Dresscode ABC
Mi mit jelent a meghívón?
Rendkívül kínos egy partin alulöltözötten vagy éppen túl elegánsan megjelenni. A dresscode segít a választásban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs is kínosabb annál, mint amikor egy partin nem a megfelelő ruhát viseled. Ha mindenki a legcsinosabb koktélruhájában feszít, te pedig kiskosztümben érkeztél, garantáltan te kerülsz a figyelem középpontjába, csak épp nem úgy, ahogy te szeretted volna.

Ennél persze semmivel sem jobb, ha túlöltözöd a többi vendéget, és az abroncsos ruhádban próbálsz meg elvegyülni a kisestélyik között. Nem elég, hogy rólad suttognak majd a hátad mögött, mivel feszélyezve érzed magad, egész biztosan nem fogsz jól szórakozni vagy kapcsolatokat építeni, ezzel az erővel pedig az is jobb lenne, ha otthon maradnál.

Szerencsére az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében ma már egyre többször feltüntetik a dresscode-ot a meghívón, így mindenki számára egyértelmű lesz, hogy milyen öltözet az elvárt. Feltéve persze, hogy értelmezni tudod a furcsa idegen szavakat. Ne aggódj, segítünk!

Utcai viselet

Ha a Casual feliratot találod meg a dresscode mellett, könnyű dolgod van, ez a kifejezés ugyanis a hétköznapi viseletet takarja. Bármit viselhetsz, amit az utcán is hordasz, vagyis az eseményre nem kell kiöltözni. Ha mégis szeretnéd kissé alkalmibbá tenni a megjelenésedet, válassz néhány divatos kiegészítőt, ami illik a ruhádhoz, de ne ékszerezd túl magad.

Egy mutatós bizsu jobban illik az alkalomra, mint egy méregdrága gyöngysor. Ha az esemény szervezője biztosítani szeretné, hogy mindenki kényelmesen, mégis elegánsan érkezzen az alkalomra, a Smart Casual dresscode-ot tünteti fel a meghívón. Ez a Casualhöz képest egy kicsit formálisabb, de még mindig a hétköznapi viselethez áll legközelebb. Férfiaknak egy szövetnadrág és egy sportzakó, nőknek egy szövetnadrág és egy elegáns blúz vagy pulóver lehet a biztos választás.

Kiskosztümös belépők

Van néhány kategória, mely nagyjából a munkahelyi öltözetnek felel meg, egészen apró eltérésekkel. Ha kifogástalan megjelenést szeretnél, mégis fontos, hogy tisztában legyél vele, melyik meghívó milyen elvárásokat takar pontosan. Nézzük most a közepesen elegáns megjelenést elváró dresscode-okat.

Informal

Valahol félúton helyezkedik el a Business Formal és a Casual között. Egy visszafogott kiskosztümmel nem lőhetsz mellé, de nem kell feltétlenül a sötét színekhez ragaszkodnod, vagy, ha sötétebb árnyalatú kosztümöt viselsz, nyugodtan vehetsz hozzá egy élénk színű, de ízléses selyemblúzt. Férfiaknál elvárt a zakó és a nyakkendő, de nem kötelező öltönynadrágot venni.

Business Formal

Itt jönnek az egészen apró különbségek. A Business Formal épp csak egy kicsit elegánsabb, mint az Informal, még mindig tökéletesen megfelel egy kiskosztüm, férfiaknak pedig az öltöny-nyakkendő, de már maradj a visszafogottabb színek mellett, és semmiképpen se viselj mély kivágású blúzt.

Semi-formal

A Semi-formalt már valóban csak egy lépés választja el a legelegánsabb kategóriáktól. A férfiaknak könnyű dolguk van, hiszen ők továbbra is nyugodtan hordhatnak öltönyt nyakkendővel, bár itt azért már érdemes fehér inget választani, a nőknek pedig vagy egy nagyon elegáns, például fehér kosztümöt illik viselniük, vagy pedig egy visszafogott koktélruhát.

Az igazán kiöltözős alkalmak

Ha ezeknek a dresscode-oknak kell megfelelned, akkor nagy valószínűséggel szükséged lesz egy új ruhára. Itt már nagy hangsúly jut az ékszereknek, kiegészítőknek is, de azért légy óvatos. Amíg a White Tie kategóriába sok minden belefér, egy Black Tie partin könnyen bakot lőhetsz a csipkekesztyűvel.

Formal

Habár kétségtelenül az elegáns partik közé tartozik, még mindig ez áll legközelebb a Semi-formalhoz, ennek megfelelően kell tehát kiválasztanod a ruhádat. Férfiaknál még mindig elegendő az öltöny fehér inggel és nyakkendővel vagy fekete inggel, nyakkendő nélkül. A nőknek elegáns, visszafogott, mindenképpen térd alá érő ruhát kell választaniuk, de már belefér egy visszafogottabb estélyi is. Természetesen egy ilyen ruha megkíván bizonyos ékszereket, ezeket bátran viseld, de ne cicomázd túl magad. Leengedett, szépen beszárított frizurával vagy egy egyszerű konttyal a hajad is megfelel majd az alkalomnak.

Black Tie

Uraknak itt már elkerülhetetlen a szmoking és a csokornyakkendő, a nőknek pedig továbbra is az estélyi, bár még mindig kesztyű nélkül. A földig érő, elegáns ruha lehet a megfelelő választás. Ehhez nyugodtan viselj stólát vagy apró kabátkát, de ebbe a kategóriába akár egy rövid, de elegáns koktélruha is belefér, ez főleg az alkalomtól, a helyi szokásoktól, illetve a napszaktól függ. Ilyen alkalmakkor már érdemes felkeresni a fodrászodat, aki szépen fel tudja tűzni a hajadat.

White Tie

Ezt a dresscode-ot csak különösen előkelő eseményekkor alkalmazzák, csak a legelőkelőbb és legdrágább ruhák felelnek meg az alkalomnak. Férfiaknál természetesen kötelező a frakk, a mellény és a fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig nagyestélyit kell viselniük, kötelezően könyékig érő kesztyűvel. Mivel ilyen öltözetet csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak meg, itt már nyugodtan viselhetsz különlegesen díszített kontyot, drága, egyedi készítésű ékszereket, de természetesen mindezt a jó ízlés határain belül.

Ezt is szeretjük