Hány hajszálad hullik ki naponta?

Ennyi után kezdj el aggódni

Hajszálak tucatjai a hajkefében, a párnán, a ruhán, még a lefolyóban is. Nagyon hullik a hajad? Ezt tedd!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A hajhullás természetes folyamat, egy embernek naponta 60-150 hajszála kihullik. Az elvesztett szálak száma nagyban függ attól, hogy milyen hosszúságú frizurád van, és hogy mennyire dús, vagy éppen mennyire vastag szálú a hajad. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy éppen melyik évszakban vagyunk.

Nem mindegy, hogy a hajad valóban hullik vagy törik, és nem hajhagymástul esnek ki a hajszálak.

Ezt ellenőrizheted a fésűdön. Ha egy héten keresztül megszámlálod reggel, fésülködés után a hajszálaidat, és a fenti számnál több hullik ki, akkor járj utána, mi lehet a háttérben.

Egészen apró dolgok is kiválthatják a problémát - nem kell tehát rögtön a legrosszabbra gondolni, ha a hajkefédben, vagy a párnádon több a hajszál, mint általában.

A hajhullás okai

Vitaminhiány

A kicsit erősebb hajvesztést rengeteg tényező kiválthatja. Elsősorban talán az évszakváltás lehet a fő bűnös. Nyáron a hajad több vitamint kap, gyorsabban nő, viszont a sós vagy klóros víz és az erősebb UV-sugárzás miatt hamarabb elgyengül, kiszárad, élettelenné válik. Emiatt kezd ősszel jobban hullani, de ez általában csak átmeneti állapot.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás mennyire fontos. A vitaminban és ásványi anyagban gazdag étrend nagyban hozzájárul ahhoz, hogy dús és fényes hajkoronád legyen. Ha a hajad fényét veszti, kiszárad, majd ritkulni kezd, sőt, a körmöd is törékennyé válik, gyanakodhatsz vitamin- vagy vashiányra.

Stressz

Nagy a nyomás, sok a stressz? Nem is gondolnád, de ez is a legjellemzőbb kiváltó okok között van. Az állandó idegeskedés akár komoly szervi bajokhoz is vezethet, úgyhogy nem meglepő, ha a hajad is megsínyli az állandó mérgelődést. Ugyanez vonatkozik arra is, ha kicsit komorabb a hangulatod, vagy éppen depresszióra hajlamos vagy.

Gyógyszerek és kozmetikai szerek - például gyakori hajfestés - is állhatnak az aggasztó tünet mögött. A hajfesték nagyon csúnyán kikezdheti a fejbőrt, és gyakori az is, hogy fogamzásgátló tabletták okoznak hajhullást, de hormonproblémák és gyulladás is állhat a háttérben.

Első lépések

Mielőtt az orvoshoz szaladnál, gondold végig, hogy milyen tényezők igazak rád a fent felsoroltakból.

Az ősz és a tavasz beköszöntével érdemes valamilyen táplálékkiegészítő vitamin- és nyomelemkészítményt beszerezned. Ezek mindig hasznosak, segítenek a hajad állapotát szinten tartani, így kevésbé fogja megviselni a hirtelen jött időváltozás.

Próbálj meg minél többet pihenni! Aludj naponta legalább nyolc órát, mert ennyi kell ahhoz, hogy a tested regenerálódni tudjon. Kerüld el a stresszes helyzeteket, ne idegesítsd magad feleslegesen. Sétálj sokat a friss levegőn, és szánj időt magadra, amikor olyat csinálsz, ami teljesen kikapcsol.

Már lehet kapni olyan hajfestő készítményeket, amik természetes anyagokból készülnek. Ha ennek a fedése nem elég számodra, akkor próbálkozz hajszínezővel. Még az is kisebb mértékben roncsolja a hajad és fejbőröd, mint az ammóniás hajfestékek.

A sok víz és a vitaminban gazdag ételek fogyasztása minden esetben hasznos lehet. Az egészséges étrend és a helyes táplálkozás az egész szervezetedet megújítja. Fogyassz sok zöldséget - ha lehet, minél több sóskát és spenótot -, gyümölcsöt, halat, májat.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ha nincs javulás

Eltelt egy hónap, próbáltál mindenen változtatni, mégis úgy kelsz minden reggel, hogy a párnád ki sem látszik a hajszálak alól? Ekkor már érdemes szakember segítségét kérned. Akár a háziorvoshoz, akár bőrgyógyászhoz is fordulhatsz, de felkereshetsz egy hajgyógyászt is. Kérj egy vérképet, abból szinte minden kiderül, és az eredménytől függően beszéljétek meg a további teendőket.

Ezt is szeretjük