Miért hullik a hajad?
Lehetőségek és megoldások
Természetes, ha hullik a hajad, de mit tehetsz, ha hajszálaid egyre nagyobb mennyiségben válnak meg tőled?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet, hogy nagyanyáink módszere volt a célravezető, összegyűjtötték a szálakat és kontyukat párnázták ki velük, így legalább nem ment veszendőbe az értékes kincs. Nos, ez a megoldás kézenfekvő lehetne, de manapság sajnos nem divat a veszteség hasznosítását – divatos szóval újrahasznosítását – szolgáló, a fejtetőn vagy a tarkón viselt hajcsomó.

Így tehát szomorúan szedegetjük össze hajkoronánk hűtlen tartozékait, és fájó szívvel indulunk velük a szemetes felé azzal a bizonytalan érzéssel, vajon maradt-e még elég ott, ahonnan kihullott?

A természetes veszteségen túl

Arról, hogy ez a veszteség egy embernél normális körülmények között mekkora lehet, megoszlanak a vélemények.

Olvashatsz napi 50 vagy 80 szálról, de egyes „hajtudósok” 100–150 szálacskát is megengednek, sőt, hajmosás után akár 300 hajszál elvesztését is természetesnek találják.

Nos, ezeket a számokat és a kidobásra ítélt csomócskát tanulmányozva kerít hatalmába a pánik. A gyakran öklömnyi gombolyagok összegyűjtése elsősorban a hullámzó sörények tulajdonosai számára lehet lesújtó vállalkozás.

Nem csoda tehát, ha ilyenkor azonnal beteges hajhullás jut az eszükbe. Hogy joggal-e, azt nem a kihullott haj mennyisége, hanem a „trichogramm” határozza meg.

Ez a többségünk számára idegenül csengő szó egy bőrgyógyászati vizsgálatot takar, amely a növekedő, a nyugalomban lévő és a kihulló hajszálak arányát mutatja ki. E vizsgálathoz különböző helyekről tépnek ki apró hajcsomókat, melyek gyökerét mikroszkóp alatt veszi szemügyre a bőrgyógyász. Amennyiben a vizsgálat azt mutatja, hogy a minta 80 százaléka a növekvő szakaszban, 1 százaléka az átmeneti, és valamivel kevesebb mint 20 százaléka a kihullással végződő, nyugalminak nevezett szakaszban helyezkedik el, akkor minden a legnagyobb rendben van, és a reggeli fésülködéskor tetszőleges mennyiségű hajszálat veszíthetsz el anélkül, hogy beteges hajhullásra kellene gondolnod.

Árulkodó vizsgálatok

Gondolkodóba kell viszont esned, ha ez az arány a növekvő hajszálak terhére tolódik el, mert ez azt jelenti, hogy a szaporulat a veszteség alatt marad. Mivel a hajhullásra panaszkodó páciensek idegenkednek hajuk kitépésétől, a hajciklus vizsgálatára egy továbbfejlesztett, „tapintatosabb” módszert dolgoztak ki: fototrichogrammot, melyhez a fedőhaj alatt egy kétforintos nagyságú fejbőrdarabot simára borotválnak, majd erősen felnagyítva lefényképeznek. Három nap múlva megszámolva az utánnövő borostákat könnyen kiszámítható a szaporulat vagy a veszteség.

Egy vizsgálat szerint a hajhullás a 18–45 év közötti nőket nagyobb arányban sújtja, mint a hasonló korban lévő férfiakat (43% a 40%-hoz), és a bajt tetőzi, hogy a dolog lelkileg jobban igénybe veszi a hölgyeket, akik a további hajhullás veszélye miatt gyakran öngyilkossági tervekkel is foglalkoznak.

Szépségszimbólum

A dús haj a szépség szimbóluma, a sűrű növésű hajjal megáldottak egészségesebb, fiatalosabb benyomást keltenek ritkább hajú vagy kopasz kortársaiknál. A hölgyek esetében súlyosbítja a dolgot, hogy náluk a felül semmi ezen formáját általában elutasítják...
A hajkorona ritkulásáért az esetek 90%-ában, nőknél és férfiaknál egyaránt androgén alopécia felelős, melyet öröklött hajhullásnak is neveznek. Ez a genetikus hajlam határozza meg, hogy a hajgyökerek egy szép napon reagálni kezdenek a bizonyos mértékben a női szervezetben is jelen lévő férfi hormonokra (androgének).

Mindenekelőtt a dehydrotesztoszteron hat rájuk, hatására sorvadni kezdenek a hajhagymák, növekedési fázisuk lerövidül, az újonnan növő hajak mindig vékonyabbak és foszlósabbak lesznek, mígnem a hajtüszők beszüntetik munkájukat, miáltal az üstök egyre ritkásabbá válik és a fejbőr lassan áttűnik rajta. Ez elsősorban a halántékon és a fejtetőn észlelhető, míg a hölgyeknél a fejtető és a választék környezetében kellemetlenkedik, de a szebbik nem a teljes kopaszságtól általában mindig megmenekül.

Örökletes, egyéni

Hogy mikor következik be ez a jelenség, milyen korban kezdik a hajhagymák rosszul tűrni a dehydrotesztoszteront, az ugyancsak öröklődés kérdése, tehát egyéni dolog. Egyes nők már a harmincadik évükben észreveszik a hajhullás rémisztő veszélyét, míg mások ezt csak a változó korban tapasztalják, amikor a női nemi hormon csökkenésével az ösztrogén (fontos hajvédő faktor) lassan eltűnik. Ennek semmi köze a beteges hormonzavarhoz, amelyről csak akkor beszélhetünk, amikor a női szervezetben hirtelen túlságosan sok férfihormon kezd keringeni, például a petefészekben lévő túlzott cisztaképződés, a mellékvesekéreg vagy az agyalapi mirigy tumora következtében.

Szerencsére ma már vannak olyan hatásos tabletták és tinktúrák, melyek segíthetnek, de csak akkor, ha az inaktív hajgyökerek még nem pusztultak el teljesen. Az évek óta kopasz területek a legjobb hajnövesztő szer hatására sem képesek akár egyetlen kis pihét felmutatni, míg a lappangó hajhullás – igaz, nem minden esetben – általában feltartóztatható.

Hormonhatásra

Bevált lehetőség a hormonfüggő hajhullás saját fegyverével való legyőzése, például ösztrogén nőihormon-tartalmú hajvíz alkalmazásával. Ez a módszer férfiaknak nem ajánlott, náluk ugyanis a haj növekedése mellett a melleket is megnöveszti.

A hölgyeknél gyakran alkalmazzák az antiandrogén hatású, tehát a férfihormont gátló szereket. Ám legtöbbször hatástalan, bebizonyosodott ugyanis, hogy náluk a hajhullás esetében a férfiaktól eltérő enzimek és hormonok is hatnak, amikre az androgénblokkoló tabletta nem hat. Másrészt – és ez a dolog veszélyesebbik része – terhesség esetén, ha fiút vár az illető, a magzat károsodásához vezethet. Vannak más természetes módszerek is, melyekkel a félelmetes hajhullást megfékezhetjük, sok esetben meg is állíthatjuk. Ezeket azonban hosszabb időn át naponta kell alkalmazni.

Ha a hajhullás csak tünet

A haj gyérülése gyakran utal betegségekre, vagy nem megfelelő életkörülményekre, amiben az a vigasztaló, hogy e bajok elmúltával megszűnik a hajhullás is. Nézzük, melyek is a leggyakoribb okok:

 • Stressz, gyász vagy egyéb lelki megterhelések
 • Bizonyos gyógyszerek, mint például a vérhígítók és a citosztatikumok
 • Különféle vitaminok és nyomelemek hiánya például radikális diéta vagy anorexia, bulimia esetén
 • Pajzsmirigyproblémák
 • Bőrbetegségek: gombásodás, pikkelysömör (psoriasis) vagy hegesedő tüszőgyulladás
 • Láz
 • Vírusfertőzés
 • Gyulladásos gócok
 • Ólommérgezés, más környezeti mérgek
 • Emésztési és felszívódási zavarok
 • Szoptatás

Körkörös hajhullás

Az immunrendszer eddig még ismeretlen zavara vezethet oda, hogy egyes emberek hajában hirtelen szórványos, egymástól elszigetelt kopasz foltok keletkeznek. Ezek szerencsére egy éven belül általában visszafejlődnek. Rosszabbak a kilátások az összes haj, a szempillák, a szemöldök és a testszőrzet teljes elvesztése esetén. Az ilyenkor szóba jövő kezelési kísérletek közül a legjobb eredménnyel az immunterápia kecsegtet, amely arra a megfigyelésre alapoz, hogy a fejbőrön lévő kiütések serkentik annak immunsejtjeit.

Ezért allergén anyagot hordanak fel hetente a bőrre, amely egy vagy két napig kiütést okoz a fejbőrön. Ez a kiütés sűrű hajkoronát ugyan nem, de az esetek 30-50 százalékában elfogadható hajnövekedést eredményez.

Szülés utáni hajhullás?

Egy–három hónappal a szülés után sok nőnél erőteljes hajhullás lép fel, aminek az oka a „hajbarát” női hormon, az ösztrogénszint csökkenése, amely a terhesség alatt a szükségesnél nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően éppen a terhesség alatt marad sokkal több haj a növekedési fázisban, így kevesebb hullik ki. Szülés után az ösztrogénszint beáll a normális nívóra, miáltal az eddig „visszatartott” hajszálak szinte egyszerre hullanak ki. Ez a jelenség mintegy hat–kilenc hónap alatt zajlik le, ha ennél tovább tart, orvoshoz kell fordulni.

Segítségre szorulsz?

Hajdiagnosztika és trichológiai vizsgálat, tanácsadás, általános állapotfelmérés, emésztésrendezés és életmód-tanácsadás:
Budapesten: 06-1/315-2018, 06-1/315-2069
Kecskeméten: 06-76/322-884, 06-76/322-979
További információk: www.biovital.hu, www.biospa.hu

OLVASD EL EZT IS!

kapszula lead
 • hajhullás
 • hormonok

Ritkulni kezdett a hajad?

Ezt is szeretjük