Így lesz fél nap alatt átlátható és szépen rendezett a ruhásszekrény: az 1 éves szabály sokat segít

Ha rendet raknál a szekrényedben, és ruhaszortírozásba fognál, ezekkel a tippekkel sokkal hatékonyabban megy majd a munka.

ruhasszekreny rendezese

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Lassan eljött a tavaszi nagytakarítás ideje, amiből a ruhásszekrény sem maradhat ki. A koronavírus miatti karantén pedig egyébként is csak az otthoni programokat teszi lehetővé, így érdemes kihasználnod azt, hogy még hétvégén sem mozdulhatsz ki, és rendet tenni a ruhák között, ha van rá időd.

Adunk néhány tippet, amelyekkel legfeljebb fél nap, vagy ha nagyon gyors és hatékony vagy, akár 3-4 óra alatt is végezhetsz a szortírozással és az újrarendezéssel. 

Zene és az egyéves alapszabály

Mivel nem pár perces feladatról van szó, a legjobb, ha bekapcsolod a kedvenc rádiódat, vagy beraksz egy pörgős lejátszási listát, hogy ne unatkozz, és jó hangulatban teljen a rendrakás. Készíthetsz magadnak be kávét vagy teát is, hogy ne kelljen kimászkálnod a szobából, és ne terelődjön el mindig a figyelmed. Ha ez megvan, mielőtt bárminek is nekiállnál, tudatosítsd magadban az egyéves szabályt, legyen ez az alapszabály a szortírozásnál és a mérlegelésnél. Ennek lényege, hogy ha egy ruhát az elmúlt egy évben egyáltalán nem viseltél, annak mennie kell. Kivételt képeznek ez alól az alkalmi darabok, de légy kíméletlen. Amit ugyanis az elmúlt évben nem vettél fel, azt valószínűleg a következőben sem fogod.

Kezdd a szortírozással!

Az első lépés legyen az, hogy minden ruhát kipakolsz a szekrényedből az ágyra, a szőnyegre vagy a padlóra. Ha nem akarsz túl nagy káoszt, kezdheted polconként is. Így egyrészt jobban tudsz majd válogatni, könnyebb lesz mindent a helyére rakni, másrészt pedig látni fogod, mennyi ruhád van, és könnyebb lesz kiselejtezni azokat, amiket nem hordasz. Ha ezzel megvagy, nézz át alaposan minden darabot, és rendszerezd őket három csoportba: legyen egy kupac azoknak, amiket megtartasz, egy azoknak, amiket nem, egy pedig azoknak, amiket egy jó darabig, például az évszak miatt nem fogsz viselni. Ne feledd az egyéves szabályt, légy határozott, és ne őrizgess ruhákat csupán a nosztalgia miatt, hiszen csak a helyet foglalják.

Amiket kiszortíroztál, tedd egy zacskóba vagy egy kartondobozba, aztán mehetnek a padlásra, a pincébe vagy esetleg a szekrény nem használt részeire, illetve az ágy alá - ahol csak akad nekik hely. Ki csak akkor dobd őket, ha nagyon rossz, használhatatlan állapotban vannak. Ha nem, akkor - miután már nem jelent majd veszélyt a koronavírus - cseréld vagy add el, ajándékozd el őket. Itt mutatunk is néhány tippet, hol segíthetsz a használt ruhákkal, hova adhatod le őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Rendszerezz és csoportosíts!

Mielőtt bármit is visszaraknál a szekrénybe, ne feledkezz meg a polcok portalanításáról sem. Ha ezzel megvagy, jöhet a további rendszerezés. A szezon miatt nem viselt darabokat rakd a felső polcokra vagy a többi ruha mögé, esetleg legalulra. A többit pedig rendezd úgy, ahogy számodra a legpraktikusabb. Érdemes a különböző darabokat különböző csoportokba - például: nadrágok, szoknyák, pólók, ingek, otthoni ruhadarabok - hajtogatnod, de akár színek szerint is rendezheted őket. Így könnyebb lesz majd megtalálni mindent, és nem kell feltúrnod az egész szekrényt, ha keresel valamit. Mindent hajts össze szépen, és figyelj arra, hogy a nagyobb darabok kerüljenek a ruhasor aljára, a kisebbek pedig felülre, így nem csúsznak majd le egymásról.

Fogasok és tárolók

Az ingeket, a kényesebb nadrágokat, az egészruhákat és a kabátokat a legjobb, ha akasztóra teszed. Így megelőzheted a gyűrődést és akár a vasalást is. Nem beszélve arról, hogy könnyebben átláthatod majd őket. A felakasztásnál figyelj a fazonra, az élére vasalt nadrágokat például érdemes az élüknél hosszában kettéhajtanod, és úgy tenni a fogasra.

A táskákat tedd külön polcra, a kisebb clutchokat, a sálakat, a sapkákat és a kesztyűket pedig ajánlott dobozokba rendszerezni ugyanúgy, ahogyan az ékszereket is - amennyiben a szekrényben tartod őket. Utóbbi tárolására, ha nincs más, akár csészéket, nem használt tálakat, műanyag tárolókat, ételtartókat is használhatsz. A fülbevalókat, a nyakláncokat és a gyűrűket válaszd szét, hogy ne gubancolódjanak össze, ne karcolják meg egymást.

A rendrakás után

Miután elkészültél, érdemes még egy kicsit átgondolnod, melyek azok a ruhák, amiket szeretsz, mégis ritkán viselsz, átnézned a szekrényedet, és kigondolni, mit hogyan tudnál többször viselni, sokoldalúan felhasználni. Így még akár azt is elérheted, hogy kevesebb új ruhára legyen szükséged. Ha pedig mindennel megvagy, a továbbiakban próbálj figyelni arra, hogy mindent a helyére tegyél vissza, és minél tovább őrizd meg a rendezettséget.

A netről rendelt ruhák a valóságban

Néhány pórul járt netező megmutatta, hogy néha a kézhez kapott darabnak szinte köze sincs ahhoz, amit a vásárláskor a képen láttak. A következő fotók készítői biztos, hogy legközelebb alaposabban meggondolják, milyen oldalról vásárolnak. A kinézett elegáns egészruha, esküvői kreáció vagy éppen pizsama helyett gyűrött, elszabott rongydarabot kaptak. Még szerencse, hogy kellő humorérzékkel álltak a helyzethez.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük