Rákkeltő anyagok a kozmetikumokban
Mindent megteszel a szép bőrért? Lehet, hogy épp az ellenkezőjét éred el. Sok kozmetikum tartalmaz veszélyes összetevőket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több adalékanyagról, köztük kozmetikumokhoz adott kemikáliáról derül ki, hogy egészségkárosító hatással bírhat. A gyanútól a bizonyosságig persze hosszú az út, de a helyzet aggasztó.

Egy átlagos felnőtt fogyasztó a fejlett országokban naponta tíz kozmetikumot, azaz több mint százféle különböző kemikáliát juttat tisztálkodása, szépítkezése során a szervezetébe.

Az Environmental Working Group nevű amerikai non-profit szervezet a naponta használt tusfürdők, testápolók, hajlakkok, arcvizek, borotvahabok, parfümök, rúzsok, szemfestékek, körömlakkok, dezodorok, krémek és egyéb kozmetikumok által tartalmazott mérgező anyagokat vizsgálta. Vagyis azt, hogy milyen mennyiségben halmozódnak fel az emberi szervezetben a kozmetikumokból származó vegyszerek.

Arra jutottak, hogy többszázféle, ember által alkotott vegyi anyag található vérünkben, vizeletünkben, testszöveteinkben, de még az anyatejben is. Ráadásul a méreganyagok a bőrön keresztül sokkal hatékonyabban szívódnak fel, mint akár a gyomorból.

A legkárosabbak

Az egyik, aggodalomra okot adó csoportot az ásványiolaj-származékok képviselik, melyek hosszútávú hatásait az emberi szervezetre még nem ismerik, és nincs is rájuk felállítva egészségügyi határérték. Ami viszont már most biztosnak látszik, hogy megakadályozzák a bőr lélegzését és képességét a méreganyagok semlegesítésére. Így nemhogy szépítenek, de hosszútávon öregítő hatásuk is lehet. Az olcsó ásványi olajok visszaszorítják a bőr saját lipidrétegét, így az repedezett lesz, kiszárad, és védekezőképessége is csökken.
Az ásványi olaj gyártásához úgynevezett pakurát vesznek alapul, ami voltaképpen kőolaj. Ez már semmire nem használható, de különböző vegyi folyamatok alkalmazása után "kitűnő" kozmetikai alapanyag válik belőle. Legalábbis a multicégek számára.

Érdemes tüzetesen tanulmányozni az összetevők listáját, és figyelni a következő szavakra: mineral oil, paraffin, petrolatumceresin, microcrystalline wax, polysobutane, polydecence minerál olaj vagy ásványi olaj. A babaolaj, a vazelin is ásványi olaj. Az ásványi olajok gyakran szennyezettek poliaromás szénhidrogénekkel, amelyek rákkeltőek.

Kozmetikumok tartósításához használják elsősorban a parabéneket, például dezodorok és izzadásgátló termékek esetében annak ellenére, hogy már több tanulmány is összefüggést vélt felfedezni a parabének és a mellrák kialakulása között.

Persze nem minden kozmetikum rákkeltő, és nem is ez az egyetlen baj. Sokkal gyakrabban fordul elő, hogy bizonyos adalékanyagok allergiát váltanak ki a bőrből. Allergiát persze nemcsak az adalékanyag, hanem a kozmetikum bármelyik másik összetevője okozhat. A leggyakrabban az illatanyagok a bűnösek.

A felsorolást pedig még hosszan lehetne folytatni. Ott vannak például a rúzsok, melyek nagy részében ólom található. Egyes tanulmányok szerint több is, mint amennyi az egészségügyi határérték bizonyos élelmiszerek esetében. Az ólom köztudottan idegkárosító hatású.
A naptejekben használatos tintánium, amit fényvisszaverőnek használnak, pedig lerakódhat a bőrben.

Mit tehetsz?

El lehet-e kerülni a rengeteg kemikáliát? Valószínűleg nem, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy kevesebb vegyszert juttass a szervezetedbe.


Vásárláskor szánj egy kis időt arra, hogy megnézed a termék címkéjét: ha ásványiolaj-tartalmú, és sok illatanyagot tartalmaz, lehetőleg ne vedd meg.
A legjobb megoldás, ha teljesen természetes szerekkel ápolod a bőröd. Válaszd a biokozmetikumokat, amik nem tartalmaznak kőolaj-származékot, és állati eredetű anyagokat sem. Sokan hiszik, hogy ezek drágák, de találhatsz egész baráti áron is bio minősítésű krémeket és tisztálkodószereket. A dm sajátmárkás terméke, az Alverde például olcsóbb, mint a sima kozmetikumok, és megfelel a szigorú német kritériumoknak.
Ha nem akarsz áttérni a biokozmetikumokra, akkor is van, amit természetesre cserélhetsz. Előre csomagolt pakolás helyett válassz házi gyümölcspakolást, ha nagyon száraz a bőröd, ápold olívaolajjal.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük