Begyulladt, piros, borostás

Szőrtelenítési problémák

Az apró kis pöttyök nem csak esztétikai problémák, komoly fertőzéseket is okozhatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A kötelező szőrtelenség nem csak a simaságról és a bársonyos bőrről szól sajnos, a legtöbb nő találkozik a kiserkenő szőr okozta problémákkal is. A bőrirritáció azonban nem csak szépészeti probléma, hiszen meglehetősen fájdalmas lehet, a sérült hámrétegen keresztül pedig könnyen kaphatsz el fertőzéseket is.

Ha sima, hamvas és egészséges bőrre vágysz, nem árt, ha tisztában vagy néhány alapszabállyal, mielőtt nekiállsz szőrteleníteni.

Egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülheted a gyulladt szőrtüszők okozta kellemetlenségeket, így gondtalanul élvezheted a selymesen sima bőr előnyeit.

Mi is okozza azokat a kis piros pöttyöket?

Nem árt megismerni az ellenséget, vagyis, ha szeretnéd felvenni a harcot a gyulladt kis csomók ellen, jó, ha tudod, hogy mi is váltja ki azokat. A szőrtelenítés okozta bőrirritáció alapvetően két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy ilyenkor a sérült hámrétegen keresztül kórokozók jutnak a bőrbe, akár a kezedről, akár a borotváról, ez pedig égő, viszkető érzést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyos gyulladást okoz.

A másik ok, ami gyulladáshoz vezethet, az a benőtt szőrszál. Ha borotválkozás közben megsérted a szőrtüszőt, akkor a szőrszál könnyen megcsavarodik, és a bőr alatt kezd el nőni.

A dupla vagy tripla pengés borotvák kétségtelenül hatékonyabbak, mint régi, egypengés társaik, ezek azonban kissé kifeszítik a szőrszálat, mielőtt a következő penge elvágná azt, így a borosta tulajdonképpen visszapattan, és könnyen beágyazódik a bőr alá.

Itt növekedve kis gócot okoz, ha pedig nem teszel ellene valamit, fájdalmas fertőzést okoz. Érdekes, hogy a göndör hajúak hajlamosabbak a szőrszálbenövésre.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mit tehetsz az irritáció ellen?

Borotválkozás előtt mindig használj luffaszivacsot vagy hámlasztókesztyűt, így a hámréteg alá bújó borosták is a felszínre kerülnek.

Ne feszítsd ki a bőrödet a borotvált területen, így ugyanis a szőrszálak kiugranak, a végüket levágva pedig visszahúzódnak a bőr alá, és benövéshez vezetnek.

A fertőzések elkerülése érdekében jobb, ha egyszer használatos borotvát használsz, amennyiben azt tényleg csak egyszer használod. Ha mégis ragaszkodsz a tartós használatra tervezett borotvához, ne felejtsd el minden alkalommal orvosi alkohollal fertőtleníteni.

Ha szál mentén borotválsz, az eredmény talán nem lesz olyan tartós, az irritáció viszont jelentősen csökken, így érzékeny bőrűeknek mindenképpen ez javallott.

Nem csak a gyengébb nemet viseli meg a szőrtelenítés. Gondolj bele, hogy a férfiak is mindig használnak valamilyen bőrnyugtató szert borotválkozás után. Mielőtt azonban elcsennéd a párod arcszeszét, vedd számításba, hogy az alkohol erősen szárítja a bőrt, így jobb, ha egy hidratáló összetevőket is tartalmazó, antiszeptikus kenőccsel akadályozod meg a kórokozók bőr alá jutását.

Ha észreveszed, hogy egy szőrszál benőtt, de még nem gyulladt be, fektess a területre egy forró vizes ruhát, majd öt perc elteltével húzd ki a szőrszálat a felpuhult bőrből egy csipesz segítségével.

Mit tehetsz a borosta ellen?

Normális esetben a szőrszálak vége vékonyabb, mint a töve, amikor azonban levágod őket, épp ezt a vékony részt szeded le, ezért van, hogy durva, szúrós szőr nő ki a borotvált területen - ez a borosta. Nemcsak azért kellemetlen, mert nem túl szép és akár fájdalmas is, hanem mert nem is olyan egyszerű eltávolítani.

Ha a borostát próbálod meg leborotválni, az apró szőröcskék legtöbbször a helyükön maradnak, a bőröd viszont csúnyán kipirosodik. Ha nagyon zavar, akkor érdemes szőrtelenítő krémet használnod, illetve gyantáznod, így az újonnan növő szőr sem lesz szúrós vagy fájdalmat keltő.

Gyantázás esetén azonban ragaszkodj a természetes, cukor és méz alapú készítményekhez, hiszen ezek irritálják legkevésbé a bőrt. Ha pedig nem vagy még jártas a dologban, az első néhány alkalommal talán nem árt profi segítségét kérni.

Ezt is szeretjük