Ismerd meg a valódi bőrtípusodat!
Teszteld magad!
Nagyon fontos, hogy pontosan tisztában légy a bőrtípusoddal, hogy megfelelő ápolásban részesíthesd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem is hinnéd, hogy a környezeti tényezők - mint például a hideg, a szél vagy az UV-sugárzás - mennyire igénybe veszik a bőrödet. Ezért ahhoz, hogy bőröd sokáig üde és friss maradjon, a napi ápolás elengedhetetlen.

De nem mindegy, hogy milyen termékeket választasz, mert bőrtípusonként változó gondozásra van szükséged. Sokan rosszul ismerik a bőrtípusukat. A legtöbben szárazabbnak tartják bőrüket a valóságosnál. Derítsd ki, milyen a bőröd, hogy megadhasd neki azt, amire valóban szüksége van.

Zsíros bőr

Sokan úgy gondolják, hogy ez kizárólag a tinik baja, pedig a felnőttek köreiben is igen gyakori jelenség. Ha ilyen bőrtípusod van, akkor jellemzően pattanások, aknék tarkítják bőrödet. A piros - sokszor fájó - pöttyök megnehezítik mindennapjaidat, hiszen elkendőzésük igencsak nehéz feladat.

A zsírosodást kiválthatják bizonyos ételek, de a fő probléma a faggyúmirigyek túlzott működése. Ebben az esetben a bőr fénylik - a legjellemzőbb a T-vonalon, vagyis a homlokod és az orrod szakaszán -, a pórusok kitágulnak.

Ezekbe könnyebben megtelepszenek a szennyeződések, így hamarabb kialakulnak a mitesszerek és a pattanások. A hormonháztartás is befolyásolhatja megjelenésüket, így a menstruáció előtt még több pattanás jelenhet meg.

Ezért szokták ajánlani a fogamzásgátlók használatát, mert ezek segítenek a megfelelő hormonszint beállításában. Bár a zsíros bőrrel sokat kell foglalkozni, jó hír az ebbe a típusba tartozóknak, hogy lassan ráncosodik.

Mit tudsz tenni ellene?

  • A napi kétszeri tisztításról ne feledkezz meg. Kerüld az alkoholos, túlságosan szárító hatású készítményeket, ezek ugyanis fokozhatják a faggyútermelést.
  • Hetente egyszer radírozd át az arcod, ezenkívül két-három havonta iktass be egy alapos, mélytisztító kezelést a kozmetikusodnál.
  • Az E-vitamin és a cink segíthet normalizálni a bőr faggyúháztartását.

Száraz bőr

A zsíros bőrűek úgy tartják, hogy az ő bőrük a legproblémásabb, és ez igaz is. De a száraz bőrűek is legalább annyira kényelmetlen helyzetben vannak.

Ha a bőröd fénytelen, könnyen húzódik, vékony, és hamar rugalmasságát veszti, akkor ebbe a típusba tartozol.

Jó, ha tudod, hogy a száraz bőr nem egyenlő a vízhiányossal. Az előbbi egy bőrtípus, az utóbbi bőrállapot, ami akár zsíros bőrrel is párosulhat. A száraz típus zsírhiányban szenved.

A már említett környezeti tényezők jobban igénybe veszik a bőrt, hiszen egy normál vagy egy zsíros bőrtípus fokozott faggyútermeléssel védekezik. Ez a te esetedben sajnos minimális. Ráadásul nem csupán a természeti jelenségek, de például a fűtés, a légkondicionáló vagy éppen a szolárium is tovább szárít, így érdemes kerülnöd ezek használatát.

Mit tehetsz ellene?

  • Bizonyos kozmetikai termékeket felejts el, elsősorban a szappant és az alkoholos tonikokat. Szárító hatásuk miatt csak rontasz az amúgy is rossz helyzeten. Bölcsen teszed, ha inkább valamilyen mézes, aloe verás vagy tejes készítményt szerzel be helyettük.
  • A száraz bőr sokkal inkább hajlamos a ráncosodásra, mint zsíros társa. Hamarabb alakulnak ki a szarkalábak, mélyülnek el a nevető- és a mimikai ráncok. A tápláló krémek mellett fordíts figyelmet az értékes, telítetlen zsírsavak fogyasztására.
  • Használj a közepesnél kicsit zsírosabb krémet reggel és este is. Figyelj, hogy a készítménybe ne legyen kőolajszármazék, az még jobban kiszárítaná a bőrt.

Normál bőr

Mindenki erre vágyik, de sajnos csak keveseknek adatik meg. Ragyogó - nem fénylő -, üde, sima, egyenletes, akár a babapopsi. A víztartalma normális, a faggyútermelése megfelelő, így a környezeti tényezők kevésbé kezdik ki. De ez nem azt jelenti, hogy nem tehetik meg! Ha olyan szerencséd van, hogy normál bőröd van, még több odafigyelés szükséges, hogy meg is maradjon.

Mit tudsz tenni, hogy megőrizd?

  • A reggeli és esti tisztítás még ilyenkor is elengedhetetlen, mégpedig nem meglepő módon a normál bőrre készült termékekkel.
  • Hetente egyszer érdemes bőrradírt alkalmaznod a levegő szennyezettsége miatt.
  • A kozmetikust elég egy évben egy-két alkalommal felkeresned, hogy az esetleges szennyeződésekkel teli pórusokat megtisztítsa.
Ezt is szeretjük