A 9 legnagyobb szépségmítosz
Rengeteg olyan tévhit tartja magát, melynek semmilyen alapja nincs. Akadnak azonban olyanok is, melyekben van igazság.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néhány szépségápolással kapcsolatos mítosz nemzedékről nemzedékre száll. Íme, a legismertebbek, illetve az indoklás, hogy miért is hamisak. Van, aminek van igazságalapja, de akad olyan is, ami teljesen légből kapott.

Nem jó keverni a különböző kozmetikum- és sminkmárkákat

Ez a hiedelem nem más, mint jó marketingfogás, ami valószínűleg egy nagy kozmetikai cégtől indult, hogy fokozza a vásárlók márkahűségét.

Ugye, nem érzed szükségét, hogy csak egyetlen ruhamárkát viselj? A márkák keverése kifejezetten jó. Egyes cégek bizonyos termékei nagyon jók, mások kevésbé. Annyi azonban igaz, hogy a felhasznált anyagok kiegészíthetik egymást, illetve, ha a bőrödnek jó a rózsakivonat, akkor egy másik termékben is jó, ha benne van.

A lófarok miatt a haj roncsolódik és kihullhat

Ha a hajat mindennap szorosan hátrahúzod, az tényleg megerőlteti a szálakat, és hajhullást okozhat. Ez vonatkozik a szoros csatokra is. De abból nem lehet baj, ha csak alkalmanként hordasz ilyen frizurát. Ne kösd hátra túl szorosan a hajad naponta, és kerüld a borításmentes, fémcsatos hajgumit, ami eltörheti a hajszálakat.

A hajvágás serkenti a haj növekedését

A hajszál halott anyag, tehát semmilyen befolyással nincs a termelődésére az, ha a végéből vágsz le valamennyit. A haj a tövénél nő, nem a hajvégeknél. Ha a frizurád rövid, a növekedés feltűnőbb, de ez csak a látszat.

A sok hab azt jelenti, hogy a samponom jól működik

Van, aki szereti a sok habot, de a sampon habzása nem jelenti azt, hogy a hatása jobb. Inkább arra utal, hogy habosító anyagokat tartalmaz, melyek dús habot képeznek, de nem tisztítanak jobban - sőt, nem olyan kíméletesek a hajhoz, mint a kevésbé habzó samponok.

Mosáskor kétszer samponozzuk a hajat

Hacsak nem rettenetesen zsíros a hajad, nincs értelme a kétszeres samponozásnak, sőt, ez a módszer túl sok természetes faggyút mos ki a hajból, ami túlzott zsírosodáshoz vezethet.

A napvédőszerek hajunkat is védik a károsodástól

A haj felülete nem sima, így szinte képtelenség olyan terméket kifejleszteni, mely egyenletesen fed minden egyes szálat. A haj lágyságának és csillogásának megőrzéséért csak egyet tehetsz: strandolás előtt használj nem kimosandó balzsamot, ez megelőzi a szálak kiszáradását, és mérsékli a nap színfakító hatását.

A borotválás erősíti a szőrszálakat

A borotválástól a szőr vastagabbnak tűnhet, mert a borotva a szálak tövét vágja el, a serkenő szálak pedig feltűnőbbek, és a végük nem elvékonyodó.

Ám genetikailag programozva van, hogy milyen és mennyi szőrrel kell valakinek megküzdenie. Ez az örökség nem lesz se több, se kevesebb, hacsak nem szólnak közbe hormonális változások vagy gyógyszerek.

A higiénia hiánya pattanást okoz

Ennek az ellenkezője az igaz: általában a pattanásos emberek túl gyakran és túl erőteljesen mossák a bőrüket, ami leoldhatja a bőrről a zsírt, és fokozott faggyútermelésre serkenti a mirigyeket - a hiányt kompenzálandó. Az eredmény száraz, mégis pattanásos bőr! Mosd az arcod reggel és este arctisztítóval és tonikkal. A lemosóban ne legyen alkohol, mely igencsak kiszárítja a bőrt. Ha napközben kifényesedik a bőröd, akkor egy kis vizes vattapamaccsal itasd át.

A sült krumpli, a csoki és más ételek pattanást okoznak

Nem jó túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert tele vannak zsírral, szénhidráttal, sóval, de egyetlen élelmiszerről sem bizonyították be tudományosan, hogy pattanást okozna. Ha az arcodon pattanások jelennek meg bizonyos ételek elfogyasztása után - chips, csokoládé -, valószínű, hogy valamilyen ételallergiában szenvedsz.

A napsütés pattanásgyógyító

A pattanás kevésbé látszik a lebarnult bőrön, de a napbarnított bőr szárazabb, ezért több faggyút termel, ami újabb pattanások megjelenéséhez vezethet. Ráadásul egyes pattanástalanító szerek hatására a bőr érzékenyebbé válik a nap sugaraira, és irritációval, kiütésekkel reagálhat.

A pórusok kisebbítése lehetséges

A pórusok kisebbnek tűnnek, ha a bőrt hidratálóval ápolod, vagy speciális pórusminimalizáló lotiont, illetve sminket használsz. Másrészt a mitesszerrel vagy elhalt hámsejtekkel eltömődött pórus kitágulhat, ezáltal nagyobbnak tűnik, amíg ki nem tisztítják. De a pórus nem ajtó vagy ablak, hogy csak úgy nyitható-zárható legyen.

Ezt is szeretjük