Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

Nemcsak frizurával emelheted ki az arcformád előnyeit, de a jó ékszerekkel is!

Ékszerválasztás arcforma szerint!
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Azt már nyilvánvalóan mindenki hallotta, hogy egyes arcformákhoz más-más frizura illik, ha valaki azt szeretné, hogy haja kiemelje a fizimiskája előnyeit. Ezt azonban nem csak úgy tudod elérni, hogy levágatod vagy naponta formázod a hajad. Az ékszerválasztás csakolyan ügyesen hangsúlyozza az arcformák szépséges felépítését.

Az arcformához megfelelő ékszert csakúgy fontos jól kiválasztani, ahogy a frizurát, vagy azt a ruhafazont, amelyik a legjobban passzol az alkatodhoz. Egy jól kiválasztott fülbevaló vagy nyaklánc ugyanis nagyon ügyesen tereli a figyelmet azokra a részekre, amelyeket hangsúlyozni szeretnél, és eltereli onnan, amit kevésbé szívesen emelnél ki.

Milyen az arcformád?

Összesen hat arcformát ismerünk, amely csoportokba minden ember besorolható: ovális, gyémánt alakú, szív alakú, négyzet alakú, kerek vagy szögletes. Ahhoz, hogy könnyebben beazonosíthasd, melyik kategóriába tartozol, fogd copfba a hajad. A legjobb, ha minden arcodba lógó tincset, frufrut hátrasimítasz egy hajpánt segítségével, hogy a hajvonalad is jól látszódjon. Alább pedig részletesen olvashatod, mik az egyes arcformák jellemzői.

Ovális arc

Inkább hosszú, mint széles arcformáról van szó,  ahol a hajvonal és az áll is kerek, ívelt, keskeny. Az ovális arc legszélesebb részei a halánték és a homlok, és az arc az áll irányába keskenyedik. Mivel hosszúkás arcformáról van szó, lógós nyakláncot és fülbevalót hordani nem javasolt, mert még jobban nyújtják a képet. Válassz inkább rövidebb nyakláncokat és fülbevalókat, a szögletes, geometrikus alakzatok is ideálisak számodra. Fülbevalók közül kerüld azokat, amelyek áll alá érnek. Ovális arcformájú nőknek különösen jól állnak a fülcimpa vonalát felfelé követő füldíszek, az kisebb fülbevalók és klipszek, mivel ezek optikailag szélességet adnak a nyúlánk arcnak.

ovalis-arc-ekszer

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Szögletes, Octopus Hollóház porcelán ékszerszett
 2. Ezüstszínű, geometrikus füldísz
 3. Swarovski borostyánszínű kristálykocka fülbevaló

Gyémánt alakú arc

Ha gyémánt alakú arcod van, akkor a hajvonal és az áll szintén lágyan ívelt, nem pedig hegyes. Keskeny homlok és áll jellemző, és az arc az arccsontoknál a legszélesebb. Akárcsak az ovális, ez a forma is az áll irányába vékonyodik. Mivel szintén hosszúkás arcformáról van szó, ugyancsak nem javasolt hosszan lelógó ékszereket választani. A chokerek és a kisméretű fülbevalók remekül passzolnak a gyémánt alakú archoz. Ha szereted a függős fülbevalókat, mindenképp olyat válassz, ami nem ér áll alá!

gyemant arc ekszer

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Kétrészes fekete choker fehér kristállyal
 2. Ezüstszínű kristályos fülbevaló
 3. Szirom alakú, gyöngyös bizsu fülbevaló
 4. Fekete köves, csipkézett nyakpánt

Szögletes arc

Legnagyobb jellemzője a szép, erős állkapocs. Ide sorolandó a négyzet alakú és a háromszög alakú arcforma is. A négyzet alakú fizimiskán a homlok, valamint az állkapocs és az arccsontok közti távolság egyenlően széles. A háromszög forma ettől annyiban különbözik, hogy a homloknál, azaz a hajvonalnál keskenyedik az arc. A hangsúlyos állkapcsot nagyszerűen ellensúlyozzák a hosszú nyakláncok: olyan medált válassz, amely vonzza a tekintetet. A lógós fülbevalók közül a legjobb az, amelyik ívelt, lágy a vonalvezetése, például a karika vagy félkör függők, esetleg az egyenesen és hosszan lelógó füldíszek. 

negyzet-arc

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Kör és háromszög medálos, ezüstszínű nyaklánc
 2. Arany- és ezüstszínben is kapható holdfüggő füldísz
 3. Bézs gyöngyön függő aranyláncos fülbevaló
 4. Türkiz kővel és fehér kristállyal díszített nyaklánc

Téglalap alakú vagy szögletes arc

Általában még az oválisnál is nyúlánkabb arcforma, melynek jellegzetessége a szögletes homlok és a csúcsosodó hajvonal, emellett az áll hegyes vagy szögletes. Ennek az arcformának a kecses nyúlánksága szinte kiált azokért a fülbevalókért, amelyek optikailag egy kis szélességet kölcsönöznek neki. Nyakláncból olyat javaslunk, aminek nagyobb karika medálja van, vagy amely alapból szélesen ívelt. Fülbevalóból a kisebbeket válaszd, semmiképp ne érjenek áll alá! Szintén jó választás a csillárra vagy könnycseppre emlékeztető, viszonylag rövid függő.

teglalap-arc-szogletes

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Metál ezüstszínű, kétrészes, ívelt nyaklánc
 2. Csepp alakú, strasszokkal kirakott fülbevaló
 3. Kör alakú medál, fehér Swarovski kristállyal a közepén
 4. Strasszos-köves, virágra emlékeztető fülbevaló

Szív alakú arcforma

Ha keskeny állad van, és az arcod a hajvonalad irányába szélesedik, akkor szív alakú vagy fordított háromszög arcod van. A szívforma jellemzője, hogy a hajvonal kör alakban ívelt, esetleg egy kis V-betűbe hajlik a közepe. A fordított háromszög alakra jellemzőbb az egyenes vagy szögletes hajvonal. Ha ebbe a kategóriába tartozol, olyan fülbevalókat javaslunk, amelyek optikailag szélességet adnak az állrésznek. Ugyanez igaz a nyakrészre, amiben a rövidebb nyakláncok segítenek. A csepp- vagy csillárformájú fülbevalók, esetleg azok, melyeknek az alja egy félkört ír le, tökéletes választásnak bizonyulhatnak. Nyakláncból a chokerek, rövid statement darabok vagy egy széles, ívet leíró nyaklánc remekül passzolnak ehhez az arcformához.

sziv-alaku-arc-ekszer

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Fekete, csipkevirágos bőr nyakpánt
 2. Aranyszínű, csepp alakú, áttört mintás nemesacél fülbevaló
 3. Vintage stílusú, csillár alakú bizsu fülbevaló
 4. Nyakra simuló, barackszínű nyaklánc

Kör alakú arc

Ez az az arcforma, aminek nagyon egyértelmű a leírása: kerek arcok, kerek áll, szépen ívelt homlok és hajvonal. Hogy kicsit kiegyensúlyozd a lágy íveket, keresd a geometriai mintázatú és formájú ékszereket! Kiváltképp azokat a nyakláncokat ajánljuk, amelyek V- vagy Y-alakot írnak le. Lasszószerű, hosszú nyakláncokat, vagy olyanokat válassz, amelyek dupla, esetleg tripla rétegűek. Az egyenes vonalú függők, és a csinosabb, hosszú fülbevalók illenek leginkább a szív alakú arcformához, mivel optikailag megnyújtják azt.

kerek-arc-ekszer

A képen látható ékszereket most innen tudod megrendelni:

 1. Strasszköves, aranyszínű geometrikus fülbevaló
 2. Háromszög medálok hosszú, aranyszínű láncon
 3. Ezüstszínű, kapcsos nyaklánc
 4. Láncos, lelógó ezüst fülbevaló
Ezt is szeretjük