A 4 leggyakoribb bőrallergén
A bőr igen érzékenyen reagál az őt ért hatásokra. Lehet, hogy kedvenc krémed is olyasmit rejt, amire piros pötty és pattanás a válasz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Allergia akkor alakul ki, amikor a szervezet - az immunrendszer - védekező funkciói túlzott hevességgel reagálnak egy normális körülmények között ártalmatlan anyagra, például egy kozmetikum összetevőjére. A bőr olyan anyagokkal is találkozhat, melyeket korábban nem ismert, ezekre is reagálhat rosszul.

Többségünk élete folyamán valamikor megtapasztalja a bőrallergiát. Ez lehet enyhe, múló reakció bizonyos vegyszerre vagy kozmetikumra, de kialakulhat hosszantartó probléma is, például ekcéma. Minden ilyen jelenség a hisztamin hatására fellépő allergiás válaszreakció.

Gyakori bőrallergének

Ha hirtelen kiszárad a bőröd egy új kozmetikum használatakor, piros pörsenések jelennek meg rajta, esetleg vízzel telt hólyagocskák tarkítják, akkor nagy valószínűséggel allergiáról van szó.

A problémát az allergén kizárásával oldhatod meg. Azonban érdemes utánajárnod, hogy mi is váltotta ki. Sok olyan anyag van, mely a legtöbb kozmetikumban megtalálható, és igencsak sok embernek okoz problémát.

Lanolin

Szinte minden tusfürdőben, szappanban megtalálható a gyapjúzsír. Ez az anyag teszi vízhatlanná a gyapjút, és nagyon hasonlít az emberi bőrben található zsiradékhoz.

Mivel nagyon pici molekulákból áll, a bőrbe könnyen beszívódik, és a magával vitt vizet a bőr mélyebb rétegeibe is képes elszállítani. A rossz minőségű lanolin azonban igencsak allergén. A testen mindenhol megjelenhetnek apró, piros, viszkető foltocskák, melyek a lanolinallergia tünetei.

Szalicilsav

A szalicilsav a zsíros bőr elleni lemosók és tonikok egyik alapvető összetevője. A szalicilsav egy fitohormon, mely meggyorsítja a hámosodást, így a pórusok nem tömődnek el, és a bőr is gyorsabban lecserélődik.
Ez jót is tehetne a zsíros bőrnek, de a szalicilsav igencsak agresszív anyag, és ez a fajta bőrtípus a legtöbbször nagyon érzékeny, így viszkető, túlszáradt területek alakulhatnak ki a hatására.

Illóolajok

Nem csak a kozmetikai ipar legújabb remekei okozhatnak gondot, hanem bizony a természet ajándékai is. Az ugyanis, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy hipoallergén lenne. Az illóolajok sok esetben válthatnak ki allergiát, mert aromás anyagaik nem éppen kíméletesek a bőrhöz, ráadásul nagyon koncentráltak. Ezért ezeket bőrre csak nagyarányú hígításban szabad használni.

Kőolajszármazékok

A krémek és lotionök alapvető összetevői. Bár szépen hangzik az ásványi olaj kifejezés, nem mást neveznek így, mint a benzin előállításának egyik melléktermékét. A benne található zsírokat a bőr nem tudja hasznosítani, sőt, ezek az olajok vékony filmréteget képeznek a bőrön, és lehetetlenné teszik a bőrlégzést.

Mivel tönkreteszik a bőr lipidrétegét, az egy idő után nem termel zsírt, így a bőr nagyon kiszárad, és hiába kened, nem javul a helyzet.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit tehetsz?

  • A legegyszerűbb, ha nem használod azt a kozmetikumot, ami problémát okoz. Ezt sokszor nem is olyan egyszerű kizárni, hiszen a mosópor, az öblítő maradványai is érintkeznek a bőrrel, ezért először mindig a legújabbra érdemes gyanakodnod.
  • Mindig olvasd el a címkét, hogy mit tartalmaz az adott termék. Ez nemcsak az ételeknél lehet fontos.
  • A kíméletes kozmetikumok használatával hosszabb távon sokkal jobbat teszel a bőröddel, mintha azonnali megoldást kínáló, de agresszív anyagokat tartalmazó kenceficét veszel.
  • Ha az allergiás tünetek nem csökkennek, akkor mindenképpen menj el bőrgyógyászhoz, hogy egy allergiateszt segítségével kiderítsétek, pontosan mi okozza a problémát.
  • Tévedés, hogy a biokozmetikumok nem váltanak ki allergiát. A fent említett illóolajok például sok biokrém alapanyagai közt megtalálhatóak.
  • Használd a lehető legkevesebb terméket. Minél kevesebb anyaggal találkozik a bőröd, annál kisebb az esélye, hogy allergiát vált ki valamelyik.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük