Ma már félelmetes lenne: ilyen volt a nők szemöldöke a középkorban

A nők a középkorban extrém módon kiszedték a szemöldöküket.

GettyImages-51241102
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középkorban a női szépség egyik legfőbb mutatójának számított a porcelánszerű bőr mellett a magas, domború homlok, aminek érdekében mindent elkövettek a korabeli nők.

Ennek a hátterében valójában az a felfogás állt, hogy a női haj, szőr látványa fenyegetést jelent a férfiak ítélőképességére nézve. Éppen ezért nemritkán kiszedték az egészet, vagy csak pár szálat hagytak meg, és a hajukat is ritkították a homlokuknál.

Női szemöldök a középkorban

Változatos módszerekkel fazonírozták a szemöldöküket a nők, akár erős vegyszereket is használhattak ahhoz, hogy megszabaduljanak a nemkívánatos szőrszálaktól, amik égési sérüléseket, hólyagokat is okozhattak. 

GettyImages-1151174297

Érdekesség, hogy az ókorban épp az összenőtt szemöldök számított vonzónak, ez a görögöknél és a rómaiaknál egyaránt megjelent. Ez idővel Nyugat- és Kelet-Európában is megváltozott. Nyugaton a magas homlok a kitépett vagy alig látható szemöldök, a kicsi fogak, a hibátlan, fehér arcbőr, a hosszú nyak, a keskeny mellkas és vállak, a vékony derék és bizonyos esetekben a domborodó pocak számított izgatónak. 

A középkori Japánban teljesen kiszedték a szemöldöküket a nők, majd fehérre alapozott arcukra fekete tussal rajzoltak újakat nagyjából egyujjnyi távolságra a szemöldökvonal fölé. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos volt ekkoriban a "tisztességes" kinézet, hiszen ez foglalta magába a szépséget is. A személyes higiénia is számított, a gyógynövényes bőrápolás és a fürdés, sminkek terén pedig halvány alapozót, szemceruzát, szemhéjpúdert, ajakbalzsamot használtak. Jellemzően befonták a hajukat, és hajdíszeket, pántokat, fátylakat hordtak, de akár teljesen kopaszra is borotválhatták a fejüket, és parókát használtak.

Ám nem csak a szemöldöknélküliség terjedt el a középkorban, egy másik divatirányzat is szárnyra kapott. Az Erzsébet-korszakban - 1558 és 1603 között - sok nő festette vörösesszőke színűre a szemöldökét I. Erzsébet királynő tiszteletére. Sminkelés terén is másolták a mélyen tisztelt uralkodó szokásait, aki például a mérgező ólommal és ecettel varázsolta hófehérré a bőrét. 

GettyImages-164086133

A történelem ezen kis szeletének a bemutatásából is látszik, hogy milyen veszélyes trendek uralkodtak egykor. Ma már inkább a természetesség dominál, ami a megjelenésben és a kozmetikai szerek választásában egyaránt megmutatkozik.

Jelenleg a natúr, kicsit vastagabb, mégis formás szemöldökök a divatosak, amit népszerű szemöldökceruzával kihangsúlyozni, de a szemöldök-tetoválások is egyre elterjedtebbek.

Ilyen sokat számít egy jól szedett szemöldök

Sokszor bele sem gondolunk, egy jól megválasztott szemöldök mennyire meg tudja változtatni az egész megjelenést.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük