Teljesen más oldalát mutatta meg Hosszú Katinka - Ilyennek látta a fotós munka közben (x)
Bársony Bence profi fotóst kérdeztük, mit gondol Katinkáról és a szépségről.

cover huawei barsonyb hosszukat
beauty and style
Top olvasott cikkek

A női szépséget ezer irányból meg lehet közelíteni: ki a ragyogó tekintetben látja, ki a csinos alakban, ki pedig a nőt körüllengő kisugárzásában. Eléggé megfoghatatlan dologról van szó, ami egyben borzasztóan szubjektív. Van, aki egy lomtalanításra kirakott széket is szépnek lát.

A fotósok dolga tulajdonképpen az, hogy a szépséget észrevegyék és megörökítsék, hogy elkapják a pillanatok gyönyörűségét. Egy portréfotózásnál vajon mit vesznek figyelembe? Egy fotós másban látja vajon egy nő szépségét, mint az átlagember? Tény, hogy a női szépségnek számtalan rétege van. Bársony Bence profi fotóssal beszélgettünk, aki a mindenki számára ikonikus Hosszú Katinkáról is készített egy lenyűgöző portrésorozatot - egy teljesen szokatlan szemszögből mutatva meg a bajnokot.

hosszukatinka-huawei

- A fotósok feladata tulajdonképpen, hogy meglássák a dolgokban a szépet, megörökítsék azt. Te mint fotós hogyan látod a szépséget? Szerinted mi szép?

- Amióta a szépség fogalma ismert az emberiség számára, mindig is voltak és lesznek korszakok, ideálok, jegyek, trendek human visual megjelenések, ami ma már annyira szubjektív témakört ölel át, hogy szinte azt is állíthatjuk: az a szép, ami az aktuális néző tetszését elnyeri, látványa megindító és vizuális boldogságot ad. Erre a kérdésre sokszor úgy válaszolok, mint a szürrealisták múlt századunk elején, miszerint a szépség olyan, mint a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon. Amit persze fontosnak tartok fotósként, hogy egy jó portré úgy alkosson harmonikus szépséget, hogy egy oldalról a látvány, másik szemszögből a szuggesztív kisugárzás, az arckifejezés okozzon egységet, hordozza a beszédes kép többletjelentéssel bíró jegyeit, és ezek által legyen kifejező a néző számára.  Arcunk sok mindent elárul rólunk, egy szép portré megszólal.

- Ebben a cikkben a női szépséget járjuk körül. Miben keresed vagy találod meg alkalomadtán fotózáskor egy nő szépségét?

- Az igazi női szépség, az elegancia, a kiegyensúlyozott, harmonikus kisugárzás mind belülről fakad. Nem tartom fontosnak, hogy egy nő, hölgy, lány esetében minden esetben a ma trendi elvárások szerint szemléltessem fotósként a szépséget, sőt. Azt mondhatom, hogy a legszebb női portrék esetében mindig egy adott pillanatban, egy adott, legtermészetesebb és legőszintébb reakció váltja ki az igazi szépséget, amihez ha társult egy természetes genetikai szépség, akkor az csak ad hozzá, és még különlegesebbé teszi a vizuális hatást. Fontosnak tartom, hogy egy nő legyen harmóniában önmagával, külső-belső jegyeivel, mert akkor tud csak a hiteles szépség kifejezésének útjára lépni. 

huawei-keretes 840X300 hirdetes

- Szerinted mitől vonzó, szép egy nő? Milyen rétegei vannak a szépségnek?

- A természetesség a legszebb. Mindenkiben ott a szépség, csak tudni kell ízlésesen felszínre hozni, dekoratívan képviselni. Ha a szépséget skálán pontoznánk, soha nem lenne két azonos eredmény, talán ettől szép a szépség. Egy biztos: ha a szépség belülről fakad, akkor ennek kapuja maga a szem, a szem fénye, és annak minden története.

- Dolgoztál Hosszú Katinkával, aki egy valódi ikon: a kitartásáról és az erejéről híres. A fotózás során mégis a szépségét, nőiességét próbáltad megmutatni. Miért?

- Katinkát szép nőnek tartom, pont a fent említett okok, tulajdonságok miatt. Tökéletes harmóniában van önmagával, és tudatosan tudja is képviselni a női szépség benne rejlő jegyeit. Nem véletlenül ilyen sikeres a sportban, hiszen mindig arra koncentrál, amiben éppen benne van. Amikor fotóztam, akkor sem volt másképp. Hatalmas pozitív visszajelzés volt számomra, hogy kizárva a külvilágot, a legnagyobb természetességgel és profizmussal állt a kamerám elé, és fogadta meg instrukcióimat, tanácsaimat. Szerettem azt a napot.

hosszukatinka-huawei2

- Szerinted Hosszú Katinka mitől szép?

- Katinkának különleges kisugárzása van. Nem kell kimagasló eredményeit bemutatnom ahhoz, hogy érthető legyen, ha azt mondom: szemében ott van a küzdelem, a boldogság és a fájdalom egyaránt, plusz a végtelen teljesítésvágy.  Természetesen a sportnak és genetikának köszönhetően, bájos tekintete mellé hibátlan test párosul. Nem volt vele nehéz dolgom.

- Mitől volt izgalmas a fotózás? Megmutatta egy más arcát azon kívül, amit mi is ismerünk?

- A fotózásban az volt a legizgalmasabb, hogy Huawei  p10 és RAW formátumot tesztelhettem. Az, hogy mindezt egy általam nagyra becsült olimpikonunkon tehettem meg, külön megtisztelő volt. Amit valószínűleg kevesen tudnak, az az, hogy Katinkának van modellarca. Úgy érzem, sikerült olyan képeket alkotnunk, ahol mind egyedi kisugárzása, mind pedig az eddig nem látott arca, szépsége egyaránt megjelennek.

Fotók:  instagram/@bencebarsony

Ezt is szeretjük