Óriásira nőhet a kezeletlen keloid: ha ilyet látsz a bőrödön, irány az orvos!
Nagyon komoly problémát okozhat, főleg, ha elvakarod. Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz tőle.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor a bőr megsérül, gyakran a sebek helyén hegek jönnek létre, melyek nemcsak a szervezet öngyógyítási folyamatának részei, de megvastagodott felületükkel védik is a bőrt. Néhány esetben azonban a hegek szövetei nem állnak le a növekedéssel, és sima felületű, kemény duzzanatokat, keloidokat hoznak létre.

A keloid heg akár sokkal nagyobb is lehet, mint az eredeti sérülés. Leggyakrabban akné után, a mellkason, a vállon, a fülcimpán és az arcon alakul ki, ám más sérülések is okozhatnak keloidot a test bármely felületén. Elmondjuk, hogyan ismerd fel a keloidokat, miként kezeltetheted őket, és mire kell velük nagyon vigyázni!

Honnan tudod, hogy keloiddal van dolgod?

A túlburjánzó hegek mindig olyan területen bukkannak fel, ahol korábban sérülés érte a bőrt, és itt jelentős kozmetikai problémává nőhetik ki magukat.

Jellemzően fehér bőrön hússzínűek, vörösek vagy rózsaszínűek, míg az erősebben pigmentált bőrön inkább barnásak. A keloid a bőr többi részéhez képest intenzívebben barnul, így erősen ajánlott leragasztani, ha nem szeretnéd, hogy még jobban elüssön a természetes színedtől.

A keloid gyakran púposan növekszik, nem simul a bőr síkjába, és könnyen előfordulhat, hogy hónapokig, évekig is növekszik a gyógyulás után.

A keloid hegek sokszor viszketnek, ám általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, csak kozmetikai problémát. A viszketés veszélye, hogy ha rendszeresen újra megsérül a keloidos bőrfelület, akkor a heges szövet még tovább burjánozhat. Ugyanez előfordulhat, ha az érzékeny, friss bőrt irritáló ruhát viselsz, vagy más módon újra felsérted az érintett területet.

Mi okozza a keloidokat?

Gyakran előfordul keloidos gyógyulás aknés sebek után, ám égések, himlőhelyek, testékszerek, karcolások, oltások helye és műtéti sebek körül is kifejlődhet a kontroll nélkül növekedő szövet. A keloidok egyaránt megjelennek a férfiak és a nők bőrén is, ám általában gyakoribbak a sötétebb bőrszínnel rendelkező, terhes vagy 30 év alatt személyeknél.

A keloidokra való hajlam genetikailag örökíthető, így ha a családodban előfordul, fontos különösen nagy figyelmet fordítani a sebek fertőtlenítésére, ha pedig már van kialakult keloidod, akkor érdemes tartózkodni a testékszerektől és a tetoválásoktól.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A keloid egészségügyi okokból általában nem igényel orvosi figyelmet, ám ha a növekedés nem áll le, akkor annak ellenére is érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, ha egyébként nincs zavaró helyen a heg. 

Ha a túlburjánzó szövet esztétikai problémát okoz, ezért el szeretnéd távolítani, akkor erősen javasolt azt orvosra bízni, aki injekciókkal, felírható krémekkel végzi majd el a kezelést, míg súlyosabb esetben fagyasztással vagy lézeres műtéttel lehet eltávolítani a keloidot.

Fotó: stylecraze.com

Ezt is szeretjük