Nagy őszi kabátkörkép
Képgalériákkal
Ha hűvösebbre fordul az idő, akkor jól jön egy sokoldalúan használható, mégis szexis és nőies átmeneti kabát. Milyet válassz idén ősszel?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megengedő őszi trendnek köszönhetően nemcsak könnyen megtalálhatod a ruhatáraddal kompatibilis és egyéniségedet leginkább kifejező darabot, hanem eredeti módon ötvözheted is a stílusokat.

Divat a hosszú, a rövid, illetve – mintegy kompromisszumos megoldásként – a combközépig érő. Az örök klasszikus továbbra is tartja magát, bár néhány nem túl jelentős, ám annál hatásosabb változáson ment keresztül.

A fazon lehet még A-vonalú, harangszabású, esetleg mell alatt vagy fölött húzott. Természetesen a sportos stílus követőiről sem feledkeztek meg a tervezők.
A szabásvonalak és a stílusok egy-egy darabon is keveredhetnek – néha hihetetlenül jó ízléssel és kifinomultsággal, néha eklektikus összbenyomást eredményezve.

Klasszikus szabásvonal, rendhagyó részletek

A változatosság jegyében a klasszikus fazont néhány rendhagyó megoldással tuningolták fel a tervezők. Ilyen többek között a – lehetőség szerint minél vastagabb – öv, valamint a duplasoros és/vagy az aszimmetrikus gombolás. A gombok nagyméretűek, szélsőséges esetben még a kabát hátuljára is jut belőlük, ekkor persze nem funkcionális, hanem díszítőelemként.

A kockás anyagból készült, klasszikus szabású modell telitalálat – a visszafogott elegancia és a játékosság harmonikus egyvelege. A színvilág általában eltér a kockás anyagoknál megszokottól, úgymint fekete-fehér, fekete-piros-fehér. Többek között az évszak trendszíne, a lila is felbukkan, jellemzően nem is a visszafogottabb árnyalataiban.

A-vonalú, harangszabású, húzott

A szinte kislányosan bájos A-vonalú, harangszabású, illetve a mell alatt vagy fölött húzott fazonok jellemzően egyszínűek. Az egyhangúnak ennek ellenére sem nevezhető összképet a tervezők itt is duplasoros gombolással, illetve feltűnően nagy gombokkal teszik még vidámabbá.
Az őszi trend egyik meghatározó motívuma a régi korokat idéző fodor, amit a tervezők – nyilván az amúgy is kissé teátrális hatást fokozandó – az egyébként nem hangsúlyozott részeken, például a kabát alján vagy a gombolással párhuzamosan helyeztek el.
A gallér hagyományos, kerek- vagy állónyakú – a lényeg, hogy minél nagyobb legyen. Számos darabot az ujjakon, a galléron, illetve a szegélyeken elhelyezett műszőrme- vagy bársony-, esetleg bőrdíszítéssel, valamint feltűnő, kissé túlméretes zsebekkel dobtak fel.

Sportos stílus fodorral

A sportos fazonú, rövid szövetkabátok szolid és élénkebb színekben egyaránt menők, és – a fentiek fényében a legkevésbé sem meglepő módon – a kockás minta is visszaköszön. Az ujjak gyakran a blúzokéra hajazva mandzsettában végződnek.
Továbbra is divat a bőrdzseki, illetve annak szélsőségesebb változatai, úgymint a motoros- vagy pilótadzseki. E klasszikus modellek általában úgy jók, ahogy vannak, azaz a markáns újítások a legritkább esetben válnak a javukra, mégis rendre történtek-történnek ilyen irányú kísérletek.

Így születhetett meg az őszi trend egyik legsajátosabb modellje, a fodrokkal díszített bőrdzseki. Nem egészen értjük, hogy mit akart vele mondani a költő, mivel azonban jobb a békesség, maradjunk abban, hogy ízlésben nincs vita.

Az ellentétek vonzzák egymást

A tervezők láthatóan a plasztikusságra törekedtek, szinte a végsőkig kihasználva minden lehetőséget, ami a redőkben, ráncolásokban, hajtásokban rejlik. A test vonalát követő és a lebegő szabásvonal nemritkán egy és ugyanazon modellen fellelhető. Ennek megfelelően egy viszonylag bő szabású darab ujja lehet ugyancsak bő, vállnál és/vagy csuklónál behúzott buggyos, kimondottan szűk, de akár mandzsettában is végződhet. Ugyanígy a test vonalát követő szabásnak sem feltétlenül kell összevesznie a bő, húzott ujjal – mint ahogy erre számos kitűnő példát láthatunk.

Ezt is szeretjük