Fehér foltok, töredezés, sárgás szín
Betegségek a körömproblémák hátterében
Nem csak az ápolatlanság okozhat csúf körmöket. Nézd meg, mi állhat még a hátterében!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs olyan csodaszer a világon, mely annyira megszépítené a nőt, mint az egészség, így a szépségápolást elsősorban belülről kell elkezdeni. Ám ez nemcsak a haj és a bőr, hanem a körmök esetében is igaz, ha ugyanis kimerült vagy és hiánybetegségben szenvedsz, ezeken a területeken mutatkoznak meg elsőként a nyomaik.

Bár az ujjhegyeiden ékeskedő szarulemezeket folyamatosan változó, növekedő és megújuló sejtek alkotják, ha sérüléseiket nem külső tényezők, hanem a szervezetedben zajló, belső folyamatok okozzák, akkor hiába várod a megváltó körömlenövést, a probléma nem fog eltűnni egy ollónyisszantással.

Mielőtt úgy döntenél, hogy gyorsan és egyszerűen megszabadulsz a tünetektől egy hibaelfedő műkörömmel, érdemes utánajárnod, hogy mi okozza a nemkívánatos elváltozásokat.

Ismerd meg a körmöd!

A megfelelő ápoláshoz elsősorban azt kell tudnod, milyen a körmöd egészséges állapota, és ahhoz milyen összetevőkre van szüksége. A bőrhöz hasonlóan a köröm is különféle rétegekből áll. A felszíne tulajdonképpen elszarusodott sejtek összessége, melynek funkciója leginkább az, hogy megvédje az ujjbegyeket a külső behatásoktól.

A mélyebb szövetei megfelelnek a bőr Malpighi-rétegének, melynek az a feladata, hogy folyamatosan küldje a felszíni rétegeknek a sejtutánpótlást, ha azok természetes úton elkopnak, illetve sérülés éri őket. Ezért nagyon fontos, hogy a legalsó rétegek is megkapják a szükséges tápanyagokat, mert valójában ők felelnek a körmöd egészséges látványáért.

A szarulemezkék elasztikussága és szilárdsága, valamint természetes szépsége a kollagénnek és a keratinnak köszönhető, mivel a körömsejtek szerkezeti fehérjéket tartalmaznak.

Külső tünetek, belső problémák

A repedezett körmök általában vitamin- és ásványianyag-hiányról tanúskodnak, de azt is jelezhetik, hogy rosszul működik a pajzsmirigy. Ha a körmöd elvékonyodik, növekedése lelassul, esetleg a külső szélei eldeformálódnak és kitüremkednek, valószínűleg vashiányban szenvedsz.

Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a töredezett köröm keresztben kettéhasad. Amennyiben ezt tapasztalod, pótold a szervezetedben a nyomelemeket, főleg a vasat és a kalciumot. A gyorsabb regenerálódást pedig kollagéntartalmú készítmények fogyasztásával segítheted.

A töredező szarulemezekért szintén a tápanyaghiány és a kimerültség felelhet. Amikor a test feléli tartalékait, de kevés az utánpótlás, megfontoltan cselekszik, és inkább a létfontosságú sejteknek küld a tartalékból, ettől a körmök meggyengülhetnek. Ebben az esetben turbózd fel a zöldség- és gyümölcsfogyasztásodat, illetve egyél folsavban és A-vitaminban gazdag ételeket.

Foltok, elszíneződések

Amennyiben a körmeid sárgás tónusa nem a dohányzásnak és a gyakori körömlakklemosó-használatnak tudható be, akkor jelzés lehet, hogy itt az ideje méregtelenítened. A szervezet elsavasodása, de gombás fertőzés is okozhat ilyen tüneteket. Az étrendedben helyezd előtérbe a nyers zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat, valamint kerüld a zsíros ételeket.

Amikor a szervezet nem kap elég cinket, illetve kalciumban, C-vitaminban és folsavban szegény az éléskamrája, a körömfelület elvékonyodik és töredezik, illetve fehér foltok jelennek meg rajta. Ám a szaruhámmal együtt lenövő foltok veszélytelenek, mert többnyire akkor alakulnak ki, ha levegő jut a köröm és a hús közé. A kékes elszíneződés mögött az idegrendszer megviselt állapota állhat, de nemcsak stresszre, hanem hormonális elváltozásra is utalhat.

Deformitások

A körmökön megjelenő hosszanti barázdák az ízületi gyulladás hírnökei is lehetnek. Ez a probléma kézen fogva jár a kollagén hiányával, így elsősorban azt kell pótolnod, minek hatására nemcsak a kitüremkedő körömbarázdáktól, de az azt okozó alapproblémától is megszabadulhatsz.

A görbe köröm a kollagénhiány okozta gerincbántalmak melléktünete lehet. Ha a gerincízületekbe nem jut elég kollagén, az izmok elernyednek, és akár gerincferdülés is kialakulhat. Ha kollagéntartalmú étrend-kiegészítőkkel sikerül megszüntetned a belső okokat, a körmeid is helyre fognak jönni.

Ezt is szeretjük