4 hónapig csak tejjel mosott arcot: nem fogod elhinni, mi történt a bőrével
Tényleg annyira jó ötlet tejben-vajban fürdetni a bőrt?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakori szófordulat a magyar nyelvben, hogy valakit tejben-vajban fürösztenek, ha az illetőt körülveszi a luxus, sőt, a legendák szerint Kleopátra szépségének és ragyogó bőrének is a szamártej volt a titka. Jogos kérdés azonban, hogy tényleg érdemes-e a bőr ápolására használni a tejet.

A tejben mosakodás módszere egy újságírónak, Candice Bryannek is megtetszett, aki eleinte nagyon bízott a benne, hiszen egy természetes megoldásról van szó, amit az interneten is sokan ajánlanak ráncok, akné, pattanások és sok más bőrbaj ellen.

Mik az ígéretek a tejről?

A tej A-, D-, B3-, B6-, B12-vitaminokat, kalciumot és fehérjéket tartalmaz, melyek a bőrön is képesek állítólag látványos hatást kifejteni. A benne található tejsav emellett hámlaszt, puhítja a bőrt, és tápláló hatással bír. A tejben lévő szelén antioxidáns, mely a ráncokat csökkenti, akárcsak a szintén öregedésgátló szerként emlegetett kalcium és magnézium. A gyakorlatban azonban nem mindig válik be ilyen jól a dolog.

Mik a tapasztalatok?

Candice négy hónapon keresztül nem mosott arcot egyszer sem - legalábbis szappannal nem. Leírása szerint eközben a testén is csak organikus termékeket használt, és a táplálkozására is odafigyelt: természetes, egészséges alapanyagokat válogatott az étrendjébe. Sőt, az újságíró nem használt semmilyen sminket sem.

A kísérlet részeként Candice organikus tejet öntött a tenyerébe, megdörzsölte vele az arcát, néhány percig hagyta hatni, majd kissé leöblítette a bőrét. Az eredmény egészen meglepő volt: noha a tej hatására az újságíró bőre puha lett, mégis felmerült egy roppant kellemetlen mellékhatás. Mivel a tesztelés nyáron zajlott, Candice arcának már reggel is tejillata volt, amiből estére kellemetlen savanyodott szaga lett.

Hogyan lehet érdemes mégis kipróbálni?

Ahelyett, hogy tejjel öblítenéd az arcodat, használhatod sminklemosóként vagy tonerként az italt. Ehhez válassz jó minőségű, tartósítószer-mentes - lehetőleg bio - tejet, amelyből tölts egy kicsit egy vattakorongra, és ezzel tisztítsd meg az arcodat. Ezt követően nagyon alaposan öblítsd át langyos vízzel a bőrödet, hogy ne büdösödjön meg a tej.

Mivel a tej zsírossága miatt kevésbé szárítja a bőrt, ezért sokkal kevesebb hidratálóra lesz szüksége az arcodnak. Ráadásul a tejes lemosó bőrbarát, ellentétben az alkoholtartalmú termékekkel, amelyek akkor is dehidratálttá tesznek, ha alapvetően zsíros a bőrtípusod, ezért egyáltalán nem ajánlottak.

Tévhitek a mézről

Nemcsak a tejjel kapcsolatban nem válik be tökéletesen minden ígéret, a mézről sem csak igazat írnak az online források. Tudd meg, mi az, ami biztosan tévhit, és mi az, ami viszont igaz a mézről!

Ezt is szeretjük