A legolcsóbb, legkisebb Birkin táska 2,7 millió forint: de miért kerül ennyibe?

Az ikonikus kiegészítő hihetetlenül drága, az ára pedig egyre csak növekszik. Ismerd meg a Birkin táska történetét, és tudd meg, miért kerül ennyibe!

A Birkin táska
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Szögletes alsó- és kissé íves felsőrész, vízszintesen elhelyezkedő szíj, lógó dísz és az elmaradhatatlan fémcsat, illetve lakat - ezek a világ egyik leghíresebb és legdrágább táskafajtájának fő jellemzői. A Hermès Birkin retiküljei az elmúlt körülbelül 36 évben hihetetlenül értékessé váltak, és annak ellenére, hogy egy hétköznapi ember számára megfizethetetlenek, óriási rájuk a kereslet. 

Rengeteg híresség kezében látni hasonlót, de a gyűjtők is szívesen csapnak le az ikonikus darabokra, hiszen egyesek szerint jobb befektetésnek bizonyulnak, mint az arany. Na de honnan is jött ez a bizonyos táska, vagy miért lett ilyen híres? És legfőképpen mitől ennyire drága? Utánajártunk a Birkin titkainak.

Hermès Birkin: egy ikonikus táska születése

A darab egy véletlen találkozásnak köszönhetően született meg. 1984-ben Jean-Louis Dumas, a Hermès akkori vezérigazgatója egy repülőgépen utazott a gyönyörű brit színésznővel, énekesnővel és modellel, Jane Birkinnel. A hölgy arról panaszkodott, hogy sehol sem talál egy olyan táskát, amibe egy olyan fiatal anya, mint ő, mindent bele tud pakolni. Az éles eszű férfi azonnal arra gondolt, hogy neki kell megálmodnia ezt a kiegészítőt, és gyorsan fel is vázolta a rugalmas, tágas, téglalap alakú darab tervét, amiben még a cumisüvegek is elférhettek.

Jean-Louis Dumas hamarosan megalkotta az elegáns, klasszikus, de kényelmes Birkin táskát, és készített egy hajlékony bőrből készült változatot a színésznőnek, ami nagyobb és praktikusabb volt a korábbi Kelly nevet viselő táskájuknál. Jane Birkin egy ideig hordta is a kiegészítőt, ám elárulta, mindig túlságosan telepakolta a nagy retikült, ami állandóan túl nehéz lett, és húzta a vállát, ezért egy idő után inkább visszatette a szekrényébe.

A ’90-es években robbant be a köztudatba

A Birkin nem robbant be azonnal a divatba, hanem egy kicsit lassabban, a ’90-es évek második felében vált népszerűvé. Egyre több híresség szeretett bele, és hamarosan a legfelsőbb rétegek exkluzív kiegészítője lett. A darab ez idő tájt feltűnt a Szex és New Yorkban is, innentől kezdve pedig még többen vágytak arra, hogy olyan sikkes táskával mutatkozhassanak, amilyenre Samantha olyannyira vágyott a sorozatban, hogy hazudni is képes volt érte az eladónak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azóta a retikül karrierje elképesztő iramban ível felfelé, és ma már a világ egyik legdrágább, legikonikusabb, legnehezebben beszerezhető táskája, amit egy hétköznapi ember biztosan nem engedhet meg magának. Számos színben, változatban és méretben kapható, készültek belőle egyedi darabok is megrendelésre, a legborsosabb árúakat pedig például fehérarannyal és gyémántokkal díszítik.

Miért ennyire drága?

Egy 2017-es statisztika szerint a Birkin táskák értéke a kezdetektől fogva körülbelül 500%-kal nőtt, és ez a szám évente még átlagosan 14%-kal emelkedik. Ráadásul nem csupán az új, hanem a régi, használt darabok értéke is egyre nagyobb. Éppen ezért is vélik sokan, hogy jobb befektetésnek bizonyul az aranynál. Állítólag a valaha legdrágábban eladott darabokért majdnem 151 millió, illetve 115 millió forintnyi dollárt fizettek a vásárlók. És hogy miért is ennyire megfizethetetlen az ára? Abban több tényező is közrejátszik.

Ritka, magas minőségű luxusanyagok

Először is mindegyik darab a legmagasabb minőségű bőrökből készül. A marhabőr alap mellett gyakran kígyó-, gyík-, krokodil- és struccbőrt is felhasználnak, ami miatt többször is összetűzésbe kerültek a PETA-val. A szervezet ugyanis felszólította őket arra, hogy ne alkalmazzák egzotikus állatok bőreit a táskákhoz. Sőt, maga Jane Birkin is szót emelt a nevét viselő krokodilbőr táska, illetve az állatokkal szemben tanúsított kegyetlen bánásmód ellen. Válaszként a Hermès elkötelezte magát az etikus krokodiltartás mellett, azonban a különböző bőrökből készült darabok ellen még mindig rengetegen tüntetnek.

Az előbb említett anyagok árát még a különböző nemesfémek és drágakövek is emelik. Nem ritka ugyanis, hogy fehéraranyat és gyémántokat is felhasználnak hozzájuk.

Az elejétől a végéig kézzel készül

A táska milliós értékéhez a rendkívül precíz készítési mód is hozzájárul. Minden egyes darabot a folyamat elejétől a végéig kézzel készít a gondosan összeválogatott, csak a legjobb emberekből álló csapat egy közel 200 éves varrási technikával, a lehető legapróbb részletekre is odafigyelve. A díszítés és a minták szintén kézi munka által kerülnek a retikülökre. Egyetlen táska elkészítése legalább 18, de általában inkább 48 óra precíz munkát vesz igénybe, mindegyiknek meg kell felelnie a kritériumoknak, és egyiken sem lehet semmilyen hiba, tökéletlenség.

Limitált darabszám, hosszú várólisták

Sokáig csak kiváltságosok, általában a hírességek vagy az elit körökhöz tartozó emberek juthattak hozzá a limitált darabszámban készülő Birkin táskákhoz. Elméletileg most már bárki vásárolhat magának a kiegészítőből - legalábbis, ha meg tudja fizetni -, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Nem készülnek tömeggyártásban, soha nem reklámozzák őket, és az egész világon évente körülbelül csupán 200 ezer darab kerül a forgalomba, de a márka minden hasonló információt igyekszik titkolni róla. Igazi mitikus aurát teremtettek a Birkinek köré, és annak ellenére, hogy a 2020-as árlisták szerint a legkisebb, 25 centis változat minimum 9 ezer dollárba, azaz körülbelül 2,728 millió forintba kerül, hosszú a várólistára feliratkozott, vágyakozó vevők sora. Az, hogy ennyire rejtélyes, a boltokban szinte sosem kapható, és rengetegen csak vágyakozhatnak rá még akkor is, ha megengedhetik maguknak, még tovább növeli az értékét. 

Státuszszimbólum és ikon

A Birkin mára ikonikus darabbá, státuszszimbólummá vált, hiszen leginkább csak a híres, a tehetős és a legfelsőbb társadalmi körökben mozgó nők juthatnak hozzá. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy évről évre hatalmasat nő az ára. Jane Birkin maga állítólag öt táska büszke tulajdonosa, de többek között Victoria Beckham, Sarah Jessica Parker, Melania Trump, Eva Longoria és Jennifer Lopez kezében is rendszeresen látni a kiegészítő különböző változatait.

Ahogyan fent említettük, a csillagászati árakhoz rengeteg tényező hozzájárult, jelenleg talán nincs a világon ennél híresebb, ismertebb vagy magasabb presztízzsel rendelkező női táska. A Hermès webshopjában egyébként most sem kapható egy Birkin táska sem, leginkább viszonteladóknál vagy aukciókon lehet hozzájutni egy ilyen darabhoz, de az árak így még magasabbak. 

Valódi vagy hamis? Irreális árak kvíze

Most kipróbálhatod, mennyire jól tippeled meg a különböző táskák, ékszerek, cipők és ruhák árait. A következő képeken olcsó és megfizethetetlen termékeket egyaránt mutatunk, és neked csak annyi a dolgod, hogy megtippeled, mennyi a valódi ára. Néhányon meg fogsz lepődni, az biztos. Te mennyit találtál el?

Mutatunk egy táskát, kitalálnád, mennyibe kerül? Nevetséges és reális árak kvíze

Kvíz!

Elolvasom
Ezt is szeretjük