Növekvő barna folt a bőrön: kell-e orvoshoz fordulni a chloasmával?
Többeket érint ez a bőrprobléma, mint gondolnád. Nézd meg, mit érdemes tudni róla!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A chloasma, vagy ahogy a bőrgyógyászok nevezik, melazma egy nagyon gyakori bőrprobléma, mely az esetek túlnyomó többségében nőket érint. Előfordul, hogy a betegséget terhességi maszkként is emlegetik, ám ez egy speciális megjelenési formájára utal, mely némiképpen különbözik a többitől.

A bőr barnás, kékes elszíneződésével járó foltok sokakat zavarnak, hiszen főleg az arcon fordulnak elő, ám szerencsére általában nem lehetetlen eltüntetni őket nyom nélkül.

A chloasma jellemzői

A betegség az esetek 90%-ban nőket, 10%-ban férfiakat érint, akik körében viszonylag ritkának számít. Feltűnésének esélyét növeli a kreol bőrszín, a nagyon világos vagy sötétebb bőrű nők körben kevésbé gyakori.

Megjelenése szorosan összefügg a hormonháztartással, így a terhesség alatt vagy a szülés utáni időszakban igen gyakran felbukkan. Ugyancsak fontos faktor, hogy mennyi napsugárzás éri a bőrt, mely növeli a foltok kialakulásának valószínűségét. A chloasmára való hajlam örökölhető, ám nem jelenik meg törvényszerűen mindenkinél.

A tünetek jellemzően az arcon jelentkeznek térképszerű, szabálytalan, sötétebb foltok formájában. A chloasma jellemzően ritkán jelentkezik féloldalasan, inkább a többé-kevésbé szimmetrikus elrendeződés gyakori. A foltok lehetnek barnásak, feketések vagy kissé kékesek, a bőr színétől függően. Leggyakrabban az állon, a pofacsonton vagy a homlokon alakul ki.

A chloasma orvosi figyelmet nem igényel, a kozmetikai problémák közé tartozik, ám eltávolításában tud segíteni a bőrgyógyász.

A betegség kezelése

A foltok kialakulását támogató faktorok közül kulcsfontosságú a napsugárzás, mellyel szemben megfelelő termékekkel védekezhetsz. Chloasmára hajlamos bőrrel ajánlott, hogy az év minden szakában, ha napfénynek van kitéve a bőröd, viselj valamilyen napfényvédőt, mely nemcsak a foltok besötétedését előzi meg, de akár a meglévőek elhalványodásához is hozzájárulhat.

Ha a tünetek egy hormonális, szájon át szedhető fogamzásgátló használatának elkezdését követően jelentkeztek, érdemes lehet másik készítményre váltani, ugyanis ez is okozhatja megjelenésüket.

A megnövelt C-vitamin-bevitel hatására a foltok általában gyorsabban eltűnnek az arcról.

Segítséget jelenthet emellett a különböző bőrfakító szerek használata - például a 2-4%-os hydroquinone, amelyet mintegy negyed éven keresztül kell minden este alkalmazni. A további kezelési lehetőségekről érdemes bőrgyógyász vagy kozmetikus véleményét kikérni, akik gyógyszeres, lézeres kezeléseket írhatnak fel, vagy ajánlhatnak kémiai hámlasztókat. Nem javasolt azonban a chloasmát megpróbálni úgy eltüntetni, hogy túlzásba viszed a hámlasztást, ez ugyanis más problémák kialakulásához vezethet, gyakran anékül, hogy eredményt érnél el.

A terhességi maszk

A terhesség idején vagy a szülést követő néhány hónapban nagyobb eséllyel alakul ki látványos, nagy kiterjedésű chloasma az arcon, mint az élet más szakaszában. Az ilyenkor megjelent chloasma a hormonális változások számlájára írható, így amint a hormonháztartás rendeződik, a foltok is eltűnnek. Ez az esetek többségében néhány hónapot vesz igénybe.

Ezt is szeretjük