Visszatérő pattanásokat, rosaceás bőrt okoz a bőratka - Mit tehetsz ellene?
Szakember nélkül észrevétlen marad, a probléma sem múlik el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan kétkedve fogadják, vagy el sem hiszik, van, aki undorral gondol rá, pedig valóban létezik az élősködő bőratka. A szőrtüszőkben élő, faggyúval táplálkozó bőratka neve több bőrprobléma kialakulásával is összefüggésbe hozható. Ennek jártunk utána, a közelmúltban megjelent tudományos vizsgálatok eredményeinek segítségével.

A bőratkának közel 65 típusát ismerjük, ezek közül kettőről tudjuk, hogy az embereken is él. Érdekes adat, miszerint a bőratka az emberek közel 40%-ánál kimutatható, ám mégsem mindenkinél okoz tüneteket, pusztán egy a többi mikroorganizmus közül, amely a bőrünkön megtalálható - magyarázza Peterman Krisztina kozmetikus, a problémás bőrűek kezelésére specializálódott Dermatica szakembere.

A bőratka szerepe a rosacea kialakulásában

Kutatások szerint, egyéntől függően a bőratka jelenléte igen komoly tüneteket is okozhat: gyulladásban tartja a bőrt, ami szerepet játszhat a rosacea és a pattanások kialakulásában is. A bőratka szerepe a különböző bőrpanaszok létrejöttében vitatott, a kutatások azonban azt igazolják, hogy az élősködő jóval nagyobb százalékban fordul elő olyan embereken, akik valamilyen bőrproblémával küzdenek.

Az Archives of Dermatology folyóirat még 2010-ben közölt egy kutatási eredményt, melyben 48 megjelent cikket összegeztek, összesen tíz országból. Megállapították, hogy a bőratka jelenléte jelentősen megnövelte a rosacea kialakulásának esélyét. Az élősködő nyolcszor gyakrabban fordult elő azok körében, akik bőrpírral, vagy gyulladt pattanásokkal küzdenek , mint az egészséges bőrűek esetén. Mindezek ellenére a bőratkák jelenlétének ok-okozati összefüggése a pattanásos bőrön nem egyértelmű.

Azt tudjuk, hogy a bőratkák fő tápláléka a faggyú, és az is ismert, hogy a pattanásokra hajlamos bőr általában zsírosabb, több faggyút termel, mint a normál bőr, így ez még csak a bőratkák jelenlétére ad magyarázatot, de a pattanások kialakulásában betöltött szerepüket nem jelzi egyértelműen.

A bőratka gyulladást okoz

Mivel a bőratka gyulladást okoz, ez lehet a kulcs a rosacea és a pattanás megjelenésében. Rosaceás bőrű pácienseken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az atkával fertőzött bőrön fokozott gyulladás jelentkezett, illetve az atkával fertőzött szőrtüszők körül több, a gyulladás leküzdéséért küzdő fehérvérsejtet is találtak. A feltételezések szerint, ha a bőratka gyulladást okoz a bőrben, akkor az nemcsak rosaceás, hanem pattanásos tüneteket is előidézhet.

A rosaceás bőr kezelése

Rosaceás és pattanásos bőrűeknél nagyon fontos a bőrflóra helyreállítását segítő kozmetikai kezelés. Ez az e célra kifejlesztett készítményekkel történik, egyéntől és a panaszok súlyosságától függően. Állapottól függően recept nélküli szerek is használhatóak a kezeléshez, de ez mindig a szakember megítélése alapján dől el.

A tünetektől függően fontos a bőr kitisztítása a mielőbbi gyógyulás érdekében. Lényeges a bőr nyugtatása a szövődmények elkerülése érdekében, és a bőr regenerálása. A gyógyulás során bizonyos kozmetikumokat kerülni kell, míg másokat alkalmazni egy időre, később pedig visszatérhet a beteg a régi kozmetikumaira. Ezek sorrendjét minden esetben hozzáértő kozmetikus határozza meg.

Az atkák életciklusának megfelelően a kezelés és gyógyulás megközelítőleg három hónapot vesz igénybe, ezt érdemes kivárni, ellenkező esetben könnyen kiújul, és az egész folyamatot kezdhetjük újra. Eközben törekedni kell a megelőzésre is, melynek fontos része a sminkszerek cserélgetésének mellőzése, a kozmetikai eszközök rendszeres fertőtlenítése.

Ezt is szeretjük