Kis fehér folt a bőrön a világ legrettegettebb bőrbetegségének első tünete lehet

Vitiligo

A feltűnő bőrhibától világszerte több millióan szenvednek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az orvosok a vitiligo által okozott bőrelváltozást nem tartják betegségnek, mivel csak esztétikai panaszokat okoz, ugyanakkor jelentőségét nem szabad alábecsülni. Igaz, a szervezet számára nem veszélyes, de ha valakin megjelennek és egyre szaporodnak a fehér foltok, az komoly lelki problémákat tudnak okozni. Most ne ijedj meg, és ne hidd, hogy minden fehér folt, amit magadon találsz, a vitiligo kezdeti tünete, először tájékozódj.

Mi a vitiligo?

Gyakran egy kisebb fehér folttal indul, amelynek kontúrja egyre erősödik, majd terjedni kezd a testen. Legtöbbször az arcon kezdődik, a száj vagy a szemek körül, majd terjedése jellemzően a hónaljban, a kézfejen, a lábfejen, könyök és genitáliák körül folytatódik. A mai orvostudomány állása szerint gyógyíthatatlan.

Kialakulásának pontos okát nem ismerik. Az orvosok többsége azon a véleményen van, hogy a vitiligo egy autoimmun-probléma, melynek során a szervezet védekező rendszere maga ellen fordul, és saját pigmentjeit pusztítja. Rossz hír viszont, hogy a szteroidok, melyek gyakran beválnak más autoimmun-betegségeknél, erre a bőrproblémára hatástalanok.

Kialakulásában megfigyelhető az örökletesség, így, ha a felmenőid között előfordult, valamivel nagyobb rá az esélyed. A betegek gyakran számolnak be a foltok megjelenését megelőző traumáról, illetve súlyos gyulladásról a szervezetben, esetleg nap által okozott leégésről.

A tünetek enyhítése

A látványos szépséghibát minden beteg nehezen fogadja el. Az emberek fürkésző tekintete, sok esetben viszolygása kínzó lehet. Kemény feladat feldolgozni a tényt, hogy bőrhibájuk hatással lehet társas kapcsolataikra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szerencsére a mai modern technika egy kis enyhülést hozhat a mindennapi küzdelmekben. Létezik egy camuflage nevezetű termék, amely gyógyszertárban kapható, speciális smink, ami szinte észrevétlenné teszi a feltűnő foltokat. Megoldás lehet a béta-karotin szedése is, amely a fehér foltok sötétedéséhez járul hozzá. Ugyanakkor a leghatékonyabbnak az UVB vagy PUVA fényterápiát tartják - ezekkel látványos eredményt lehet elérni.

A vitiligós betegek számára elengedhetetlen a nagyfokú fényvédelem, magas faktorú - 50-es - fényvédő krémekkel, amely meggátolhatja a betegség gyors terjedését, illetve a megelőzésben is segíthet.

A lelki problémákkal érdemes pszichológushoz fordulni, valamint segíthetnek az interneten azok az oldalak - Nem vagy egyedül -, ahol az érintettek kapcsolatba léphetnek, illetve tapasztalatokat és élményeket oszthatnak meg egymással.

7 bőrgyilkos szokás, amit a legtöbb nő minden nap elkövet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nem minden vitiligo, ami annak látszik

A vitiligót nem szabad összekeverni a napgombával, amely napozás után a mellkason, háton és a karokon jelentkezik. Itt a gomba a felelős a pigmenthiányért, és elpusztítását követően a pigmentek újra visszatérnek az érintett területekre. Pigmenthiányt okozhat bizonyos sebek vagy bőrbetegségek gyógyulása is, amely csupán az adott részre jellemző, és nem terjed.

Ha nem vagy biztos foltjaidban, mindenképpen keresd fel bőrgyógyászodat, aki a tünetek alapján megalapítja, hogy mi a baj, és a megfelelő kezelésben részesít.

Ezt is szeretjük