Keskeny, lefittyed, vagy túl vastag?

Így fesd tökéletesre a szád!

Ha nem tetszik a szád, megmutatjuk, milyen varázslatokat hajthatsz végre egy kontúrceruza segítségével.

Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bár a szem a kapcsolatteremtés eszköze, gondolataink nagy részét mégsem a szemünkkel, hanem a szánkkal közöljük. Egy női arcon elsőként a mosolyra figyelnek fel, arról nem is szólva, hogy az arc legérzékibb része éppen a száj. Vagy legalábbis azzá teheted a szépen felkent és színeidhez illő rúzzsal.

A szerencséseknek természettől fogva szép színű az ajkuk. Örülhetsz, ha közéjük tartozol. A legtöbb nő ajka azonban fakó, ezért, ha egészséges, élénk ragyogásúvá szeretnéd tenni, egy árnyalatnyi színre van szükséged.

A rúzsozás eszközei

A profi ajakfestéshez szükség van egy szájkontúrra, egy rúzsra, rúzsecsetre, kevés púderre és szájfényre. Az alapozó sem maradhat ki, hiszen a rúzs használata előtt a szájat is le kell alapozni.

A rúzsnak - akárcsak az arcpírnak - összhangban kell lennie bőröd és hajad színével, ne az öltözéked határozza meg a szád árnyalatát.

A rúzs színének kívánt erőssége az ajkak színétől is függ. A szokatlanul duzzadt vagy vékony ajkakra a viszonylag halvány színek illenek, mert az élénk szín felhívja a figyelmet a szokásostól eltérő formájukra. Akinek természettől fogva élénk színű az ajka, meglehetősen halványnak látszó színt válasszon.

Az ajak színe úgyis felerősíti a rúzs színét, ami felkenve élénkebbnek tűnik majd. Választhatsz vékonyan kenhető, kissé áttetsző rúzst is. Lehet, hogy az is elég, ha természetes ajakszínedhez illő ceruzával körberajzolod az ajkaidat, majd szájfénnyel töltöd ki.

Szájkontúr

Miután hidratáltad és lealapoztad az ajkaidat, jöhet az első lépés, mégpedig a száj formájának hangsúlyosabbá tétele. Még biztosan te is emlékszel a borzalmas divatra, a vastag, barna vonalra a matt szájon. Szerencsére ez már sehol sincs, ha pedig ügyesen forgatod a ceruzát, akkor az csak szebbé teszi az ajkaidat. A rúzs színével azonos ajakceruzát válassz. Nem érdemes rajta spórolni, egy morzsálódó ajakceruza pénzkidobás.

15 gyönyörű sztársmink

Nézegess képeket!

Elolvasom

A káprázatos ajak kialakítása elsősorban a körülrajzoláson múlik. Nézd meg szádat a tükörben, hogy melyik rajzhoz van a legközelebb, és járj el annak megfelelően.

Ha túlságosan telt az ajkad, a természetes vonalon belül húzd ki. Az is keskenyebbé teszi az ajkat, ha a rúzsnál egy árnyalatnyival sötétebb szájkontúrt használsz, ahogy a sötét, matt rúzs is keskenyíti a szájat. A vastag szájra nem szükséges az ajakfény, mert még duzzadtabbá és feltűnőbbé teszi.

Ha túl keskeny az ajkad, a valódi vonalon kívül húzd ki. Teltebbé teszi az is, ha a rúzsnál világosabb ajakceruzát használsz. Ezt a műveletet érdemes gyakorolni, hogy eltaláld a tökéletes arányt. Kövesd az ajak vonalát, és ne próbáld meg formálni, csak nagyítani. A szájfény a rúzson még inkább megnöveli az ajkak méretét, ahogyan a csillogó színek is.

Ha alsó és felső ajkad nem egyformán vastag, a keskenyebbet a valódi vonalon kívül, a teltebbet a valódi vonalon belül húzd ki. Figyelj az arányokra, nehogy megfordítsd. Nem baj, ha az alsó ajkad tűnik vastagabbnak, ha viszont a felső a nagyobb, azt korrigáld.

Ha a szád sarka lefelé konyul, felhúzhatod, ha az ajakceruzával kiegyenesíted a felső ajak sarkát, vagy a felső ajkon nem fejezed be a vonalat, hogy csak az alsó ajak vonala érjen el a száj sarkáig. Mindkét módszerrel egy halvány mosolyt varázsolsz a szád sarkába. Ezt a lépést már csak azért sem érdemes kihagyni, mert különben túl komornak és savanyúnak tűnhetsz.

Lépésről lépésre

A szájkontúrt a felső ajak bal külső sarkától indulva húzd meg, majd ugyanezt ismételd meg jobb felől is. Úgy is jó, ha a középétől a sarkokig jobban kézre esik. Soha ne húzd a vonalat az egyik saroktól folyamatosan a másikig, mert egyenetlen lesz. Kövesd az ajak természetes vonalát, középen pedig rajzolj lágy átmenetet. Az ív legmagasabb pontja rendszerint az orrlyuk alá esik. Ugyanezt az elvet követve alul is húzd ki a szádat.

Csillogó szájfények

Nézegess képeket!

Elolvasom

A rúzst ecsettel vidd fel. Így tartósabb lesz, és megmarad a kontúrokon belül. A szélekre is ráfesthetsz, hogy ne maradjon túl éles a szájceruza rajza. Ha nem egyezik meg a rúzs és a kontúr színe, akkor alaposan dolgozd össze.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

PromócióEllenőrizd az eredményt. Ha a rúzs bárhol túlér, vagy nem tölti ki az ajkat egészen a vonalig, igazíts utána, illetve egyenesítsd ki ajakceruzával vagy szájecsettel. A rúzs tovább tart, ha kicsit felitatod, bepúderezed, majd újra átfested, a púderban levő hintőportól ugyanis jobban tapad a festék. Ha fényesen szereted, fesd át egy kis átlátszó szájfénnyel.

A cikk megírásában a Park Kiadó Arcfestési Kalauza volt segítségünkre.

Ezt is szeretjük