5 fontos kérdés a kozmetikushoz
A profi válaszol
Mit használj? Hogyan használd? Mi az, ami leginkább árt a szépségnek? Ugye, te is gondolkoztál már ezeken?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben, ha nem is valljuk be, a reklámok alapján választunk terméket, legyen szó mosóporról vagy arckrémről. Pedig nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, sőt. Ahogy az sem igaz, hogy egyetlen krémtől megszépülnénk.

Ha azonban nem hihetsz - vagy csak részben - a reklámoknak, mit tehetünk. Például megkérdezheted a kozmetikusodat, hogy mitől is lesz igazán szép a bőr, hogy milyen krémet használj, és mire figyelj.

Mi megtettük, és felkerestünk egy kozmetikust, Molnár Mariannt, aki válaszolt az egyszerűnek tűnő kérdésekre.

- Milyen krémet használjunk?

- Elég egyszerű a válasz, kornak és bőrtípusnak megfelelő termékeket kell használni. Az előbbi eldöntése és a termék kiválasztása viszonylag könnyű. 24-25 éves korig bőven elég egy egyszerű hidratáló. 25 éves kor felett érdemes úgynevezett első ráncos termékeket használni, amelyeknél a megelőzésen van a hangsúly. 30 éves kor alatt teljesen felesleges komoly ránctalanító krémet használni, sok huszonéves mégis megteszi. Pénzkidobás. A tápanyagok, a kollagén legtöbbje nem is épül be a bőrbe, hiszen még természetesen jelen van. 30 év felett viszont már érdemes ránctalanító krémet használni.

A bőrtípusnak megfelelő krém kiválasztása már nehezebb, mivel a legtöbb ember bőre két, de akár három típus keveredése is lehet. Az életkorral is változik. Azt tanácsolom, hogy profi segítségével határozza meg mindenki a bőrtípusát, de alapos megfigyeléssel mindenki kitalálhatja, hogy milyen is a bőre. Sok terméket ki kell próbálni, amíg meg nem találja valaki a megfelelőt. Figyelembe kell venni, hogy az egyes márkák összetétele eltérő, így az egyikből elég lehet a normál bőrre való, a másikból viszont már a száraz típusra való kell. Mindenkor a bőr komfortérzete adja meg a választ. A krém, illetve termékcsalád akkor jó, ha a bőr nem feszül, és nem is zsírosodik.


- Milyen gyakran érdemes felkeresni a kozmetikust?

- Ez egyénfüggő. De figyelembe kell venni, hogy a városi életmód igencsak megterheli a bőrt, ezért három havonta érdemes még a legszebb bőrű nőnek is elmenni alapos tisztításra. A drogériákban kapható termékek nem rosszak, de a kozmetikus kezét és szakértelmét nem pótolják. A zsírosabb bőrrel rendelkezőknek érdemes egy-másfél havonta felkeresni a kozmetikust. Ennél sűrűbben azonban felesleges. A rendszeres kozmetikai kezelések éveket jelenthetnek a későbbiekben.

 

- Mi a legjobb tanács, amit javasolsz a vendégeidnek?

- Igazából három dolgot szoktam javasolni. Sok és pihentető alvást. Sok fiatal lány jön hozzám, akinek a bőre legalább öt évvel öregebb a valós koránál. Ez elszomorító. Sokat dolgoznak, sokat pörögnek, és keveset pihennek. Minimum nyolc óra lenne az ideális.
A dekoltázs ápolásáról sokan megfeledkeznek. Nem véletlenül része minden kozmetikai kezelésnek a nyak ápolása. Vendégeimnek javaslom, hogy ne hagyják abba a napi ápolást az állnál.
Nem szabad elbliccelni a napi kétszeri arctisztítást sem.

- Mi van a legrosszabb hatással a bőrre?

- Egyértelműen a dohányzás. Egy jó kozmetikus meg tudja mondani, hogy a vendége mennyit cigarettázik. A dohányzás azonnal látszik a bőrön. Elszürkíti, fakóvá teszi. Volt olyan vendégem, aki akkor jött rá, mennyivel csúnyább volt a bőre dohányosként, miután leszokott róla. A dohányzás lassítja a bőr anyagcseréjét, emiatt lassabban és kevésbé szívódnak fel a tápanyagok. Már csak azért is, mert a dohányzás okozta károk kijavítására rengeteg vitaminra van szüksége a szervezetnek. Ezt a szépségtől vonja el a test, ha úgy tetszik. A bőr oxigén-ellátása is rossz.
A hosszabb távú hatások is riasztóak. Sok ránc, sokkal több, mint egy nemdohányos ember bőrén. Hamarabb is alakulnak ki, ráadásul mélyebbek lesznek. Sajnos ezeket a kozmetikus sem fogja tudni eltüntetni.

 

- Mi az, ami elengedhetetlen a szépséghez, amire minden nőnek szüksége van?

- Három dolgot javasolnék, amelyek használata látványos eredménnyel jár. Az egyik egy jó éjszakai krém. Sokan egy krémet használnak, ami nem jó. Éjszaka másra van szüksége a bőrnek. Ez lehet kicsit zsírosabb is, éjszaka nem árt. Ezt még zsíros bőrűeknek is ajánlhatom. Volt olyan vendégem, akinél zsíros krém használata mellett normalizálódott a bőr faggyútermelése. 30 fölött kötelezővé tenném a szemránckrémet. Sokat segít.
És amiről nem lehet eleget beszélni, az a fényvédelem. Sajnos azt tapasztalom, hogy nem szentelünk ennek jelentőséget, mivel nem azonnal jelentkeznek a tünetek. Ez nagyon rossz, és sokan 5-10 év múlva fognak szembesülni az eredménnyel.

OLVASD EL EZT IS!

arcradir lead
  • arcápolás
  • pakolás

Egy éjszaka, mínusz 5 év

Ezt is szeretjük