4 anyag, amitől mindenképpen fiatalodsz
Ezeket keresd az arckrémben
Egyes anyagok segítenek, hogy megőrizd a bőröd fiatalságát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnéd megőrizni a bőröd frissességét, vagy halványítanál a ráncaidon, már több olyan kozmetikai anyag is rendelkezésedre áll, melynek segítségével  éveket tagadhatsz le a korodból.

Mialatt Sophia Loren azt nyilatkozza az újságíróknak, hogy kizárólag a rengeteg spagettinak köszönheti szépségét, a kozmetikai laborokban a kutatók újabb és újabb fiatalító termékek fejlesztésén törik a fejüket. Íme, a leghatékonyabbak.

Fitohormonok

A szépülni vágyók egyik legújabb reménysugarát a növényekből kivont hormonokhoz hasonló anyagok, az úgynevezett fitohormonok jelentik. Ilyen természetes fiatalító hatóanyagokat - melyeknek hatása az ösztrogénhez hasonló - többek között a szója, a shiitake gomba, a gabonafélék és a komló tartalmaznak. Hatásosan veszik fel a harcot az öregedő bőr legkellemetlenebb tüneteivel, a kiszáradással, a viszketéssel és a ráncosodással szemben.

Idősebb korban rendkívül fontos, hogy egyensúlyban tartsuk hormonháztartásunkat, 35 év felett ugyanis a test már a változókorra készül, és kevesebb ösztrogént termel.

Ez pedig sajnos semmi jót nem jelent a bőrnek, az ösztrogén gondoskodik ugyanis arról, hogy a bőr elraktározza a nedvességet, hogy feszesek legyenek a kötőszövetek, és hogy optimális legyen a vérkeringés. Ezért érdemes a pótlásáról gondoskodnod.

Ceramidok, a  bőr testőrei

A ceramidok a bőr zsírsejtjeinek természetes építőkövei. Feladatuk, hogy összeragasszák a szaruréteg sejtjeit. Ez nagyon fontos, hiszen a szaruréteg olyan védőpáncélt képez, amelynek megsérülésekor a nedvesség kiszökhet a bőrből, és a káros anyagok is akadály nélkül bejuthatnak. A ceramidtartalmú krémek kívülről erősítik a bőr védőrétegét, és regenerálják zsír- és nedvességháztartását. Ceramidtartalmú krémeket elsősorban akkor használj, ha érett és száraz a bőröd.

Az életmentő aminosavak

A tudósok nemrég fedeztek fel egy új aminosavat, az ectoint. Az ectoinnak a természetben elsősorban a baktériumok köszönhetik az életüket: segítségével még a sós vizekben, azaz rendkívül extrém körülmények között sem pusztulnak el. Bőrünkre is életmentő hatása van: nedvességgel látja el, erősíti immunrendszerét, és ellenállóvá teszi a káros környezeti hatásokkal szemben.

Alfa- és béta-hidroxi-savak

Az alfa-hidroxi-savak - AHA-savak - olyan természetes vagy mesterséges módon előállított savak, melyek az almában, a szőlőben, az olívaolajban, a citromban, a cukornádban vagy az aludttejben találhatók. Hámlasztó hatásúak, eltávolítják az elhalt hámsejteket, így puhábbá és simábbá varázsolják a bőrt. Érzékeny bőrűeknek nem ajánlottak. Az 1990-es években, mikor berobbantak a kozmetikaiparba, öregedés elleni csodafegyvernek kiáltották ki az AHA-savakat. A BHA-savak a szalicilsavakhoz hasonlóan közeli rokonaik az AHA-savaknak, ezért hatásuk is azonos.

Cikkünk Silke Amthor Örökké fiatalon című könyvének segítségével készült.

Ezt is szeretjük