Csak akkor jó a kávé a bőrnek, ha így iszod - Pattanásokat, zsírosságot okozhatsz, ha ezekre nem figyelsz

A kávé pozitív és negatív hatást is gyakorolhat a bőrre attól függően, hogy hogyan iszod, és mennyit fogyasztasz belőle. Erre figyelj, ha az előnyeit szeretnéd érvényesíteni.

Kávéivás hatása bőrre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A tudósok már régóta vizsgálják a kávé hatásait, és számos pozitív tulajdonságára rávilágítottak. Amellett ugyanis, hogy élénkít, és serkenti az agyműködést, fokozza az anyagcserét, és még akár a cukorbetegség, illetve a rák kockázatát is csökkentheti. Arról azonban, hogy hogyan hat a bőrre, megoszlanak a vélemények.

Sokan úgy vélik, pattanásokat, gyulladásokat okoz, míg mások szerint sokkal szebbé teszi az arcot. De mi az igazság? Bőrgyógyász mondta el véleményét a témával kapcsolatban, és kiderült, hogy a frissítő italnak valóban vannak pozitív és negatív következményei is, ezért is kell odafigyelni arra, hogy hogyan iszod, vagy mennyit fogyasztasz belőle.

Megemelheti a stressz-szintet, pattanásokat okozhat

Gary Goldenberg bőrgyógyász elárulta, a feketében található koffein megemelheti a szervezet stressz-szintjét, így a túlzott fogyasztása pattanásokat okozhat. De nemcsak maga a kávé lehet felelős a gyulladt pöttyökért, hanem az is, hogy mit teszel bele. A tej, a cukor és az egyéb ízesítőszirupok összezavarhatják a hormonrendszert, ez pedig bőrproblémákhoz vezet.

Emellett a kávébabok minőségére is érdemes odafigyelni. A rossz minőségű, különböző növényvédő, illetve egyéb szerekkel kezelt kávé negatív hatással van a bélflórára ugyanúgy, ahogy a tej is - ezt ugyanis sokszor antibiotikumokkal kezelt tehenek adják. A bélflóra problémái pedig kihatnak az emésztésre és az egész szervezetre, így az arcbőrre is. Nem beszélve arról, hogy a túlzásba vitt koffeinfogyasztás dehidratálja a testet, elvonja a vizet, aminek hatására az arc kiszárad, ráncosabbnak tűnik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Számos pozitív hatása is van

A szakértő azonban hozzátette, nem szabad csak a negatív tulajdonságait nézni, hiszen rengeteg pozitív is van. A koffein ugyanis alapvetően jótékony hatással van a bőrre, hiszen erős antioxidáns, így felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel, késlelteti az öregedést, és szebbé, egyenletesebbé teszi az arcot. Bár a rossz és a jó tulajdonságok kicsit ellentmondásosnak tűnnek egymás mellett, az igazság az, hogy mindkettő érvényesülhet attól függően, hogyan iszod a kávédat, és mennyit fogyasztasz belőle naponta.

Hogyan idd a kávét, hogy szebbé tegye a bőrt?

Ha elkerülnéd a pattanásokat, valamint azt, hogy összezavarja a hormonrendszeredet, és a szépítő hatását szeretnéd inkább érvényesíteni, akkor az első lépés az, hogy ha van rá lehetőséged, válassz biokávébabból készült terméket. Emellett viszont talán még fontosabb az, hogy ne tegyél bele cukrot, tejszínhabot vagy szirupot, és tehéntej helyett inkább cukormentes növényi italokkal lágyítsd a frissítődet. És hogy mennyit ihatsz belőle? Az ideális mennyiség a napi egy-két csésze lenne. Bár a hivatalos álláspont szerint a napi koffeinbevitel maximuma a 400 milligramm, ami négy-öt csészényit takar, ha a bőrödről van szó, ennél jóval kevesebb a megengedett mennyiség a bőrgyógyászok szerint.

Kávé helyett zöld tea: így változik tőle a bőr

Lindsey Rose Blacknek édesapja hívta fel a figyelmét arra, hogy túl sok kávét iszik, és lehet, hogy ezért jelennek meg állandóan újabb és újabb pattanások, piros foltok az arcán. A lány elment egy bőrgyógyászhoz, aki alátámasztotta az apuka véleményét, és azt ajánlotta neki, váltsa le a frissítő feketét egy ideig zöld teára. Lindsey meg is fogadta a tanácsot, és egy hétig teára cserélte a kávéját, képeken mutatta meg, hogy változott a bőre.

Egy hétig nem ivott kávét, csak zöld teát: ez történt a bőrével

Régóta küzdött a pattanásokkal, ezért vágott bele az érdekes kísérletbe, aminek látható eredménye lett.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük