Bizarr eljárás: sajátvér-terápia
Nem hangzik valami kellemes eljárásnak, és megoszlanak a vélemények arról, hogy hatásos-e a módszer.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elsőre igen bizarrul hangzik a sajátvér-terápia, sőt, másodikra sem tűnik valami gusztusosnak. Viszont hatásos.

Arról lehet vitatkozni, hogy mennyire okos marketingszempontból Drakulának vagy vámpírnak hívni a kezelést, de úgy látszik, az ezzel is foglalkozó szalonoknak tetszik az elnevezés.

Az eljárás lényege, hogy a szépülni vágyó páciens bőrét vérrel kezelik, mégpedig a sajátjával. Senki ne képzeljen Báthory Erzsébet-féle fürdőt, de az sem igaz, hogy újdonságról lenne szó. Már az ókori Kínában is használták a vért gyógyító célzattal, igaz, más formában és másra, és az eljárást ma sem csak a kozmetikában alkalmazzák.

Hogyan alkalmazzák a szépészetben?

A sajátvér-terápia során a pácienstől levett vért centrifugálják, majd az így keletkezett vérplazmát visszajuttatják a bőrbe, ahol az kifejti áldásos hatását. Sokszor vitaminokkal vagy oxigénnel dúsítják a hatékonyság érdekében. Az eljárás serkenti a bőr regenerálódóképességét és a kollagéntermelést. Ha magában használják, akkor semmilyen allergiás reakciót nem válthat ki, hiszen testazonos anyagok jutnak a bőrbe.

A kezelés hatására a ráncok azonnal csökkenek, és 7-12 nap múlva beindul a bőr megújulása. Új kollagén- és elasztinrostok termelődnek, a bőr váza megerősödik. A hatás - az utókezelésekkel együtt - körülbelül másfél évig tart. Mivel a szervezet saját magát építi az eljárás hatására, a kezelést végző szalonok szerint hatékonyabb, mint a hyaluronsavas injekciók.

Persze sokakban visszatetszést kelhet az eljárás, és eléggé bizarr a maga nemében, de ha azt nézzük, hogy egy valóban biztonságos fiatalító jut a szervezetbe mindenféle kemikália helyett, akkor talán még értékelhető is a dolog. Az már más kérdés, hogy nem csupán tűvel maradhat fiatal az ember.

Mit mond a szakértő?

Szerettünk volna több szakértőt is megszólaltatni a témában, elsősorban olyanokat, akik maguk nem foglalkoznak ezzel a terápiával, így nem részrehajlóak, de meglepő módon nem kívántak nyilatkozni a dologról. Ennek fényében azt tudjuk javasolni, ha ki akarod próbálni, konzultálj előtte a kozmetikusoddal, hogy ő mit mond a dologról.

Ezt is szeretjük