Ezért ne hordd túl sokat a flip-flop papucsot: durva problémákat okozhat a viselése
A nyár egyik kedvenc papucsa egyáltalán nem tesz jót a lábaidnak. Hosszútávon borzasztóan egészségtelen.

flipflop
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos attól, hogy egy ruhadarab szexi, népszerű vagy éppen divatos, egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is a viselése. A legjobb példa erre a tanga, ami, bár rengetegen hordják, és sokan dögösnek találják, valójában allergiát, irritációt és fertőzést okozhat. De a lábbelik közt is van jó néhány fazon, amit nem ajánlott túl gyakran felvenni.

A nyár slágerpapucsai egyértelműen a lábujjközös flip-flopok, de ez a fazon szandálok formájában is meghódította már az üzleteket. Vannak, akik szinte mindennap ezekben indulnak útnak, pedig jobb lenne ritkábban felhúzni őket, mert igen rosszat tesznek a lábnak, sőt, az egész testnek.

Fertőzéseket és deformációt okoz a flip-flop

Valószínűleg sokan tapasztalták már, hogy a lábujjak közötti anyag irritálhatja, kidörzsölheti, felsebezheti a bőrt. Ez már önmagában problémát jelent, de az csak még inkább súlyosbítja a helyzetet, hogy ez a lábbeli általában műanyagból készül, és szinte teljesen - egy pánt kivételével - szabadon hagyja a lábfejet. Így az könnyen koszos lesz az utcán és a strandokon egyaránt, megtelepedhetnek rajta a baktériumok, és a seben keresztül - de akár enélkül is - bejuthatnak a bőrbe. Ezért alakulnak ki a flip-flopot hordóknál gyakrabban különböző fertőzések, illetve köröm- vagy bőrgomba. 

Az Y-alakú pánt állandóan nyomja a lábat, ezért a kidörzsölődéseken kívül bőrkeményedések is létrejöhetnek, de ez még mindig nem minden. A lábujjaknak állandóan meg kell feszülniük, hogy ne essen le a papucs, így könnyen eldeformálódhatnak, és nagyobb a kockázata a kalapácsujj kialakulásának is.

Hosszú távú, rendszeres viselése az állandó dörzsölődés miatt a sarkak kiszáradásához, berepedezéséhez vezethet, de lúdtalpat, boka-, derék- és gerincfájdalmakat egyaránt okozhat, miközben rontja a tartást, és nehezíti a járást. Mindezek mellé már szinte csak hab a tortán, hogy sok plasztik változatot mérgező, erősen allergén anyagokból készítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan előzheted meg a következményeket?

A legjobb lenne teljesen lemondani ezekről a lábbelikről, de néhány apróságra odafigyelve szintén minimalizálhatók a káros hatások. Fontos, hogy ne hordd túl gyakran ezt a fazont, inkább csak maximum hetente, és akkor se hosszú időre. Ne vedd fel vezetéshez, sportoláshoz, több órás sétákhoz, próbáld inkább csak a nyaralásra, a strandolásra és a rövidebb kiruccanásokra tartogatni. És, ami még lényeges: a műanyagból készült papucsok csak a vízpartra lehetnek jók, az utcára keress természetesebb, egészségesebb és bőrbarátabb anyagúakat.

Így törd be az új cipőt gyorsan!

Nemcsak a flip-flop, a többi lábbeli is lehet kényelmetlen, de azok betörésére van jó pár házi módszer. Zacskós víz a cipőbe, hajszárító és ecetes dörzsölés - ez csak néhány a leghatásosabb trükkök közül.

Ezt is szeretjük