Visszatérő pattanásokat, rosaceás bőrt okoz a bőratka - Mit tehetsz ellene?
Szakember nélkül észrevétlen marad, a probléma sem múlik el.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létezik az élősködő bőratka. A szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

A bőratkának közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él. Érdekes adat, miszerint a bőratka az emberek közel 40%-ánál kimutatható, ám mégsem mindenkinél okoz tüneteket, pusztán egy a többi mikroorganizmus közül, amely a bőrünkön megtalálható - magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere.

A bőratka szerepe a rosacea kialakulásában

Kutatások szerint, egyéntől függően a bőratka jelenléte igen komoly tüneteket is okozhat: gyulladásban tartja a bőrt, ami szerepet játszhat a rosacea és a pattanások kialakulásában is. A bőratka szerepe a különböző bőrpanaszok létrejöttében vitatott, a kutatások azonban azt igazolják, hogy az élősködő jóval nagyobb százalékban fordul elő olyan embereken, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek.

Az Archives of Dermatology folyóirat még 2010-ben közölt egy kutatási eredményt, melyben 48 megjelent cikket összegeztek, összesen tíz országból. Megállapították, hogy a bőratka jelenléte jelentősen megnövelte a rosacea kialakulásának esélyét. Az élősködő nyolcszor gyakrabban fordult elő azok körében, akik bőrpírral, vagy gyulladt pattanásokkal küzdenek , mint az egészséges bőrűek esetén. Mindezek ellenére a bőratkák jelenlétének ok-okozati összefüggése a pattanásos bőrön nem egyértelmű.

Azt tudjuk, hogy a bőratkák fő tápláléka a faggyú, és az is ismert, hogy a pattanásokra hajlamos bőr általában zsírosabb, több faggyút termel, mint a normál bőr, így ez még csak a bőratkák jelenlétére ad magyarázatot, de a pattanások kialakulásában betöltött szerepüket nem jelzi egyértelműen.

A bőratka gyulladást okoz

Mivel a bőratka gyulladást okoz, ez lehet a kulcs a rosacea és a pattanás megjelenésében. Rosaceás bőrű pácienseken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az atkával fertőzött bőrön fokozott gyulladás jelentkezett, illetve az atkával fertőzött szőrtüszők körül több, a gyulladás leküzdéséért küzdő fehérvérsejtet is találtak. A feltételezések szerint, ha a bőratka gyulladást okoz a bőrben, akkor az nemcsak rosaceás, hanem pattanásos tüneteket is előidézhet.

A rosaceás bőr kezelése

Rosaceás és pattanásos bőrűeknél nagyon fontos a bőrflóra helyreállítását segítő kozmetikai kezelés. Ez az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el.

A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr nyugtatása a szövődmények elkerülése érdekében, és a bőr regenerálása. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Az atkák életciklusának megfelelően a kezelés és gyógyulás megközelítőleg három hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, ellenkező esetben könnyen kiújul, és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése.

Ezt is szeretjük