Az igazság a botoxról: tényleg ördögtől való lenne?
A bőrgyógyász elmondja
Dr. Pellion Szilvia bőrgyógyászt kérdeztük a témában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A botoxra asszociálva sokaknak egy eltorzult, merev arc ugrik be elsőként, amely még egy mosolyt sem képes lazán megvillantani, ám kár lenne a botoxot emiatt leírni.

Nyilván nem feladatunk mindenkit a beavatkozásra buzdítani, de a tévhiteket eloszlatva szerettük volna megmutatni, hogy a botoxnak létezik egy másik oldala is, amely nem feltétlenül az ördögtől való - ehhez dr. Pellion Szilvia általános és esztétikai bőrgyógyász segítségét kértük.

Amit a botoxról tudni kell

- A botox, azaz a botulinum toxin A a Clostridium botulinum baktérium által termelt neurotoxin tisztított és hőkezelt hatóanyaga, hatását a beinjektált izmokhoz jutó idegimpulzusok gátlása révén fejti ki, ezáltal a kezelt izmok nem képesek az összehúzódásra - mondta el a doktornő.

Legelőször az ideggyógyászatban és a szemészetben alkalmazták izomgörcsök kezelésére, ekkor figyelték meg ránctalanító hatását az arc felső harmadában kezelt mimikai izmok területén.

A botoxkezelés 2002-től indult hódító útjára, napjainkban a legelterjedtebb és világszerte a leggyakrabban alkalmazott műtét nélküli szépészeti-esztétikai beavatkozás.

A botox a kezelésben jártas, tapasztalt szakember kezében egy megbízható, biztonságos, gyorsan és precízen kivitelezhető ránctalanító módszer, amelyet a mimikai izmok által létrehozott ráncok kezelésében alkalmazunk, mint például a szemöldökök közötti haragos ráncok, a homlokbarázdák, a szem körüli szarkalábak, a száj körüli apró kis ráncok, az orr nyusziráncai.

A jó helyre és megfelelő dózisban adagolt botulinum mellett nem alakul ki lárvaarc, csak a kezelt izmokat blokkoljuk - tette helyre az esetleges félreértéseket a szakember.

A doktornő hangsúlyozta, butaság lenne elhinni, hogy a botoxkezelésekkel véglegesen el lehet torzítani a hölgyek arcát. A túl nagy dózisokkal, túl gyakori és rossz helyen történő injekciózással valóban természetellenes, előnytelen hatást lehet előidézni, azonban ez átmeneti, a botox hatásának megszűnésével elmúlnak a kellemetlen, zavaró tünetek is. Ha mégsem, akkor ezekben az esetekben egyéb beavatkozások is történtek!

A botox másik arca

A botoxkezelés legtöbbször csak szépészeti beavatkozásként merül fel, pedig van egy másik, mondhatni egészségügyi oldala is: a verejtékmirigyek bénításával a kóros izzadás, az izmok elernyesztésével a migrén, illetve  az inkontinencia zavar is kezelhető. Erről is mesélt dr. Pellion Szilvia.

Izzadás esetén

- A botoxot nemcsak a szépségipar fedezte fel, sikerrel kezelhető a sokak életét megkeserítő túlzott hónalji vagy tenyéri-talpi izzadás.

Ilyenkor a botoxot egészen felületesen fecskendezzük be a bőr alá, csökkentve ezzel a verejtékmirigyek által termelt verejték mennyiségét. A hatás 6-12 hónapig tarthat, és rendszeresen ismételhető, ezzel sokat tudunk javítani a páciensek életminőségén - tudtuk meg a doktornőtől.

Káros kozmetikum

Ha szeretnéd a bőröd fiatalságán sokáig megőrizni, akkor olvasd el a választott kozmetikumok összetevőinek listáját. Nem mindegy, mit kensz magadra!

Migrén ellen

Az elmúlt évek esztétikai kezelései során azt figyelték meg, hogy a botoxos pácienseknél csökkent vagy teljesen megszűnt a krónikus migrénes fejfájás. Bár 2012 óta Magyarországon is elérhető a botox ilyen irányú felhasználása, a szakember szerint itthon még kevesen élnek vele, nem annyira elterjedt.

Izomgörcsös betegségek

Ahogyan az a bevezetőből is kiderült, a botoxot elsősorban izomgörcsök kezelésére alkalmazták, illetve még most is alkalmazzák: a vizeletinkontinenciát és bizonyos izomgörcsökkel járó neurológiai betegségeket remekül lehet enyhíteni ezzel a módszerrel, derült ki a doktornő elmondásából.

Ezt is szeretjük