok esetében például körülbelül kétéves élettartamra számíthatsz. A krémes pirosítók és szemfestékek átlagosan 12-18 hónapot bírnak ki, míg az olajmentes alapozók nagyjából egy évet. Hasonlóan tartósak emellett a korrektorok is, sőt, egy rúzsnak, szájceruzának, szájfénynek is el kellene állnia egy évig. Noha egy szemceruza akár két évet is kibír, a szemtussal és a szempillaspirálokkal nagyon vigyázz, hiszen ezeket három hónapon belül kellene felhasználni.

Az egyéb kozmetikumok, így a testápoló, arckrémek, naptej vagy fogkrém akár három évet is kibírhatnak, ha megfelelően lezárod minden alkalommal a csomagolást.

Plusz tippek

Érdemes odafigyelni a termékekben beálló változásokra: a csomós szájfény, a kicsapódó körömlakk vagy a furcsa szagú rúzs abszolút intő jel arra, hogy többet már ne használd őket.

Számos termék csak a felbontás után kezdi meg a minőségi romlást. Ilyen esetekben célszerű, hogy te magad kövesd a kozmetikumok lejáratát. Erre jó módszer, ha a felbontásukkor alkoholos filccel rájuk írod a dátumot, hogy ne felejtsd el. 

Kanál a neszesszerben

Nézd meg, miért jó kanalat és más hétköznapi apróságokat rejteni a sminkesholmijaid közé. Ámulni fogsz a jobbnál jobb ötleteken!

Ezt is szeretjük