Így sminkelj évszaktípusod szerint
Tavasz, nyár, ősz vagy tél?
Milyen színek állnak a legjobban neked? A szájadat vagy a szemedet hangsúlyozd?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek legtöbbje saját színei alapján négy típusba sorolható, melyeket az évszakokról neveztek el. Ez a besorolás sokat segíthet abban, hogy a megjelenés harmonikus legyen. Az egyes évszaktípusok meghatározzák, hogy milyen szín áll jól az adott embernek, mely árnyalatok passzolnak legjobban saját haj-, bőr- és szemszínéhez.

Nem csupán az öltözködésben lehet a segítségedre ez a besorolás, de a sminkelés terén is. Találd meg a neked legjobban álló színeket! Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik típusba tartozol, töltsd ki tesztünket!

Kis színtan

Az évszaktípusok még két további kategóriába is besorolhatók, a tavasz és az ősz típusú embereknek a meleg színek állnak jól, míg a nyár és tél típusúaknak a hideg árnyalatok. Ha csak ezt a két színcsoportot nézed, elvileg nem tévedhetsz nagyot, ugyanis kevés olyan szín van, ami tabu lenne bármelyik évszaknak, csupán a jó árnyalatot kell megtalálni.

Ha egy színről nem tudod eldönteni, hogy passzol-e hozzád, vagy sem, akkor tartsd az arcodhoz, és rögtön kiderül. A harmonikus színek hatására kivirul az arc, ha viszont nem megy a típusodhoz, a bőrödet tompának, sápadtnak fogod látni a tükörben.

Sminkelésnél elsősorban a bőr és a szem színe a meghatározó, ezekkel kell harmonizálnia az alapozónak és a pirosítónak, illetve a szemfestéknek.

Ezenkívül az egyéni vonások is meghatározzák természetesen, hogy melyik szín kinek áll jól, illetve, hogy mennyi festéket bír el az arca.

A tavasz

A tavasz-lányok arca friss és üde, felesleges, hogy erősen sminkeljenek. Bőrük aranyos árnyalatát érdemes erősíteni az arcfestéssel, persze csak diszkréten.

Ha tavasz vagy, alapozóból válassz sárgás árnyalatút vagy barackszínűt. A finoman irizáló alapozók nagyon jól állnak ennek a típusnak, persze nem szabad túlzásba esni, ne legyen természetellenes az eredmény. Mivel a tavasz bőre nagyon finom, óvatosan vidd fel az alapozót.

A szemeket nem szabad túl kontrasztosra festeni, így kerülendő például az erős tus. A legjobbak itt is az arannyal pettyezett színek. Legjobban a zöld áll a tavasznak, amit egészíts ki pezsgőszínnel - ne a rózsaszínes árnyalatból!
A hideg, fémes színek kerülendőek, az ezüstöt felejtsd el, ahogyan a szürkéskéket is.

A szájra is elég némi szájfény, ha szeretnéd hangsúlyozni, akkor is inkább ebből válassz színezettet, mert az erős rúzs nem áll jól a tavasznak. Válassz vidám, narancssárgás színeket, de egy színtelen szájfény - csak csillámokkal - is remek lehet.

A nyár

A nyár típusú lányok ugyanazt a finomságot képviselik, mint tavasz társaik, csupán annyi a különbség, hogy a hideg színtartományba tartoznak. Arcuk rózsaszínes, ugyanakkor sápadt, a smink célja ezért az élénkítés legyen.

Az ideális alapozó megtalálása, már ami a színét illeti, lehet, hogy hosszan tart majd, mert olyan rózsaszínes árnyalatra lesz szükség, mely hideg. Rúzsfronton viszont szerencséd van, mert ennek a típusnak jól áll az élénk szájfestés.

A rúzs lehet dinnyepiros, lágy fukszia vagy mályvaszín. Ha rúzst és nem szájfényt használsz, akkor is tegyél pár cseppet az ajkaidra az utóbbiból, mert a sápadt arcot nagyon feldobja a vizes hatású száj.

A szemeket a nyár típusúaknak is finoman szabad csak sminkelni, ugyanakkor a finom kontúr jót tehet az arcnak. Hogy ne legyen nagyon éles, a szemhéjpúderrel megegyező színű ceruzával rajzold körbe a szemet, de elegendő lehet a felső szemhéjat kihúzni.

A nyárnak nem szabad megfeledkeznie a pirosítóról, mely legyen hideg rózsaszín, nélküle az arc élettelen lesz.

Az ősz

Az ősz típusba tartozók olyanok, mint ebben az évszakban a levelek, vibrálóak és melegek. Természetes megjelenésüket hasonló meleg árnyalatokkal érdemes erősíteni.

Az alapozó legyen meleg bézs. A huncut szeplőket, melyek nagyon is jellemzőek erre a típusra, nem szabad eltakarni, mert meghatározói az arcnak. Ha a bőrön nincs sok hiba, akkor az alapozó el is hagyható, a pirosító használata ugyanakkor fontos, mert hiába tartozik a meleg tartományba, az ősz bőre sokszor világos és sápadt. Ehhez válassz lazacszín arcpírt. Az egyedüli típus, melynek jól állnak a bronzosítók, de csínján kell velük bánni.

Az ősznek nagyon jól áll a kontúros, erős szemfestés, ami a kontrasztokon alapul - így a zöld szemek szépek lilával hangsúlyozva, illetve a barna szemek zölddel. A kék szemfesték, ahogyan az ezüstös színek is, tabu az ebbe a csoportba tartozóknak.

Rúzsnak válassz narancsos árnyalatot, de barnásat soha, mert, bár ez a szín nagyon jól áll neked, az arcon öregítő hatása van.

A tél

A tél a kontrasztok típusa - mivel szeme az arca éke, ezt érdemes hangsúlyozni. Az alapozásnál a hideg rózsaszínes árnyalat az ideális, de csak nagyon finoman. Mivel a legtöbb tél típusba tartozó nőnek nagyon fehér, szinte áttetsző a bőre, a szem alatti karikák is jellemzőek rájuk. A fáradtság jeleit sárgás korrektorral tüntetheted el.

A szemeknél bátran nyúlj a tus után, a fekete keret elmélyíti a tiszta szemszínt. Bár sokszor javasolják a szürkét a tél típusúaknak, fáradttá teszi a szemeket, ami a fehér bőrnél különösen előnytelen. A hideg élénk lila, a diszkrétebb pezsgőszín és minden hideg rózsaszín nagyon szépen érvényesül szemfestékként. Még az aranyról sem kell lemondanod, ha tél típus vagy, csak válassz világos, hideg árnyalatot.

Indulhat a Ferrari kaland a Shellnél!

Válassza minőségi üzemanyagainkat, gyűjtse a Kuponokat, és hajtson rá a rollerekre!

Promóciónkban 3 Ferrari rollert kínálunk a család minden tagjának: felnőtt, gyerek és freestyle. Ha összegyűjtött 4 db Promóciós Kódot, a Webshopból megvásárolhatja a kiszemelt Ferrari rollert ingyenes magyarországi kiszállítással.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek: shell.hu

Promóció

A klasszikus piros száj is gyönyörű lehet, a kontraszt a fehér bőrrel nagyon izgalmas, arra kell csak ügyelni, hogy a piros hideg árnyalatú legyen.

A pirosításról nem szabad megfeledkezned, ugyanakkor csak nagyon óvatosan szabad alkalmazni, egy leheletnyi hideg, világos rózsaszín éppen elég.

Ezt is szeretjük