Az 5 legnőiesebb parfüm
Ami soha nem megy ki a divatból
Legendás illatok, melyek a kis fekete ruhához hasonlóan örökre ott lehetnek a nők budoárjában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a divatban is vannak örök darabok, melyek felett nem jár el az idő, úgy a parfümök terén is akad olyan illat, mely megalkotása óta töretlen népszerűségnek örvend. Egy örök klasszikusnak ugyanúgy helye van minden nő fürdőszobapolcán, mint a kis feketének a szekrényében.

Persze nem mindegy, melyiket választod, hiszen a különböző illatcsaládok különböző személyiségekhez passzolnak. Csokorba gyűjtöttük azokat, melyekhez bátran nyúlhatsz a parfümériák polcain, hiszen a nagy klasszikusoknak az az előnyük is megvan, hogy nem vonják ki őket hirtelen a forgalomból.

A nagy klasszikus

A Chanel-ház Nº 5 parfümje talán a legismertebb a világon. 1922-es piacra dobása óta máig ott van az eladási listák élén. A klasszikus, virágos, szantálfás illatot Ernest Beaux francia parfümkészítő alkotta, és 1921-ben karácsonyi ajándékba kapták százan a divatház hűséges vevői közül. Egy évvel később már bárki megvásárolhatta. Nevét Coco Chanel adta, mégpedig azért, mert az ötöst szerencsés számnak tartotta, nem véletlenül mutatta be kollekcióit minden évben május ötödikén. Amikor 1953-ban megkérdezték Marilyn Monroe-t, hogy mit visel az ágyban, azt mondta, hogy öt csepp Nº 5-öt. Az illat komolyabb hölgyeknek való, különleges alkalmakra.

Édes méreg

A Dior-ház Poison parfümje 1985-ben készült, és - bár azóta már újabb változatai is fellelhetők - az eredeti még mindig ott van a polcokon. Edouard Flechier alkotta a csábítás fegyvereként. A gyümölcsös, fűszeres jegyek egyaránt megtalálhatók benne, egy kis ámbrával, mézzel és mósusszal keverve. A gyönyörű, lila üveges Poison átvette a legnépszerűbb parfüm címet a divatházon belül a Miss Diortól. 1987-ben elnyerte a legjobb parfümnek járó címet. Az illat csábításra való, provokatív, így akkor tedd magadra, ha szívesen veszed a fülledt bókokat.

Keleti szerelem

A francia Guerlin parfümház feje, Jacques Guerlain 1925-ben alkotta meg a keleties Shalimar illatot. A parfüm ihletője egy csodás szerelmi történet volt, melynek a Taj Mahalt is köszönhetjük - ezt ugyanis egy indiai sah építtette felesége, Mumtaz Mahal halála után. A Shalimar-kert - a szerelem kertje - a sah ajándéka volt szerelmének.

A keleties parfüm citromot, bergamottot, vaníliát, íriszt, tonkababot és rózsát tartalmaz. Nem éppen könnyű illat, de romantikus hölgyeknek kiváló.

Mindenkinek

A Calvin Klein divatház mindig is híres volt provokatív stílusáról. A ck one, az első androgün, vagyis férfiak és nők által egyaránt használható parfüm bizony felkavarta az állóvizet. A hűvös, friss illat 1994-ben lépett a piacra, és népszerűsége azóta is töretlen. Az aroma nem túl erős, a parfüm alkotói ezzel is az intimitást akarták fokozni, hiszen közel kell hajolni ahhoz, hogy megérezd a másikon, illetve, hogy rajtad megérezzék.

A ck one-t könnyű aromái tökéletes hétköznapi parfümmé teszik, nem a rossz értelemben. Nem tolakodó, friss, és egész nap tiszta illat marad a bőrödön.

Bódító illat

Yves Saint Laurent legismertebb illata a 19. század kedvenc kábítószeréről kapta a nevét, nem véletlenül, Monsieur Saint Laurent állítólag így vallott kábítószer-használatáról. A parfüm 1977-ben került piacra. Az Opium bódító hatása szerencsére csak a férfiak szempontjából veszélyes. Úgy látszik, hogy a legendás parfümök legtöbbje az erősebb, fűszeres kategóriába tartozik, hisz az Opium is keleties illat. Mandarin, narancs, szegfűszeg, bors és koriander keveredik benne.

A parfüm tökéletes lehet azoknak, akik nappal is szeretnek álmodozni, és néha úgy érzik, nem is ezen a világon van a helyük.

Ezt is szeretjük