Hihetetlen, mit visel a nő ezen a 17. századi képen - Régebb óta létezhet a népszerű viselet, mint ahogy eddig tudtuk

Az ismeretlen művész képén lévő női alak farmerszoknyának tűnő ruhát visel.

Elméletek a farmer eredetére
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

A farmert a legtöbben az Amerikába bevándorolt, német Levi Strausshoz kötik, aki az 1870-es években elsőként állt elő az erős pamutból készült munkaruha ötletével. A most bemutatásra került olasz képek viszont megcáfolhatják ezt az elméletet - írta a Guardian.

Régebb óta létezhet a farmer, mint gondoltuk

Egy olasz galéria tulajdonosa, Maurizio Canesso szeretné azonosítani azt az ismeretlen festőt, aki észak-olaszországi utcajeleneteket festett meg. A képeken gyakran a helyi szegények szerepelnek, mégpedig nem másban, mint farmeranyagnak tűnő ruhákban. A galéria most ünnepli 30. születésnapját, és ennek alkalmából az ebben az időszakban eladott legfontosabb képekből rendez majd kiállítást. A kiállítás központjában a Kolduló nő két gyerekkel című festmény lesz, egyike annak a tíz képnek, amelyeket a “kék farmer mestere” alkotott. 

Canesso szerint ezek a képek bizonyítják, hogy az anyag Lombardiából származik. A festő kiléte még mindig nem ismert, de az eddigi feltételezések szerint élete nagy részét Lombardiában töltötte a 17. század végén. Fél évvel ezelőtt a közeli kikötőváros, Genova rendezett egy Genovai Farmer elnevezésű kiállítást. A város polgármestere, Marco Bucci szerint a híres anyag a városból származik. Amit a farmer angol neve, a jeans is bizonyít, a jean ugyanis egy genovai szó, ami a városban gyártott pamutanyagot jelentette. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Többféle elmélet született a farmer eredetére

A legismertebb elmélet még mindig a Levi-történet, mely szerint a farmer 1873-ban, az észak-amerikai vasút építése alatt született. Mikor is Levi Strauss és egy nevadai szabó, Jacob Davis szabadalmaztatták a munkások nadrágjára tett szegecsek ötletét. A franciák szerint viszont a farmeranyag Nimes városából származik, ahol a “serge de Nimes" nevet viselő, gyapjúból és selyemből készült pamutanyagot gyártották. Szerintük ez az anyag olyan erős volt, hogy hajók vitorláját és a tengerészek ruházatát is abból készítették. 

Az mindenesetre biztos, hogy a Levi’s nadrágokat csak később kezdték el a híres kék színben gyártani, és csupán 1960-tól hívják őket farmernek. A farmerpiac ma 91 milliárd dolláros forgalmat bonyolít évente. Újra menő hordani, bár igazán sosem ment ki a divatból. Kivéve Észak-Koreát, ahol a dekadens nyugatot testesíti meg, így még a BBC kertészműsorának sugárzása alatt is kitakarták a képből.  

Pedig a farmert a legnagyobb divattervezők is gyakran alkalmazzák, közülük a francia tervező, Yves Saint Laurent híres mondását idézte a farmer történetét bemutató madridi kiállítás: "Bárcsak én találtam volna fel a farmert! Kifejezőek, szerények, szexik és egyszerűek, minden, amit a ruháimmal is szeretnék elérni."

10 farmer, aminél nem lesz divatosabb tavasszal - A trapéz mellett a puddle fazon is hódít

Körképünkben árakkal, lelőhelyekkel mutatjuk a tavasz legdivatosabb farmerjait.

Elolvasom

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük