Veszélyes a hajfestés a várandósság alatt? A bőrgyógyász elmondta, mire kell figyelni

A szakértők elárulták, valóban káros-e a hajfestés a babára.

hajfestes
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság során rengeteg kérdés felmerül a kismamákban azzal kapcsolatban, hogy mire kell odafigyelniük babájuk egészsége érdekében. Vannak bizonyos ételek, italok, melyek nem javasoltak, de a hajfestés is a bizonytalanság okát képező dolgok közé tartozik.

Sokan óva intik a várandós nőket a tincsek színezésétől, míg mások úgy vélik, egyáltalán nem okoz gondot a procedúra. De vajon mi az igazság? Dr. Kovács Fruzsina Anna, a Belvárosi Orvosi Centrum bőrgyógyász, kozmetológusa adott választ a kérdésre.

A hajfestés hatása a magzatra

- A válasz nem egyértelmű, hiszen utánkövetéses klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre a témában, azonban valószínűsíthető, hogy a hajfestékekben megtalálható alacsony dózisú toxikus kemikáliák nem tesznek kárt a magzatban, így biztonsággal használhatók - mondta a szakember.

- A köztudatban mégis elterjedt az a tévhit, hogy terhesen nem szabad hajat festeni. Néhány hajfestékben lévő kémiai összetevő kapcsán alappal merülhet fel mindez, de fontos tudni, hogy a toxikus dózisnál jóval alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak ilyen kémiai vegyületeket a hajfestékek. Egyes tanulmányok a hajápolási termékekben lévő kemikáliák karcinogén hatását feltételezték - például húgyhólyagtumor, akut leukémia, non-Hodgkin lymphoma, neuroblastoma -, de a rendszeres hajfestők, fodrászok körében végzett vizsgálatok ezt nem támasztották alá. Állatkísérletek között találhatunk olyanokat, melyek során a hajfestékekben lévő vegyületek fejlődési rendellenességet okozó hatását mutatták ki, azonban kizárólag akkor, ha a kísérleti állatok olyan nagy dózisnak voltak kitéve, amelynek hajfestés során az emberek nincsenek. 

A hajfestékek közt ma már találni kímélőbbeket, a fodrászok pedig általában eleve kisebb dózisban használnak oldószert, hiszen ismerik a vendégeik haját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felszívódik annyira a festék a fejbőrön, hogy káros hatással lehessen a babára?

- A hajfestés során a káros anyagok nem a hajszálakon keresztül, hanem a bőrrel érintkezve juthatnak a keringésbe, majd lehetnek hatással a magzatra. Mivel a hajfesték csak rövid ideig kerül kontaktusba a fejbőrrel, illetve mivel a termékek egyébként is alacsony koncentrációban tartalmaznak toxikus anyagokat, kicsi az esélye, hogy károsak a magzatra. 

Azonban - terhességtől függetlenül - alapvető tanács, hogy az előírt kontaktidőtartamon túl ne hagyd a festéket a fejbőrön, valamint kerüld a hajfestést sérült vagy gyulladt fejbőr esetén, hiszen ez növelheti a toxikus anyag felszívódását. A tartós színezés helyett a melírozás, a napjainkban divatos ombre vagy balayage technikával történő festés preferált, hiszen ennek révén kevesebb mennyiségű kemikália érintkezik a fejbőrrel, és csökkenthető az esély arra, hogy az a véráramba kerülve gondot okozzon. Mivel hajfesték nemcsak fejbőrünkre, hanem kezünkre is kerülhet, akár magadnak fested vagy színezed a hajad, akár fodrászként dolgozol, mindig javasolt kesztyű viselése.

A festés közben a levegőbe párolgott anyagok belélegezve sem károsak?

- A hajfestékek rákkeltő, magzatkárosító hatása a rövid expozíciós idő miatt nem valószínű, azonban irritatív reakciókat, torokkaparást, szemviszketést, súlyos esetben asztmás rohamot kiválthat a toxikus anyagok belélegzése. Emiatt a légúti, illetve nyálkahártya-irritáció megelőzése érdekében mindenképp jól szellőző helyiségben javasolt a hajfesték felvitele. 

Mire kell figyelni a hajfestésnél a terhesség alatt?

Mire kell figyelni a várandósság alatt, ha fodrászhoz, hajfestésre menne a kismama?

- Egyesek szerint az első trimeszterben érdemes a hajfestést kerülni, mivel a magzati élet szempontjából az első 12 hét kritikus, ekkor fejlődnek ki a magzat szervei. A tartós hajfestés helyett satírozási technikák választandók, lehetőleg ammóniamentes, féltartós hajfestékkel vagy hajszínezővel. Előnyben részesítendők az olyan festési eljárások, amelyek során a festékanyag alig érintkezik a fejbőrrel, például az ombre, a melír és a balayage. Kerülendők a sötét árnyalatok, mivel ezekben a festékekben jóval több káros anyag van, mint a világosabb árnyalatú hajfestékekben. A természetes alapú, zöldségkivonatot vagy hennát tartalmazó színezők kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak, viszont az arra érzékenyekben kontaktekcémát, bőrgyulladást okozhatnak. Ezért mielőtt új festéket vagy hajszínezőt használsz, érdemes egy kis bőrfelületen előzetes bőrpróbát végezni.

Van-e valami egyéb fontos dolog, amiről érdemes tudnia a kismamáknak?

- Terhesség alatt a hormonháztartás megváltozása egyúttal a hajra is kihathat. Módosulhat a szerkezete, a textúrája, így például az egyenes tincsek akár hullámossá is válhatnak, vagy fordítva, illetve módosulhat a festékek hajba történő beépülése is. Ne lepődj meg például, ha egy korábban már bevált hajfesték az addig megszokottól eltérő színárnyalatot eredményez. 

Széles körben ismert az ammónia és a hidrogén-peroxid bőrre és nyálkahártyára kifejtett irritáló hatása, valamint gyakori jelenség az allergia is. A hajfestékek leggyakoribb kontaktallergiát okozó összetevői jelenleg az anylaminok (PPD, PTD), az ammónia, aminofenol és a rezorcin. Leggyakoribb problémát a sötétebb festékek színét adó parafenilén-diamin (PPD) okozza, mely a mérsékelt rákkeltő hatása mellett igen erőteljes allergén. Fontos tudni, hogy a fekete henna is tartalmaz PPD-t a természetes vörös festékanyagon kívül, így a henna alkalmazása sem teljesen veszélytelen - mondta dr. Kovács Fruzsina Anna.

Ma már a professzionális sötét festékek közt is kapható PPD-mentes, kérdezd erről a fodrászodat.

Elképesztő frizuraátalakulások

A következő képeken nagy változások láthatók. Volt, aki sárgásvörössé színeződött szálakkal, volt, aki majdnem húszcentis lenövéssel fordult a fodrászához, míg más azt szerette volna, hogy előzőleg igencsak elrontott lobonca tündököljön újra mesés fényben. Kívánságaik pedig valóra is váltak: a hajszobrászok előtte-utána fotókon mutatták meg Instagramjukon a látványos változásokat. Meseszépek lettek az egykor megviselt frizurák.

Ezt is szeretjük