A 3 legerősebb hajnövesztő gyógynövény

Így használd őket!

Télen intenzívebb hajhullást tapasztalhatsz. Előzd meg a nagyobb katasztrófát egy jól bevált házi szerrel!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A haj ritkulása vagy a jelentős hajhullás sokként érhet, hiszen a nők egyik éke a dús sörény. Télen te is tapasztalhatod, hogy több hajszál marad a fésűn, mint kívánatos lenne, de ez szinte törvényszerű ilyenkor. Egyrészt a vitaminhiány okozza, mely a tél során a legtöbb embernél kialakul, másrészt a lassú anyagcsere és a nem túl jó vérkeringés is állhat a háttérben.

Nyírfa
Csalán
Bojtorján

Nem szabad azonban legyinteni, hogy majd tavasszal javul a helyzet, a hajhagymák ugyanis lassan reagálnak, és még májusban is tapasztalhatod az intenzív hajhullást, ha nem lépsz időben. A vitaminokat több gyümölcs és olívaolaj fogyasztásával pótolhatod, de megelőzésként a hideg hónapokban érdemes vitaminkészítményeket fogyasztani.

Emellett serkentheted a fejbőr vérkeringését is, így a hajhagymákhoz gyorsabban és hatékonyabban jutnak el a tápanyagok. A gyógynövényes főzetek tökéletesen alkalmasak erre, emellett táplálják is a hajat. Ismerd meg a leghatékonyabbakat!

Ha a hajhullással szeretnél leszámolni, akkor vedd figyelembe, hogy nem egyik napról a másikra oldódik majd meg a probléma. A fejbőr lassan reagál, így akár két hónap is eltelhet a kezelés megkezdése után, amíg megáll a hajhullás, és akár négy hónap is, mire az új hajszálak nőni kezdenek.

Hajápoló gyógynövények

Készíts otthon hajápoló-hajnövesztő tinktúrát, és ápold vele a fejbőrödet. Kezdetben a főzetet minden második hajmosásnál alkalmazd, alaposan a fejbőrbe masszírozva. Ha a hajhullás megállt, akkor elég hetente egyszer használni a tinktúrát.

Nyírfa - Betula pendula

A nyírfafélék családjába tartozó, fiatalon fehér, foszló kérgű, hajlékony fa. Lombja lecsüngő. Gyógynövényként a fa kifejlett, ép leveleit használják fel. A levelek tojásdadok, három-hét centi hosszúak, hosszú nyéllel. A levél széle fűrészes. A szárított levél szaponint, cukrot, cseranyagokat és keserűanyagot tartalmaz. Nemcsak hajhullás ellen jó, kiváló vértisztító is, és korpásodás ellen is beválik.

Bojtorján - Arctium spp.

A bojtorján három változatát használják a gyógyászatban: a nagy bojtorjánt, a kis bojtorjánt és a pókhálós bojtorjánt, de a leghatékonyabb a kis bojtorján. A fészkesvirágzatúak családjába tartozik, gyógyászati célra a szárított gyökeret használják. E célra csak az elsőéves, virágzó, szárat még nem hajtott növények gyökere jó. A bojtorján szárítva kevés illóolajat, cseranyagot, gyantát, cukrot és szerves savakat tartalmaz.

Nagy csalán - Urtica dioica L.

A csalánfélék családjába tartozó növény szinte mindenhol megtalálható az országban. Kétlaki évelő növény, egy méternél magasabbra is megnőhet. A növény minden része - kivéve a gyöktörzset - fullánkszőrökkel borított, melyek hangyasavat bocsátanak ki nyomás hatására, ezért csíp a csalán. Gyógynövényként szárított levelét használják, mely glikozidákat, cseranyagot, hangyasavat, B- és C-vitamint, valamint cukrot is tartalmaz. Szintén kitűnő méregtelenítő, akárcsak a nyírfalevél. Reumás fájdalmakra, ízületi panaszokra azonban frissen alkalmazzák, megcsapkodva a fájó területet.

Csalán

Hajnövesztő keverék

Hozzávalók:

  • 5 teáskanál nyírfalevél
  • 5 teáskanál csalánlevél
  • 5 teáskanál porított bojtorjángyökér
  • 2 teáskanál levendulavirág
  • 5 teáskanál fűzfakéreg
  • 5 teáskanál kamillavirág

A szárított gyógynövényeket keverd össze, és egy liter vízzel forrázd le, majd hagyd állni legalább 20 percet. Ezzel a főzettel masszírozd át a fejbőrt hajmosás után. Egy héten legalább kétszer használd a hajnövesztő főzetet.

Ezt is szeretjük