Tilos ezt tenni, miután magadra fújtad a parfümöt
Erre nagyon figyelj
Olvasd el a dm praktikáit a tökéletes parfümválasztáshoz. (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek többsége szívesen ajándékoz parfümöt. A megajándékozott személy azonban nem feltétlenül örül a kiválasztott illatszernek, hiszen ugyanaz az illat mindenkiből más-más hatást vált ki. Íme, egy kis segítség a megfelelő parfüm megtalálásához a dm drogériától.

Ez történik, ha megérzel egy illatot

Amikor megérzed egy parfüm komponenseinek keverékét, számos receptor aktivizálódik egyszerre. Mivel ezek minden embernél másképpen működnek, mindenki másként érzékeli az illatokat. Számíthatsz tehát az orrodra, de csak a sajátodra, mert másvalaki biztos, hogy nem ugyanolyannak érzékeli az adott illatot. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem ajándékozhatsz parfümöt.

Útmutató a kategóriákhoz

A dm üzleteiben erre is gondolnak, hiszen a parfümöket illatjegyeik alapján polci csíkokkal különböztetik meg. A vásárlók körében a virágos árnyalatok a legkedveltebbek, ezeken kívül azonban létezik még friss, fás, fűszeres és keleties illat. Az illatcsaládok olyan megbízhatóak, mint egy iránytű, és ezek alapján könnyebb eltalálni a megajándékozott személy ízlését.

A virágos illatokban többnyire a jázmin és a rózsa hangsúlyos. Természetesek, nőiesek, elegánsak - ezek a tulajdonságok teszik őket a legnépszerűbb illatcsalád tagjaivá. A friss illatú parfümök könnyűek, sportosak és gyakran uniszexek. Gyümölcsös összetevőkből állnak, melyeket rendszerint citromos jegyekkel kevernek.

A fás parfümök azonnal felkeltik az ember figyelmét, a különböző fák illata azonban laikusok számára nehezen azonosítható. Általában melegek, szárazak, elegánsak és tartalmasak. A fűszeres illatok intenzívek, nagyon feltűnőek.

A keleties parfümök illata azonnal az orrba száll - egzotikusak, nehezek, melegek, édeskések és csábítóak. Szívillatok. Néha az ember magának is szeretne valamit ajándékozni. Egy új illat olyan, mint egy új ruha - aromája a személyiséget emeli ki.

Ezt ne csináld, ha teszteled az illatot

Alapvetően érvényes, hogy a parfümvásárlásra elegendő időt és türelmet kell szánni. Nem árt segítséget kérni, hogy megtaláld a megfelelő illatot. A dm drogériákban ezzel biztos nem lesz problémád, mivel a szakavatott eladók jó érzékkel és szívesen segítenek.

Minden szakember egyetért abban, hogy ha kipróbálsz egy parfümöt, akkor azt a bőrnek olyan részére érdemes fújni, ami alatt jól lüktetnek az erek, mivel ezeken a területeken gyorsabban kibontakozhat az illat. Nem elég, ha csak az üvegből szagolod, vagy a kihelyezett papírcsíkra fújva teszteled az illatát.

Ideális választás a csukló, a könyök belső fele vagy a nyakszirt, de vigyázz, hogy ha a parfümöt a csuklóra permetezed, semmiképp se dörzsöld, mert az tönkreteszi az illatmolekulákat, és így megtévesztheti a szaglásodat.

Hű, de erős ez az illat!

Az sem mindegy, milyen koncentrációjú terméket választasz. A parfümök többsége rendszerint többféle kivitelben is létezik. Az úgynevezett Eau de Parfum, Eau de Toilette és Eau de Cologne mellett számos termékből kapható tusfürdő, testápoló és dezodor is.

Ezek ugyanabból a termékcsaládból származnak, de eltérő töménységük miatt egészen máshogy szállítják az adott illatot, és kevésbé intenzív a kibontakozásuk, mint a magasabb alkoholtartalmú és koncentráltabb összetevőkkel rendelkező parfümöknek. Az Eau de Parfumnek a legerősebb a koncentrációja, éppen ezért kevesebb is elég belőle, ráadásul intenzívebb, és sokkal tovább tart az illata is. Nem lehet nem észlelni őket.

A könnyedebb verzió, az Eau de Toilette a legkedveltebb típus a vásárlók körében, de sajnos ezt hamisítják a legnagyobb mértékben. Emellett a természetes összetevők és a natúr kozmetika is igen kedveltek manapság. Egy terjedő trend szerint egyre többen használnak párhuzamosan több illatot is, így teljesen egyedi illatkompozíciót hoznak létre. 

A klasszikus illatokat mindig nagy népszerűség övezi. Bár az utóbbi időbe szinte mindegyiknek megújult a csomagolása - ne tévesszen meg, csak a divat szele érintette a parfümkínálatot.

Ezzel nem nyúlsz mellé

Az emberek többsége éveken át kitart a jól bevált, régi illat mellett, és csak nehezen választ valami újat. A parfümök mindig is közkedvelt ajándékötletek voltak és lesznek. Fontos, hogy a vásárlás során kérd szakértő segítségét, így nem csupán egy kellemes illatot ajándékozol majd, hanem hatalmas örömet is szerzel a szerettednek.

Ezt is szeretjük