Feszesít, ránctalanít, antioxidáns, és csak 150 forintba kerül
Az ősz egyik slágere a sütőtök, ami nemcsak nagyon finom, de remek hatással lesz a bőrödre.
A sütőtök színe élénk narancssárga, hiszen nagy a karotinoidtartalma, többek között a béta-karotin, amely rákmegelőző tulajdonságú, és véd a szívbetegségektől és a szemproblémáktól.
A béta-karotin óv a nap káros és öregítő hatásaitól. A sütőtökben rengeteg C-vitamin van, amely erősíti az immunrendszert, és megőrzi a bőr szépségét. Tehát igazi tápanyagbombáról van szó, amiről nem szabad megfeledkezni.
Ráncok ellen
A béta-karotin, a bőrvédő A-vitamin előanyaga, narancssárga festékanyag, minden ilyen színű zöldségben és gyümölcsben jelen van, segít megelőzni az aknét, a rákos megbetegedést és a sárgafolt-elfajulást.
Egy csésze sült tökben 8,5 mg béta-karotin van, ami a napi szükséglet másfélszerese. Ennyi éppen elég a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, felhalmozódhat a szervezetben, ha vitaminkészítményeket szedsz, mindig ügyelj arra, hogy huzamosabb ideig ne vigyél be a kelleténél többet belőle. Hiányakor bőrszárazság, hámlás léphet fel, pattanások alakulhatnak ki.
Az A-vitamint tiszta formájában, melynek neve retinol, a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen nagyon erős ránctalanító hatása van.
A sütőtökben nemcsak A-vitamin, hanem C-vitamin is jócskán van, ami nemcsak a náthaszezon átvészelésekor jöhet jól, de a bőr fiatalon tartásában is segítségedre lehet. A C-vitamin antioxidánsként viselkedik, tehát leköti a káros szabadgyököket, de segít a kollagénépítésben is.
Ez a fehérje felelős a bőr feszességéért, és jó, ha tudod, hogy 25 éves kor után egyre kevesebb termelődik belőle. Ha dohányzol, akkor az ajánlott 60 mg-nak a többszörösére lehet szükséged, ugyanis a C-vitamin a nikotin közömbösítésében is részt vesz.
Akné ellen
A sütőtökben található A-vitamin nemcsak ráncok ellen hatékony antioxidáns hatása révén, de rendben tartja a bőr faggyúháztartását is. Ha tehát felnőtt korodra is pattanásos a bőröd, a retinol segíthet.
Egyrészt krém formájában, másrészt belülről. Konzultálj bőrgyógyásszal, hogy milyen mennyiségben javasolja a vitamint. Ne feledkezz meg arról, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, érdemes tehát a kúrát kiegészíteni, és omega-3 és -6 zsírsavakat is fogyasztani.
Hogyan hasznosítsd?
A sütőtökből általában nem készítenek pakolást, mert megszínezheti a bőrt. Belsőleg azonban annál hatásosabb, így aztán ősszel és télen nem érdemes a zöldségesnél hagyni.
A béta-karotinnak nem árt a főzés vagy a sütés, ám a B-vitaminok, ha vízben főzöd, kioldódnak a sütőtökből. A legegyszerűbb tehát, ha feldarabolod és megsütöd, igazi csemege a még meleg, édes sütőtök. Akár fogyókúrás vacsora is lehet belőle.
Az alábbi leves igazi tápanyagbomba, fogyaszd forrón minél többször, nemcsak a bőrödet erősítheted meg vele, de a náthát is elkerülheted.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sütőtök-, sárgarépa- és paszternákleves
Hozzávalók:
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 15 g vaj
- 1 fej felaprított fokhagyma
- 250 g sütőtök meghámozva
- 250 g paszternák
- 250 g sárgarépa
- 900 ml csirkehús- vagy zöldségleves
- 1-2 evőkanál citromlé
A zöldségeket aprítsd fel. Az olajat és a vajat melegítsd fel egy serpenyőben, a hagymát dinszteld puhára. Add hozzá a sütőtököt, a paszternákot és a sárgarépát, majd alaposan keverd el. Fedő alatt, lassú tűzön főzd 5 percig. Add hozzá a levest, forrald fel, és 30 percig hagyd lassú tűzön főni. Hagyd kihűlni, majd keverd össze, amíg lágy nem lesz. Az edényben melegítsd fel, és citromlével ízesítsd.
Cikkünk megírásában az Alexandra Kiadó 100 fiatalító étel című könyve segített.
OLVASD EL EZT IS!
- szőlő
- arcápolás
A legerősebb házi arcfeszesítő
- tojás
- olcsó
Feszesít, ránctalanít, és 50 forintba kerül
- alma
- gyümölcs