A 3 legnagyobb tévhit a hajápolással kapcsolatban

A hajápolással kapcsolatban is rengeteg olyan információ terjeng, ami nem igaz. Lerántjuk háromról a leplet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Nemhogy a hajad kusza tincsei között nem tudsz eligazodni, de az ápolásukkal kapcsolatos útmutatásokban sem? Nem csoda, hiszen ahány forrás, annyi különböző állítás. Összeszedtük a három legnagyobb tévhitet, hogy megfelelően tudd gondozni fürtjeidet.

A mindennapos hajmosás károsítja a hajat?

Ha ép a haj, mindennap meg lehet mosni. A modern samponok olyan kímélő hatásúak, hogy nem gyengítik a hajat - még a zsíros hajat sem.

Vizsgálatok bizonyították, hogy a mindennapi hajmosástól nem zsírosodik jobban a fejbőr. A nagyon hosszú vagy a különösen igénybe vett haj esetében mindenesetre nagyon fontolóra kell venni, hogy szükséges-e a napi hajmosás, már csak a procedúra miatt is.

Akkor is gondold meg, hogy mindennap szükség van-e a tisztításra, ha időnként feszül vagy viszket a fejbőröd, mert ez annak a jele, hogy száraz.

Még a legkímélőbb samponnal történő mosás is károsítja valamelyest a haj állagát és a fejbőrt, de a vizes haj számára leginkább a fésülés jelent megterhelést. Nagyfokú bontófésűvel láss neki a műveletnek, és lassan végezd, ne tépd a hajat.

Minden hajmosás után szükség van kondicionálásra?

A mosás mellett a hajszálaknak ápolásra is szükségük van. A balzsamokban található anyagok lesimítják a szálak felszínét, így azok selymesek lesznek. Az olaj- és krémbázisú kúrák alapjában véve azonban csak a valóban erős igénybevételnek kitett, sérült hajnak szükségesek. Helyreállítják a pikkelyréteg károsodását, növelve a haj zsír- és nedvességtartalmát, így puhábbá, hajlékonyabbá és alakíthatóbbá teszik azt. Túl gyakran használva azonban zsírosítják a fejbőrt és a hajat.

Ha túl gyakran festetsz, vagy, ha a hajadat a nap kifakította, ha só- vagy klórtartalmú vízben fürödtél, és utána nem mostad ki alaposan, alkalmazz pakolást. De ne feledd, hogy erőszakos fizikai beavatkozás, például a gyakori tupírozás vagy a helytelen fésű- és hajkefehasználat miatt is elveszítheti a haj a fényét és a rugalmasságát. E problémákat a balzsam és a pakolás részben orvosolni tudja - ha nem is tartósan, de egy időre biztosan. Ha jó a készítmény, számítani lehet arra, hogy a hajszálakon megtapadt hatóanyagok kibírnak három vagy négy mosást is.

A pakolások hatását különböző trükkökkel fokozhatod is. Az ápoló anyagok beépülésének folyamata a meleg hatására lényegesen felgyorsul, ezért a pakolás felvitele után tegyél a hajadra folpackot, majd tekerd körbe a fejedet egy törülközővel. Fontos, hogy a kúra hatóanyagait a művelet végeztével alaposan mosd ki a hajadból. Festés után szinte kötelező a balzsam használata, de kéthetente bőven elég a pakolás alkalmazása.

A korpásodás hajprobléma?

A fejbőr sejtjei állandóan cserélődnek. Az elhaltak a haj felszínére kerülnek, és onnan egymás után leesnek. Ez így megy napról napra észrevétlenül. Ezek a sejtek csak akkor válnak korpaként láthatóvá, ha közülük sok összeragad. Egyetlen korpa 500-1000 elszarusodott sejtből áll.

Ezt a folyamatot a fejbőr erős elszarusodása váltja ki, de ennek okát manapság még nem ismerjük eléggé. Bizonyos kísérletek alapján gyanítják, hogy a korpásodás a fejbőr zsírtermelésével függ össze, mert a zsír egyenletes eloszlását elősegítő baktériumok serkentik a fejbőr elszarusodását, de gomba is okozhatja.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Korpásodás léphet fel, ha túl száraz vagy túl érzékeny a fejbőr, ha gyenge minőségű a sampon, ha túl durva kémiai kezelésnek vetik alá a hajat, sőt, akkor is, ha a fűtés miatt alacsony a levegő nedvessége. A kiszáradás miatti korpásodás a fejbőr vérkeringésének serkentésével magától megszűnik. Legegyszerűbben úgy tudsz megszabadulni a kis fehér pöttyöktől, ha mosás előtt erőteljesen átkeféled a hajat és a fejbőrt. Ezzel fellazítod a korpát, így könnyebben ki tudod mosni. Ha a korpásodás nem átmeneti, akkor viszont bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki megállapítja a kiváltó okot, és megoldást javasol, hiszen nem mindegy, hogy gombásodás elleni samponnal kezelik-e, esetleg pikkelysömörre valóval.

Cikkünk Elke Bolz Egyéni frizura című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

hajszarito lead
  • hajápolás
  • hajdúsítás

Dús sörényt akarsz?

Ezt is szeretjük