Mit vegyél fel, ha smart casual a kötelező viselet? Mutatjuk, melyik dress code mit jelent az ünnepi partikon
Elmondjuk, melyik dress code milyen ruhákat takar: ha hasonlókat választasz, biztosan nem kerülsz majd kellemetlen szituációba.

unnepi parti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi partikon vagy a céges, esetleg más hivatalos eseményeken gyakran megadják a meghívóban a kötelező viseletet, hogy biztosítsák azt, hogy mindenki az alkalomhoz, a rendezvény stílusához illően öltözködjön.

Gyakran azonban nem könnyű helyesen értelmezni a dress code-okat, azt pedig még nehezebb eldönteni, hogy a szekrényekben található darabok közül melyik és milyen kombinációban passzol leginkább az elvárt megjelenéshez. Ráadásul igen kínos tud lenni, ha valaki túl- vagy alulöltözik, ezért most segítünk egy picit. Sorra vesszük a leggyakoribb dress code-okat, és elmondjuk, melyik mit is jelent pontosan, és mutatunk néhány inspirációt a kötelező viseletekhez. Ha hasonlókat választasz, biztos nem lőhetsz mellé.

Casual 

A casual a hétköznapi öltözetet takarja, így ezzel lesz a legkönnyebb dolgod. Szinte bármi belefér, amit a szekrényedben találsz, de azért arra ügyelj, hogy a nőiesebb darabok között válogass. A túl sportos ruhákat és a bakancsokat inkább hagyd a gardróbodban, a farmer viszont bátran jöhet. Szintén jó ötlet, ha szép ékszerekkel teszed még csinosabbá a megjelenésedet, ám ezek közül se a legdrágább, legcsillogóbb darabjaidat válaszd.

Kissé elegánsabb, nőies casual viseletek.
Kissé elegánsabb, nőies casual viseletek.

Smart casual

A smart casual az előzőnél kicsit elegánsabb, ám még ehhez sem kell túlságosan kiöltözni. Ez nagyjából olyan szetteket takar, amiket az irodába is felvennél, csak annyi a trükk, hogy egy fokkal alkalmibbá kell őket tenned. A szövetnadrág-blézer-ing kombináció tökéletes magassarkúval, de a szoknyák és az egészruhák is jó választások lehetnek. Arra viszont figyelj, hogy ne a testhez álló, mini darabokat válaszd, hanem a lazább, kissé hosszabb változatokat. Ennél a dress code-nál bátran követheted az aktuális divatot, és nyugodtan bújhatsz kicsit feltűnőbb ruhákba.

Smart casual szettek.
Smart casual szettek.

A formal dress code-ok

A formal dress code-hoz több típus is tartozik. Ha informal viseletet látsz a meghívón, akkor a casualnél egy picit elegánsabban kell öltöznöd. Ebben az esetben szóba jöhetnek a ceruzaszoknyák egy inggel, a kiskosztümök visszafogottabb árnyalatokban, illetve a nadrágkosztümök is.

A business formal is hasonló, ám egy fokkal kötöttebb. Sokkal visszafogottabb megjelenést takar, leginkább az olyan szetteket, melyeket akár egy üzleti tárgyalásra is felvehetnél. Sötét színek, blézer, öltönynadrág, legalább térdig érő szoknya - ezek a legjobb választások ilyenkor. És, ami még fontos: sose legyen túl kivágott a felsőd.

Business formal viselet Jessica Albán és semi-formal koktélruha.
Business formal viselet Jessica Albán és semi-formal koktélruha.

A semi-formal a legelegánsabb kategória előtt áll. Itt este hat óra előtt a hölgyeknek egy kifinomultabb ruha, tehát kosztüm vagy hosszabb, térd alá érő egészruha, utána pedig csinos, de kissé visszafogottabb, hosszabb koktélruha javasolt.

Formal megjelölés esetén pedig egy nem fényes anyagból készült, elegáns ruha vagy esti események esetén egy kisestélyi, esetleg koktélruha ajánlott.

Black és white tie

A black tie dress code kisestélyi ruhát vagy koktélruhát takar, szigorúan kesztyű nélkül, míg a white tie nagyestélyit, méghozzá kesztyűvel. Ezeket azonban mostanában egyre ritkábban kérik, mivel egyre kevesebb az olyan esemény, ahol ennyire szigorú öltözködési szabályokat állítanak fel.

Öltözködési szabályok esküvőkre

A legtöbben csak arra ügyelnek, hogy ne fehér színben jelenjenek meg az esküvőkön, mert ez sértő lehet az arának. Azonban ennél jóval több apróság akad, amire ajánlott figyelni - legalábbis akkor, ha nincs külön dress code a nagy napon. A következő íratlan szabályokat minden esetben javasolt betartani.

Fotó: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük