Tökéletes hajszín otthoni hajfestéssel: hogyan csináld?
Otthon is befestheted a hajad, de nem mindegy, hogyan csinálod. Elmondjuk, mit kell tenned!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha eltakarnád az ősz szálakat, vagy felfrissítenéd a festett hajat, nem feltétlenül kell fodrászhoz menned - saját kezűleg is megoldhatod a dolgot.

A különböző, boltban kapható hajfestékekkel már otthon is olyan eredményt érhetsz el, mintha szakember színezte volna a tincseid, ám ehhez be kell tartanod néhány alapszabályt.

Milyen festéket válassz?

Ma már rengetegféle hajfestékből válogathatsz, ám fontos tudnod, hogy akármilyen csodálatos összetevőket is rejt a termék, mindegyik festék vegyszer, ami megváltoztatja a hajszálak szerkezetét. Az egyetlen természetes színező a henna, de ez csak átmeneti változást hoz.

Tartósság szempontjából háromféle csoportba sorolhatók a hajfestékek. Az első kategória a hajszínező, amely nem hatol be a hajszálakba, ezért nem is lesz olyan intenzív a színváltozás, és néhány hajmosás után el is tűnik. 

A második csoport a félig tartós hajfesték: ez a szálak felszínére hat, és három-négy hét alatt kikopik. Komoly színmódosítást ezzel sem érsz el, és az ősz hajszálak elfedésére sem a legjobb választás.

Erre inkább a harmadik típust, a tartós hajfestéket válaszd, amely ugyan módosítja a hajszálak szerkezetét, és szárítja is a tincseket, de valóban hosszan tartó eredményt érhetsz el vele, és megfelelő ápolás mellett csökkentheted a szálak károsodását is.

Hajfestés otthon

Milyen színt válassz, és honnan tudhatod meg, hogy nem vagy-e allergiás a festékre? Nézd meg, mit tanácsol a fodrász, ha otthoni hajfestést tervezel!

A hajfestés menete

Bár már kapható olyan termék is, amelynek használata hasonló a samponéhoz, a legtöbb tartós hajfestéket még mindig az ecsetes megoldással kell felvinni a fürtökre. Ha e típus mellett teszed le a voksod, fel kell szerelkezned a művelet előtt.

Erre lesz szükséged:

  • üveg- vagy műanyag festékestál
  • gumi- vagy nejlonkesztyű - ez általában megtalálható a hajfesték dobozában
  • ritka fogú fésű
  • fém hajcsatok
  • lapos hajfestő ecset
  • régi törölköző

Olvasd el a festék csomagolásában található használati útmutatót, és eszerint keverd össze a festéket a fehérítő anyaggal. Általában a száraz hajra kell felvinni a készítményt, és jó, ha nem a frissen mosott hajat fested be. Vedd fel a kesztyűt, terítsd a válladra a rossz törölközőt, majd fésüld ki a fürtjeidet. 

Válaszd a hajad több vastag tincsre, és egy kivételével tekerd őket a fejed tetejére, majd rögzítsd a csattal. Mártsd az ecsetet a tálba, és a kend a festéket a szabadon hagyott tincsre, a hajtőtől a végek felé, egyenletesen.

Ha megvan, engedj le egy másik tincset, és ismételd a műveletet, majd ha már mindenhol van festék, tűzd kontyba a hajad, és várd ki a dobozon feltüntetett hatóidőt. Ha letelt, tiszta, langyos vízzel alaposan öblítsd ki a festéket a hajadból - a csomagoláson feltüntetett utasításoktól függően samponnal is megmoshatod. 

Utómunkálatok

Hajfestés után közvetlenül használj hajkondicionálót! Vannak kifejezetten erre a célra kapható készítmények, sőt, némelyik hajfesték dobozában is találsz egy használatra elegendő balzsamot. Fontos, hogy a festett hajat minden hajmosás után kezeld valamilyen ápolószerrel, például egy szuper házi pakolással!

Ha a festék befogta a homlokodat vagy a füledet, dörzsöld be fogkrémmel az érintett területet, majd öblítsd le! Ezt megelőzendő a hajfestés előtt bekenheted a hajad körüli bőrt vazelinnel vagy valamilyen növényi olajjal.

Ezt is szeretjük