Hány éves valójában a bőröd?

Számold ki velünk!

Kíváncsi vagy rá, hogy bőröd követi-e valós életkorodat? Vizsgáld meg velünk arcod valós korát, és tudd meg, mivel lassíthatod az öregedést!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Talán már elcsépelt közhelynek tűnik az a mondás, miszerint az életmód lenyomatot hagy a bőrön. A bőr a szervezet elsődleges védelmi rendszere, mely nemcsak a külvilág káros hatásai ellen veszi fel a harcot, hanem részt vesz a test anyagcsere-folyamatában is.

Így teljesen természetes, hogy az életminőséged befolyásolja az állapotát, vagyis ez úgy értendő, hogy amit elkövetsz ellene, az idővel sajnos látványosan visszaüt.

Persze a bőr képes regenerálni önmagát, és amíg fiatal vagy, ez a tevékenysége gyorsan megy végbe. Azonban, ha halmozottan bombázod külső és belső ártalmakkal, a védelmi rendszere összeomlik, és zavar léphet fel a megújulásában. Megmutatjuk, mi az, amivel ezt biztosan elérheted, és hány plusz évet tehet hozzá a valós korodhoz a helytelen életmód.

A számokat csak intő jelként értelmezd, nem kell összeadnod ahhoz, hogy megtudd, milyen életkorról árulkodik a bőröd, hiszen bármennyire is legyen egészségtelen az életmódod, nyilván egyik napról a másikra nem fogsz 20 évet öregedni. Ugyanakkor idősebb korodban látványosabb lehet a romlás.

A helytelen táplálkozás

Ez az egyik olyan főbenjáró bűn, ami huzamosabb ideig roncsolhatja a szervezeted, így a bőrödön is megmutatkozik minden kártékony hatása.

Ha egyoldalúan étkezel, vagy túl sok mesterséges, illetve nehéz, zsíros ételt fogyasztasz, és hanyagolod a rostban gazdag táplálékokat, nem csupán a vitaminhiánnyal kell megküzdened, hanem a szervezetedben felgyülemlett méreganyagokkal is.

A rostmentes táplálkozás ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bélfalakon salakanyag rakódjon le, mely képtelen kiürülni a szervezetből, így idővel visszakerülhet a véráramba. Ez pedig gyakorlatilag olyan, mint a folyamatos önmérgezés.

Emellett a kevés folyadékbevitellel is felgyorsíthatod az öregedést, hiszen a víz és a gyógyteák kimossák a méreganyagokat, emellett nem csupán a bőr jobb oxigénfelvételéhez járulnak hozzá, hanem a hidratáltságához is. Ugyanis a belső hidratálás hiányát nem pótolhatja a legfinomabb arckrém sem. Víz nélkül a sejtek összetapadnak, nem látják el maradéktalanul a feladatukat, és a vérkeringés is lelassul. Ettől pedig száraz, pergamentapintású lesz a bőr felülete, és mély barázdák, ráncok alakulhatnak ki rajta. Ha továbbra sem figyelsz, a tükörképed akár plusz öt évet is rápakolhat valós életkorodra.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

A túlzásba vitt bulizás

Minden egyes átmulatott éjszaka legalább annyira kimeríti és megterheli a szervezeted, mintha egyhuzamban dolgoznál több napon keresztül. Kemény munka ez a sejtjeidnek, hogy elhárítsák a rájuk mért csapásokat, illetve korrigálják a bekövetkezett károkat.

Nyilván egy buli alatt még nem fogsz teljesen leépülni, majd másnap az idősebb alteregódként ébredni, de, ha folyamatosan űzöd, nem fordítva időt a regenerálódó pihenésre, az megteszi kíméletlen hatását. A dohányfüstös, levegőtlen légkör, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a vastag sminkréteg - melyet talán hajnalban még lemosni is elfelejtesz -, valamint a kialvatlanság mind bőrgyilkos hatású, legalábbis a következményeikből ez lesz a leglátványosabb.

Mivel a bőr éjszaka, alvás közben regenerálódik leginkább, és ehhez oxigénre is szüksége van - hiszen éppúgy lélegző szervünk, mint a tüdőnk -, ha nem hagysz neki erre kellő időt és lehetőséget, veszíthet fiatalságából, és nem csak a rugalmassága lesz oda.

A dohányfüstben pácolt bőr beleszürkül a fuldoklásba, és ugyanez történik, ha vastagon felkent sminkréteggel tömíted el a pórusokat. Így fordíts mindig időt arra, hogy esténként alaposan megtisztítsd a bőrödet, valamint időnként hagyd szabadon lélegezni, hogy helyrehozhassa a károkat. Ha fittyet hánysz a jó tanácsokra, a bőröd plusz öt évvel fog idősebbnek mutatni.

A mozgásszegény életmód

A mozgáshiány a legjobb módja annak, hogy leszámolj a természet adta fiatalságoddal, hiszen az előzőleg felsorolt egészségtelen hatások is valamennyire kompenzálhatók rendszeres testmozgással. Ha huzamosabb ideig megkíméled magad a testedzéstől vagy bármilyen mozgásformától, az izmaid elsatnyulnak.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel egyéb más működésük mellett a szövetek tartóvázaként is funkcionálnak, ebben az esetben a bőröd veszít majd feszességéből, és tésztaszerűvé válik. Ugyanakkor a mozgás felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint oxigénnel dúsítja a sejteket, és az erőkifejtéssel járó izzadás kimossa a bőrfelszín alatt lapuló méreganyagokat. Amennyiben megtagadod magadtól ezt az egészséges életformát, a petyhüdt bőröd plusz tíz évről tanúskodik majd.

Ezt is szeretjük