Mindennap eszed, pedig felgyorsítja az öregedést, és ráncokat okoz - Mit kell tudni a glikációról?

Felgyorsítja a bőröregedést, ráncossá, petyhüdtté teszi a bőrt a glikáció, amiért nagyrészt egy népszerű ételösszetevő felelős.

A glikáció
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A bőröd állapota, egészsége és feszessége egyáltalán nem csak attól függ, hogy milyen az arcápolási rutinod, és milyen krémeket használsz rá. Hanem többek közt attól is, hogy milyen az életmódod, odafigyelsz-e a helyes, változatos táplálkozásra, és milyen ételeket fogyasztasz.

A bőr öregedési folyamatai igen összetettek, és sok minden közrejátszik abban, hogy kinél milyen hamar és milyen mértékben jelentkeznek a jelei. A genetika mellett például a sejtek szintjén zajló, glikációnak nevezett folyamat is nagy szerepet kap ebben. De pontosan mi is ez, hogyan játszódik le, mi okozza és mi gyorsítja fel? Eláruljuk.

A glikáció és a bőröregedés

Mi az a glikáció?

A glikáció egy természetes, többfázisú élettani folyamat, amely során a cukrok, különösen a glükóz, a bőr fehérjéihez, például a kollagénhez és az elasztinhoz kötődnek. A kollagén kulcsszerepet játszik az arc és a test fiatalos megjelenésében: a bőr 80%-át ez alkotja, és az elasztinnal együtt biztosítja a feszességét, rugalmasságát.

Amikor a cukormolekulák a kollagénhez és más, a bőrt támogató fehérjékhez kapcsolódnak, a glikációs folyamat során speciális glikációs végtermékek, az úgynevezett AGE-k (Advanced Glycation Endproduct vagyis megnövekedett glikációs végtermék) keletkeznek. Ezek akkor jönnek létre, amikor a cukrok enzimek hiányában reakcióba lépnek a fehérjékkel vagy a lipidekkel, zsírokkal. Ezek idővel felhalmozódhatnak a bőrben, ami a fehérjék, például a kollagén és az elasztin keresztkapcsolódásához és megmerevedéséhez, "összegubancolódásához" vezet.

Hosszú távon tehát csökkentik a kollagén integritását, károsítják az önjavító képességét, gyengévé és törékennyé teszik a kollagénrostokat. A glikáció csökkenti a bőr rugalmasságát, feszességét, felgyorsítja a bőröregedést, ráncossá, megereszkedetté, fakóvá teszi az arcot.

A folyamat egyébként a test összes fehérjéjére hatással van, káros az összes szövetre, és akár a vesékre, a tüdőkre, az erekre, a porcokra is. Összességében tehát nem csupán a bőrt, hanem az egész szervezetet öregíti, károsítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mi okozza a glikációt?

A folyamatában több tényező is szerepet játszik, például a genetika, az UV-A sugárzás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az öregedés, de legfőképpen az étkezés és a magas vércukorszint erősíti, gyorsítja fel. Az emelkedett vércukorszint közvetlenül katalizálja a glikációt, ami a bőr szerkezetét károsító AGE-k kialakulásához vezet. Tehát minden alkalommal, amikor magas a szöveti cukorszint, AGE-k keletkeznek.

A vércukorszint pedig a tévhitekkel ellentétben nem csak akkor lehet magas, ha valaki cukorbeteg vagy rengeteg édességet fogyaszt. Hanem például akkor is, ha energiatöbbletet visz be, vagy egész nap nem eszik, a nap második felében pedig egy gyors édességlökettel, mondjuk csokival próbálja pótolni az étkezést, ami hirtelen dobja meg a vércukorszintet.

Hogyan csökkenthető, lassítható a folyamat?

Annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsd ezt a káros folyamatot, a legjobb, ha kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozol, és a cukorfogyasztást is minimalizálod - vagy teljesen elhagyod. Utóbbi viszont azért nehéz, mert olyan ételekben is van hozzáadott cukor, amikre talán nem is gondolnál, például szalámikban, kenyerekben. Így valószínűleg a teljes elhagyás nem is lehetséges, vagy csak borzasztóan bonyolult és körülményes. 

A legjobb tehát, ha lemondasz az édességekről, a magas cukortartalmú ételekről, és egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztasz ilyeneket. És bár tény, hogy a szervezetnek szüksége van glükózra, nem kell attól tartanod, hogy cukorfogyasztás nélkül ezt nem kapja meg: a test ugyanis más anyagokból, például aminosavakból, tejsavból és glicerinből is képes ezt előállítani. Ha mindenképp valami édesre vágysz, fogyassz inkább gyümölcsöt, ezek ugyanis vitaminokban, antioxidánsokban is gazdagok, utóbbiak pedig fontos szerepet játszanak a glikáció elleni küzdelemben.

Az AGE-molekulák semlegesítésére ugyanis kiválóan alkalmasak az antioxidánsok, hiszen ezek hozzájárulnak a bőr védelméhez, a káros szabad gyökök semlegesítéséhez, valamint támogatják a szervezet és a bőr egészségét. A legismertebb antioxidánsok közé tartozik az A-, C- és E-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a szelén és a cink. A legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, magvakban és gabonafélékben találhatók - ezek közül néhány pedig a kollagéntermelést is serkenti. De erős antioxidáns hatással rendelkezik például a - főleg a szemvitaminokból ismert - zeaxantin és az astaxanthin is.

A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, színes gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, illetve az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása mellett a rendszeres testmozgás is hasznos lehet, ugyanis serkenti a vérkeringést, így alapvető tápanyagokat juttat el a bőrsejtekhez. Emellett csökkenti a stresszt, amely szintén hozzájárul az öregedés felgyorsulásához.

A belső védekezés mellett ma már léteznek direkt olyan krémek, szérumok is, melyeket arra fejlesztettek ki, hogy felvegyék a harcot a glikációval. Az interneten keresgélve több hasonlót is találhatsz, de akár a kozmetikusodat is megkérdezheted arról, hogy ő mit ajánlana a te bőrtípusodhoz.

Így mutatja meg a bőr, ha túl sok cukrot eszel - Nem csak a pattanások jelzik

Az egész szervezetre, így a bőrre is negatív hatással van a túlzott cukorbevitel.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük