Egy hétig ugyanazt a ruhát viselte a fiatal lány

Mit tapasztalt?

Csak egy hét kellett, hogy teljesen máshogy nézzen a ruhatárára, mint korábban!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Phoebe Waller szabadúszó újságíróként egy izgalmas kísérletet talált ki, melynek eredményeiről a Bustle oldalán számol be. A fiatal nő eddig nem tudta volna elképzelni, hogy egy héten keresztül minden nap pontosan ugyanúgy nézzen ki, és jól érezze magát, a próba azonban megváltoztatta a szemléletét.

Az újságíró eddig a divatra az önkifejezés eszközeként tekintett, és szívesen vásárolt minden nagyobb eseményre teljesen új ruhadarabokat, egészen addig, míg bele nem szeretett a minimalizmusba. Phoebe tehát úgy döntött, egyhetes próbára teszi magát.

Az öltözék kiválasztása

Phoebe-nek korántsem volt egyszerű dolga, ugyanis az angol időjárás roppant változékony, főleg tavasszal, így olyan ruhadarabokat kellett keresnie, amelyek minden időjárásoz és alkalomhoz is illenek. Végül egy ujjatlan, rózsaszín blúz, egy műbőr dzseki, egy fekete leggings, egy csuklyás pulcsi és egy pár fekete, bokáig érő Wellington-csizma mellett döntött, míg hajviseletnek egy magas kontyot választott. A smink ezután már adta magát egy természetes hatású alapozó, pirosító, barna szemöldökceruza és világos aranyszínű szemhéjpúder formájában.

Első nap

A kihívás első napja magabiztosan indult egy vasárnapi túrázással, melynek során Phoebe máris kénytelen volt kiegészíteni az összeállítást egy piros kabáttal, mely innentől a szett része lett. A nap jó hangulatban telt, és a gumicsizmák is remekül teljesítettek a sáros terepen.

Második nap

Hétfőn Phoebe otthonról dolgozott, ahol általában a legkényelmesebb ruháit szokta viselni smink nélkül, ám a kihívásban szereplő ruhákat felvéve máris sokkal inkább munkahelyre illőnek érezte a külsejét. Ez segített neki ráhangolódni az aznapi feladatokra, így ismét pozitív élményekről írt.

Harmadik nap

A harmadik napon Phoebe már kezdte kicsit ápolatlannak érezni magát. A ruhák elvesztették frissen mosott illatukat, és sikerült leennie a leggings egyik szárát, így, noha fehérneműt minden nap váltott, és a dezodor használatra is nagyon ügyelt, egyre inkább olyan érzése volt, mintha szennyesben járna. Ezt leszámítva azonban még mindig szívesen viselte a kiválasztott darabokat.

Negyedik nap

Négy nap elteltével már semmi frissesség nem maradt a ruhákban. A blúz és a pulcsi beette az izzadtság és a dezodor kombinációját, a konty egyre idegesítőbben szúrt, sőt, az addig szórakoztató sminkelés is nyűgös feladat lett. A nap végén Phoebe boldogan dobta be az összes ruhát a mosógépbe.

Ötödik nap

Az újságíró az ötödik napra kezdett besokallni a ruhákból, főként a blúzból, ám vigasztalta, hogy a ruhák ismét tiszták voltak, és kényelmesek, akár az első napon. A sminkelésre és a kontyra pedig már szinte napi rutinként tekintett. 

Hatodik nap

A péntek rohanással telt, ám Phoebe észrevette, hogy egészen eddig senki sem tette szóvá állandó öltözékét - tulajdonképpen csak azoknak tűnt fel, akiknek beszámolt a kísérletről. Ez kimondottan jó érzéssel töltötte el, mintha egy ártatlan, titkos kis csalással játszotta volna ki a mindennapos szabályokat.

Hetedik nap

Az utolsó napon Phoebe már nagyon szeretett volna otthoni ruhát húzni. Szombaton sikerült összefutnia egy ismerősével, aki a hét elején is látta ugyanebben az öltözetben. Phoebe ekkorra megint kezdte magát kissé áporodottnak érezni, így jólesett neki, hogy barátnője megdicsérte. Estére mindezek ellenére is örömmel váltott pizsamára, és bontotta ki a szoros kontyot, várva a másnapot, amikor végre hangulata szerint öltözhet.

Következtetés

A vegyes tapasztalatok ellenére Phoebe nagyon pozitívan összegezte az egyhetes kísérletet. Az egyik legjobb dolog az volt, hogy nem kellett reggel törnie a fejét, hogy mit vegyen fel, így egyszerűbben indultak a napok. A rendszeres sminkelésnek könnyen talált időt, és összességében ápoltabbnak érezte magát tőle. A problémás rész az izzadás volt, amit csak fokozott a szigorú korlátozottság, mely Phoebe szerint néha már fullasztónak tűnt, csakúgy mint a smink rendben tartásával járó rutin.

Összességében azonban nem tartotta túlzottan problémásnak, hogy ugyanazokat a ruhákat viselte a héten, ám a kísérlet ráébresztette, hogy nem érdemes túl sok ruhát felhalmoznia. Megítélése szerint egyre jobban megérti azokat, akik csak ritkán vásárolnak egy-egy drágább, de tartós, kényelmes és szép darabot, sőt, a példájukat ő maga is követni fogja. A hét folyamán senki sem kifogásolta az öltözködését, így ruhatárának egy része kicsit feleslegesnek tűnt. Kevesebb vásárlással Phoebe megteheti, hogy támogathatja az etikus márkákat, a kis cégeket, és könnyebb szívvel selejtezi majd ki a gardróbját. A kísérlet az újságíró szerint bebizonyította, hogy alig néhány ruhadarab is elég ahhoz, hogy minden gond nélkül eljárj dolgozni egy héten keresztül.

A képek forrása: www.bustle.com, Phoebe Waller

Ezt is szeretjük